Volkoren pizzabroodjes

23 - 08 - 2020 | Lunch

Volkoren pizzabroodjes, mijn favoriete lunch op dit moment. Wie kent ze niet, van de pizzabroodjes uit de diepvries van de supermarkt? Ik ben er dol op, maar merk al snel dat ik na een klein uurtje alweer trek begin te krijgen. Niet zo gek ook, want die pizzabroodjes zijn gemaakt van tarwebloem en bevatten weinig vezels. Af en toe helemaal niet erg, maar soms ben je opzoek naar iets wat echt goed vult.

Daarom ging ik zelf aan de slag en maakte deze voedzame en gezonde volkoren pizzabroodjes met onder andere rauwe ham en mozzarella. Door voor volkoren baguettes te kiezen, bevatten je pizzabroodjes meer vezels. Daarnaast bevatten ze ook minder zout en verzadigd vet en meer eiwitten dan de pizzabroodjes uit de supermarkt. 

Je kunt de broodjes ook makkelijk vegetarisch maken door de flinterdunne rauwe ham achterwege te laten en iets van pesto toe te voegen. Niet alleen lekker als lunch, maar ook geschikt voor bij de borrel of als lichte avondmaaltijd. Het is maar net wanneer jij er zin in hebt.

Ik koos voor mijn favoriete toppings, maar je kunt natuurlijk volop variëren. Let wel op met vochtige ingrediënten, want je wil niet dat je gezonde pizza broodjes helemaal zacht worden. Een crunchy bite is namelijk veel lekkerder!


Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 1 volkoren baguette (125-150 gram)
  • ± 150 gram tomaten passata
  • ½ tl Italiaanse kruiden
  • 25 gram geraspte 30+ kaas
  • 6 bolletjes mini mozzarella light
  • 4 (kastanje)champignons
  • 4 plakjes flinterdunne rauwe ham
  • 8 cherry tomaten
  • 1 el pijnboompitten
  • peper en zout 

Optioneel

  • hand spinazie
  • 1 takje basilicum
  • 1 hand rucola

Zo maak je de volkoren pizzabroodjes

Stap 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Halveer de baguette in de breedte en vervolgens nog een keer in de lengte, zodat je vier halve broodjes krijgt. Snijd de champignons in plakjes en de mini mozzarella bolletjes door de helft. 

Stap 2. Meng in een kleine kom de tomatenpassata met de Italiaanse kruiden. Pers de knoflook erboven uit en breng verder op smaak met een snuf peper en zout. 

Stap 3. Smeer de broodjes in met de tomatensaus. Verdeel de geraspte kaas, champignons, flinterdunne rauwe ham (en de spinazie) over de broodjes. 

Stap 4. Verdeel de mini mozzarella over de broodjes en bak 7-10 minuten goudbruin en gaar in de oven. Snijd ondertussen de cherrytomaten in kwarten en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. 

Stap 5. Verdeel de cherrytomaten, en pijnboompitten over de volkoren pizzabroodjes en garneer eventueel nog met wat rucola en/of basilicum. 


Volkoren-pizza-broodjes-foodlies-1-1

Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 289 kcal
  • 8 gram vet, waarvan verzadigd 3 gram
  • 21 gram eiwitten
  • 31 gram koolhydraten
  • 6 gram vezels

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]