Met Hüttenkäse kun je eindeloos variëren. Doordat Hüttenkäse vrij neutraal van smaak is, kun je het zowel met hartige als zoete ingrediënten combineren. Een boterham met Hüttenkäse gaat er dan bij mij ook altijd wel in! Soms simpel met wat plakjes komkommer en kalkoenfilet en soms iets uitgebreider. Wat dacht je bijvoorbeeld van een eiersalade gemaakt met Hüttenkäse? Of ben je toch meer van het zoete broodbeleg? Het maakt in ieder geval niet uit, want met deze drie beleg combinaties is er voor ieder wat wils.
Hüttenkäse, ook wel cottage cheese genoemd, is een van de meest pure vormen van verse kaas. Daarnaast bevat het veel eiwitten en is Hüttenkäse laag in vet. Het heeft een korrelige structuur en is fris van smaak. Ideaal als broodbeleg, maar ook prima te verwerken in recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze frittata met Hüttenkäse of deze scones? Hüttenkäse verveeld in ieder geval nooit en is ontzettend veelzijdig.
Laat je inspireren door onderstaande combinaties en probeer ze vooral zelf ook uit!
Hüttenkäse met zalm en komkommer
Een wat klassiekere combinatie, maar in ieder geval een combinatie die bij velen in de smaak valt. Hüttenkäse en zalm zijn beide eiwitrijke beleg soorten. Een voedzame boterham is in ieder geval gegarandeerd. Tip: voeg eventueel wat kerriepoeder toe aan de Hüttenkäse.
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 4 sneden volkorenbrood
- 100 gram Hüttenkäse
- 100 gram gerookte zalm
- 1/3 komkommer
- (Verse) bieslook
- Flinke hand veldsla
Bereidingswijze
Stap 1. Rooster eventueel de boterhammen eerst, mocht je dit lekkerder vinden. Snijd de bieslook fijn en meng met de Hüttenkäse. Breng eventueel op smaak met wat peper. Snijd de komkommer in linten of dunne plakjes.
Stap 2. Smeer de volkoren boterhammen in met de Hüttenkäse. Beleg met de zalm, veldsla en komkommer. Garneer eventueel met wat bieslook naar smaak.

Eiersalade met Hüttenkäse
Een gezonde eiersalade zonder mayonaise? Die maak je gemakkelijk zelf! Gebruik als basis Hüttenkäse. Dit heeft namelijk een korrelige structuur, waardoor het zeer geschikt is voor in een eiersalade. Heerlijk in combinatie met wat rauwe ham, komkommer of kipfilet.
Ingrediënten
± 6 porties
- 6 volkoren boterhammen
- 4 eieren
- 200 gram Hüttenkäse
- Bieslook
- Peper en zout
- 6 plakjes rauwe ham
Zo maak je de eiersalade
Stap 1. Breng ruim water aan de kook in een pan. Kook de eieren ±10 minuten. Laat de eieren schrikken onder koud water. Pel de eieren en laat afkoelen.
Stap 2. Snijd de bieslook fijn. Halveer de eieren in de lengte. Kruimel het eigeel fijn en snijd het eiwit in blokjes. Meng in een kom de eieren met de bieslook en Hüttenkäse. Breng op smaak met wat peper en zout.
Stap 3. Beleg de boterhammen met de eiersalade van Hüttenkäse en verdeel de rauwe ham over de eiersalade. Garneer eventueel met wat extra bieslook.
Hüttenkäse met frambozen spread
Op zoek naar gezond zoet brood beleg? Wat dacht je van Hüttenkäse met een spread van frambozen? Een echte traktatie als je het mij vraagt.
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 4 sneden volkoren brood
- 100 gram Hüttenkäse
- 150 gram diepvries frambozen
- 1 el honing of zoetstof
- 4 el granola naar keuze
Bereidingswijze
Stap 1. Verhit de frambozen in een steelpan op middelhoog vuur. Roosteren ondertussen de volkoren boterhammen.
Stap 2. Plet de frambozen met een vork en breng op smaak met de honing. Gebruik je liever geen honing? Voeg dan wat zoetstof naar smaak toe.
Stap 3. Smeer de geroosterde boterhammen in met Hüttenkäse. Verdeel de frambozen spread eroverheen en garneer met de granola.