Jam, vaak bevat het veel suiker. Niet echt een hele gezonde keuze. Gelukkig is deze gezonde chia jam met bosvruchten een goed alternatief. Door diepvriesfruit te verwarmen en te pureren en er later chiazaad aan toe te voegen, wordt het een soort van jam. Deze jam is ook nog eens een stuk voedzamer en bevat geen geraffineerde suikers.
Chiazaad heeft als eigenschap dat het water absorbeert. Als je chiazaad met water laat staan ontstaat er een soort van pudding achtige emulsie. Door chiazaad toe te voegen aan de jam krijgt de jam een jelly achtige structuur, precies wat nodig is om de jam lekker stevig te krijgen.
Deze bosvruchten chia jam is ook erg lekker in een schaaltje met (soja) yoghurt en wat verse granola. Voor een goed begin van de dag. Ga jij voortaan ook zelf je jam maken? Het is heel simpel en dat wil ik je graag laten zien met dit recept!
Ingrediënten
Voor ± 6-8 porties
- 200 gram diepvries zomerfruit (of frambozen)
- 2 el chiazaad
- 1 á 2 el honing/agave siroop*
- 1 tl vanille aroma (optioneel)
* Liever suikervrij? Ga dan voor een vanille flavour shot
Zo maak je de chia jam
Stap 1. Doe het diepvriesfruit in een pannetje. Verhit op middelhoog vuur en laat ongeveer 5-8 minuten pruttelen. Plet het fruit met een vork of met een stamper. Je kunt eventueel ook een staafmixer gebruiken.
Stap 2. Haal de pan van het vuur en roer het chiazaad erdoorheen. Laat 5 minuten staan zodat het chiazaad het vocht goed kan opnemen. Vind je de jam te dun? Voeg dan nog wat chiazaad toe. Vind je de jam te dik? Voeg er dan nog wat water aan toe.
Stap 3. Breng op smaak met de honing/agave siroop naar wens en voeg er eventueel nog wat vanille aroma aan toe.
In de koelkast blijft de bosvruchten chia jam, afgedekt, ongeveer 4-5 dagen houdbaar.