Een gezonde glutenvrije cake. Wie kun je daar niet blij mee maken? Deze blauwe bessen cake heeft een frisse smaak door yoghurt en citroen toe te voegen. Smaken die wat mij betreft ontzettend goed samen gaan.
Normaal wordt cake gemaakt van bloem, boter, ei en suiker. In dit recept wordt de bloem vervangen door meel dat rijk is aan vezels. De boter wordt vervangen door appelmoes en yoghurt en in plaats van suiker wordt er zoetstof gebruikt.
In plaats van gebruik te maken van banaan heb ik dit keer appelmoes zonder toegevoegde suikers toegevoegd. Eens wat anders dan banaan, want gezonde cake recepten met banaan kennen we inmiddels al. In dit recept gebruik ik havermeel. Je kunt het kant-en-klaar kopen, maar je kunt ook havermout even fijnmalen in een keukenmachine of blender. Een stuk goedkoper.
Bak je graag cakes? Probeer dan deze speculaascake ook eens!
Ingrediënten
Voor 1 cake
- 250 gram havermeel
- 75 gram amandelmeel of cashewnotenmeel
- 3 eieren maat (M)
- 100 ml halfvolle of volle yoghurt
- ½ citroen
- 150 gram blauwe bessen
- 100 gram appelmoes zonder toegevoegde suikers*
- 2 el zonnebloemolie
- 2 tl bakpoeder
- 2 el honing of zoetstof
- 1 el vanille aroma
- Snuf kaneel
*is je beslag nog iets te droog? Voeg dan nog 1 á 2 el appelmoes toe.
Ik gebruik liever cashewnotenmeel in mijn baksels, omdat dit een minder uitgesproken smaak heeft.
Zo maak je de cake met blauwe bessen
Stap 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm in met boter of bakspray. Je kunt ook bakpapier gebruiken. Zo komt de cake er in ieder geval goed uit. Rasp de schil van de citroen.
Stap 2. Mix in een kom de eieren samen met de yoghurt, appelmoes, zonnebloemolie, honing/zoetstof, vanille aroma en een snufje zout in 2 minuten luchtig. Voeg de havermeel, amandelmeel/cashewnotenmeel, citroenrasp en bakpoeder toe en mix kort tot een egaal beslag.
Stap 3. Spatel de blauwe bessen erdoorheen en giet het beslag in de cakevorm. Bak de cake 40-45 minuten in de oven. Laat afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
Tip: snijd de cake in plakjes en bewaar in de diepvries. Zo heb je altijd een gezonde snack achter de hand.