10x gezonde tussendoortjes uit de supermarkt

25 - 08 - 2020 | Voeding

Welke tussendoortjes uit de supermarkt zijn gezond? Een vraag die ik regelmatig gesteld krijg. Begrijpelijk ook, want soms heb je gewoon zin in iets anders dan fruit of groenten en wil je iets makkelijks voor onderweg. Welk tussendoortje uit de supermarkt of bij het tankstation kies je dan het best?

Er zijn genoeg tussendoortjes die zich gezonder voordoen dan dat ze zijn. De meeste tussendoortjes bevatten namelijk veel suiker, verzadigd vet en/of zout. In dit artikel geef ik je 10 ‘gezondere’ tussendoortjes voor onderweg. Onthoud wel dat de voorkeur natuurlijk uit blijft gaan naar: groenten, fruit, volkoren crackers, volkoren brood, ongezouten noten, een cappuccino met halfvolle melk, magere kwark/yoghurt met fruit.  

De onderstaande tussendoortjes zijn een ‘gezonder’ alternatief dan andere kant-en-klare tussendoortjes, maar natuurlijk niet zo gezond als bovengenoemde opties. Variatie is de key. Geef dus de voorkeur aan groenten, fruit, volkoren crackers, volkoren brood, ongezouten noten, een cappuccino met halfvolle melk, magere kwark/yoghurt met fruit en neem af en toe een tussendoortje uit de lijst hieronder. 

P.s. Ik raad het je aan om niet meer dan 3-4 keer per dag iets tussendoor te eten. Het is voor je tanden namelijk beter om niet meer dan 7 keer per dag iets te eten of te drinken, vandaar. 

Loop je vaak rond met de vraag “welke producten kan ik het beste kiezen in de supermarkt” of wil jij weten wanneer iets te veel of te weinig suikers, zout vet en/of vezels bevat? Bekijk dan eens het e-book “Help, hoe lees ik een etiket?!” Zo maak je zelf snel en gemakkelijk gezonde keuzes.


1. Peijnenburg ontbijtkoek zero volkoren

Ontbijtkoek bevat over het algemeen veel suiker en weinig vezels. Deze zero volkoren ontbijtkoek van Peijnenburg is een stuk lager in suikers en rijk aan vezels. Daarnaast is het een tussendoortje die ook nog eens laag in calorieën is en makkelijk mee te nemen.

(Overmatig gebruik van zoetstoffen kan een laxerend effect hebben. Neem bij voorkeur niet meer dan één plakje per dag.)



2. Bolletje Noten & granen amandel havermout

Deze noten & granen amandel havermout reep van Bolletje is een gezondere keuze. De reep bevat maar liefst 9,6 gram vezels en is laag in suikers. Daarnaast bestaat het voornamelijk uit havermout en noten.



3. Optimel Griekse stijl (framboos)

Deze portieverpakking van Optimel is de perfecte formaat voor een tussendoortje. Een portie van 150 ml bevat maar liefst 11,3 gram eiwitten en is laag in calorieën. Eiwitten zorgen onder andere voor een verzadigd gevoel, waardoor je er weer even tegenaan kunt.



4. Snoepgroenten

Groente is altijd een verantwoord tussendoortje. Soms ietwat saai misschien. Serveer het daarom met een gezonde dip zoals: tzatziki of hummus en zeker weten dat jij deze snack wel kunt waarderen. Uiteraard kun je ook voor een andere soort groente kiezen dan wortel. Het is maar net wat je lekker vindt.



5. Dunne maiswafels quinoa basil

Op zoek naar een verantwoord hartig tussendoortje? Ga dan voor deze dunne maiswafels quinoa basil van de Albert Heijn. Deze variant is namelijk hoog in vezels, laag in suikers en laag in calorieën. Wel zijn deze maiswafels wat hoger in zout, maar voor de rest scoren de maiswafel prima.



6. Ongezouten amandelen

Deze ongezouten amandelen van Duyvis zijn per portie verpakt. Ideaal voor onderweg. Uiteraard kun je ook gewoon een grote verpakking ongezouten noten in huis halen en hier een bakje mee vullen, maar mocht je toevallig onderweg zijn dan is dit een handige optie. Ongezouten noten bevatten veel onverzadigde vetten, oftewel de gezonde vetten. Daarnaast zijn noten rijk aan eiwitten en vezels en daarom zeer geschikt als verantwoord tussendoortje.



7. Zonnatura pit & noten reep pecan vanille

Deze reep van Zonnatura bestaat voornamelijk uit noten en pitten. Noten en pitten bevatten veel gezonde vetten, vezels en eiwitten. Wel is er honing aan toegevoegd. Ik zeg altijd suiker is suiker. Je lichaam neemt namelijk elke vorm van suiker op dezelfde manier op. Echter valt de hoeveelheid suiker per portie mee, vandaar dat ik het een ‘gezondere’ reep vind.



8. Breaker high protein bosbes banaan

Je hebt Melkunie Breaker in twee varianten. De verpakking met blauw bevat toegevoegde suikers. De grijze verpakking, ook wel de high protein variant genoemd, bevat geen toegevoegde suikers. Ook is deze variant lactosevrij (handig voor als je een lactose intolerantie hebt). Door de hoeveelheid eiwitten heb je voorlopig weer even een verzadigd gevoel en kun je er weer tegenaan.



9. Sunt Bananenbrood

Bananenbrood kun je natuurlijk zelf maken, maar soms is het ook wel makkelijk om voor een kant-en-klare variant te gaan. Het bananenbrood van Sunt is goed van samenstelling en daarom geschikt als verantwoord tussendoortje. Het bananenbrood is verkrijgbaar bij Albert Heijn. Bekijk hier de verkooppunten.



10. Bolletje noten & granen hazelnoot spelt

Al eerder zag je de amandel havermout variant voorbij komen, maar Bolletje heeft nog een variant: hazelnoot spelt. De reep bevat maar liefst 10 gram vezels en is laag in suikers. Daarnaast bestaat het voornamelijk uit spelt, havermout, noten en zaden.



Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]