Broccoli pizzabodem

7 - 08 - 2020 | Avondmaaltijd

Naast de welbekende bloemkool pizzabodem hebben we natuurlijk ook de broccoli variant. 

Als ik wist dat een broccoli bodem maken zo makkelijk was, had ik het waarschijnlijk al vaker gedaan. Ik gebruikte namelijk altijd de kant en klare groente pizzabodem van Magioni, die overigens nog steeds mijn favoriet zijn, maar ik dacht dit moet ik natuurlijk ook zelf kunnen maken, zonder bloem of meel. Ja… ik ben het met je eens een pizzabodem gemaakt van broccoli klinkt misschien wat vreemd. Maar het resultaat is verbluffend goed.

De bodem bestaat namelijk helemaal uit broccoli, met enkel wat kruiden, een ei en een klein handje kaas voor de liefhebbers. Hierdoor is de pizzabodem geheel vrij van gluten, laag in koolhydraten en bomvol groenten. Om de bodem nog wat beter te maken heb ik maismeel gebruikt. Dit is gewoon te koop bij de Albert Heijn en is van het merk Pan. Zonder maismeel lukt het uiteraard ook.

In tegenstelling tot de traditionele pizzabodem is deze bodem ontzettend voedzaam. Als je deze gezonde pizzabodem besmeerd met (zelfgemaakte) pizzasaus en belegt met heerlijke verse groenten, tover je een super gezonde en voedzame pizza op tafel die niemand kan weerstaan.


Maar waar ga je de broccoli bodem mee beleggen? Nou, daar weet ik wel raad mee. Onderstaande ingrediënten kun je namelijk allemaal toevoegen aan je verantwoorde pizza. 

  • 30+ geraspte kaas, mozzarella (light), hüttenkäse of ricotta
  • Paprika, rode ui, courgette, tomaat, champignons, aubergine, rucola etc.
  • Mager vlees of vleeswaren, vegetarisch vlees, noten
  • Ananas, perzik of avocado

Ingrediënten

Voor 2 bodems

  • 800 gram broccoli roosjes
  • 3 eieren
  • 60 gram geraspte mozzarella of 30+ kaas
  • 2 tl Italiaanse kruiden of oregano
  • Snuf peper en zout
  • 3 el P.A.N. maismeel

Voor de pizza saus

  • 200 ml passata di pomodoro 
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl Italiaanse kruiden of oregano
  • 1 teen knoflook
  •  peper en zout

Toppings naar keuze. Ik gebruikte voor twee pizza’s: 8 el hüttenkäse, 1 ui in halve ringen, 12 kastanjechampignons in plakjes, 12 cherrytomaten gehalveerd, 150 gram vegetarische kipreepjes, 1 el pijnboompitten geroosterd, 2 el Parmezaanse kaas en een hand rucola.


Zo maak je de broccoli bodem

Stap 1. Doe de broccoliroosjes in een keukenmachine en maal fijn, totdat je een couscous structuur krijgt. Geen keukenmachine? Gebruik dan een (blok)rasp.

Stap 2. Doe de broccoli korrels in een magnetronbestendige kom en verwarm 5 minuten. Laat daarna even 2 minuten iets afkoelen. Doe de broccoli in een schone theedoek en knijp/druk het vocht eruit. (Pas op dit kan warm zijn!) Zorg ervoor dat er geen vocht meer uitkomt. Anders krijg je een slappe bodem en dat wil je niet! 

Stap 3. Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng in een grote kom, de eieren met de broccoli, geraspte kaas, Italiaanse kruiden, de maïsmeel en breng op smaak met peper en zout. Roer door en kneed het vervolgens met je handen.

Stap 4. Bekleed de bakplaat met bakpapier en doe het broccoli deeg erop. Maak er een ronde vorm van. Bak de broccoli pizzabodem in 15-20 minuten lichtbruin. 

Stap 5. Smeer de bodem in met de saus en beleg met je favoriete toppings. Bak de pizza nogmaals 10-15 minuten, zodat de bodem nog knapperige wordt en de kaas goed gesmolten is. Pas op met vochtige ingrediënten, hierdoor kan je bodem weer wat zachter worden en dat is zonde.


Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]