Zwarte bonen brownie met courgette

20 - 08 - 2020 | Zoete snacks

De smaak van pure chocolade, de smeuïge structuur en een heerlijke bite: deze feel good brownie met zwarte bonen en courgette heeft het allemaal. Wat als ik zeg dat deze ook nog eens gezond is, dan krijg je toch spontaan zin om de keuken in te duiken.

Doordat deze brownie gemaakt is met zwarte bonen, bevat hij redelijk wat eiwitten en vezels per portie. Wees niet bang, want je proeft de bonen echt niet terug. De brownie krijgt er juist een heerlijke zachte structuur van. Daarnaast bevat deze brownie ook nog een portie groente en fruit. Zo ongezond hoeft het dus allemaal niet te zijn. De courgette zorgt voor een smeuïge structuur en is onmisbaar in deze gezonde brownie.

Wist je dat cacao flavanolen bevat. Dit zijn antioxidanten die mogelijk het risico op hart-en vaatziekte kunnen verlagen. Dit geldt alleen voor bittere chocolade met een hoog gehalte aan flavanolen in rauwe cacaopoeder. Chocolade bevat wel veel verzadigd vet, dus eet het wel met mate.

Laat je verassen door een licht zoetje, de structuur en de chocolade. Tuurlijk, het is niet helemaal te vergelijken met een echte brownie vol suiker. Maar voor als je net wat gezonder wil eten is dit een heerlijk alternatief. Daarnaast is deze brownie ook nog eens gluten,- en lactosevrij.


Ingrediënten

Voor 12 stuks

  • 10 gedroogde dadels of 3 medjoul dadels
  • 1 blik zwarte bonen (265 gram, uitgelekt) 
  • ½ courgette
  • 50 gram pure chocolade
  • 80 gram havermout of havermeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 bananen (het liefst zo bruin mogelijk)
  • 2 eieren
  • 40 gram cacaopoeder
  • 30 gram 100% pindakaas 

Zo maak je de zwarte bonen brownie met courgette

Stap 1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Week de dadels 5 minuten in lauwwarm water. Vet een vierkante bakvorm in met wat olie of bekleed hem met bakpapier. 

Stap 2. Laat de zwarte bonen uitlekken in een vergiet en spoel ze af met water. Laat vervolgens nog eens goed uitlekken. Rasp de courgette met een grove rasp. Smelt de pure chocolade au bain-marie.

Stap 3. Meng in de keukenmachine alle ingrediënten voor de brownie tot een egaal beslag. Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownie ongeveer 20-25 minuten in de oven. 

Stap 4. Laat de brownie afkoelen en strooi er tenslotte nog wat cacaopoeder overheen, versier met wat frambozen of garneer met grof gehakte noten.


Zwarte-bonen-brownie-met-courgette-foodlies

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]