Bananenbrood met appel

12 - 08 - 2020 | Ontbijt, Zoete snacks

Een bananenbrood blijft toch wel een van mijn favoriete recepten. Het is een perfect tussendoortje; gezond, snel en makkelijk te maken. Daarnaast kun je bananenbrood ook prima als ontbijt eten met wat magere kwark of soja yoghurt en toppings naar keuze.


Bananenbrood of bananencake, wat is het verschil?

Is bananenbrood nou een cake of een alternatief voor brood? Er is nog al veel verwarring tussen bananenbrood en bananencake. En zeg nou zelf, weet jij het verschil wel? Maar wanneer noem je het nou bananenbrood en wanneer noem je het bananencake? Het verschil zit hem vooral in de ingrediënten, maar vaak ook in de voedingswaarde. Bananenbrood wordt vaak geassocieerd met een gezond tussendoortje, maar wist je dat niet alle bananenbrood even gezond is? 

Bananenbrood heeft namelijk een vrij gezonde imago, maar producten proberen hun ongezonde bananencake vaak gezond aan te prijzen door het bananenbrood te noemen. Het wordt je helaas niet verteld dat deze uit bloem, roomboter en flink wat suiker bestaat. Bananenbrood mag namelijk met een klein percentage bananenpuree al bananenbrood worden genoemd en daar maken producten gretig gebruik van, helaas. Een beetje misleidend is het wel. Maar zo gaat het in de voedingsindustrie. Je wordt continu misleidt. 

Bananenbrood wordt vaak gemaakt van een voedzame meelsoort zoals; volkorenmeel, amandelmeel, volkoren speltmeel of havermeel. Daarnaast wordt er geen boter of olie aan toegevoegd en is de hoeveelheid toegevoegde suikers erg laag. 

Een bananencake is daarentegen gewoon een cake, met een klein beetje gepureerde banaan of bananen aroma en dat is het. Dus een grote kans dat jij regelmatig een bananencake hebt gegeten in plaats van bananenbrood, oops! 


Variatie

Met bananenbrood kun je eindeloos variëren. Wat dacht je van bananenbrood met perzik, of met blauwe bes? Yara van home of a foodie maakte dit prachtige bananenbrood met appel. Ben je niet zo dol op banaan? Don’t worry want wat Yara tegen mij zei: “Ik ben zelf dus echt geen fan van banaan, maar deze cake vind ik zo lekker! Hij smaak echt naar een originele ‘ongezonde’ appelcake.”

Dus zelfs als je normaal niet zo dol bent op banaan is deze gezonde bananenbrood met appel het proberen waard. Extra handig is dat je bananenbrood prima kunt invriezen; zo heb je altijd een plak achter de hand. De appel geeft een extra frisse smaak waardoor hij nog lekkerder wordt. Heb jij al trek gekregen?


Ingrediënten

Voor één cake

  • 2 bananen (à 250 gram)
  • 200 gram magere Franse kwark
  • 4 eieren
  • 15 gram bakpoeder
  • 15 gram vanille aroma
  • 50 gram havermout
  • 125 gram volkoren tarwemeel of havermeel
  • 125 gram tarwebloem
  • 2 appels (à 260 gram)

Benodigdheden

  • Keukenmixer of blender*
  • Cakeblik (30 x 11 cm)
  • Bakpapier* Heb je geen keukenmixer of blender? Dan kun je de bananen ook prakken met een vork en daarna alles mixen met een garde.

Bananenbrood-met-appel-Foodlies-1-1

Zo maak je het bananenbrood met appel

Stap 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed het cakeblik met bakpapier. Ik maak het bakpapier altijd eerst nat onder de kraan, zodat hij makkelijk te vormen is naar de ovenschaal of bakvorm. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je het bakpapier goed uitknijpt voordat je het cakeblik bekleedt.

Stap 2. Doe de bananen, samen met de eieren en magere Franse kwark in de keukenmixer, en mix totdat het een glad beslag is. Heb je geen blender of keukenmachine? Prak de bananen dan eerst met een vork fijn, en meng daarna goed met de andere ingrediënten.

Stap 3. Voeg daarna de rest van de ingrediënten, behalve de appels, toe en mix totdat alles goed
gemengd is. Snijd de appels in kleine blokjes en schep deze door het beslag.

Stap 4. Voeg het beslag in de cakevorm en bak de taart in het midden van de oven af in 45 minuten. Let op: Elke oven verwarmt op een eigen manier. Controleer dus goed of de cake gaar is, voordat je hem uit de oven haalt. Hij is gaar als je er een satéprikker in prikt en deze er schoon uitkomt.

Stap 5. Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt. Veel bakplezier!


Gemiddelde voedingswaarde

Per plak (1/12)

  • 147 kcal
  • 2,4 gram vet, waarvan verzadigd 0,7
  • 6,4 gram eiwitten
  • 23 gram koolhydraten
  • 3,4 gram vezels

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 
Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Stress

Stress

n dit artikel lees je wat stress precies is en wat de gevolgen zijn van negatieve stress voor ons lichaam en brein.

Lees meer
Welke olie is gezond?

Welke olie is gezond?

Er is tegenwoordig in de supermarkt een enorm aanbod aan verschillende soorten olie. Maar welke olie is nou gezond om te gebruiken tijdens bakken?

Lees meer

Stay connected