Chili con carne

12 - 02 - 2021 | Avondmaaltijd

Een gezonde chili con carne maak je gemakkelijk zelf zonder pakjes en zakjes. Een smaakvolle Mexicaanse maaltijd, boordevol vezels en groenten. Traditioneel wordt er gebruik gemaakt van onder andere vlees, chili pepers, knoflook, ui en komijn. Daaraan wordt vaak nog toegevoegd: bonen, paprika en tomaat. Deze gezonde chili con carne lijkt op het traditionele gerecht, maar dan wel met een kleine twist. 

Ik raad het niet aan om zilvervliesrijst te vervangen door groenterijst. Een maaltijd is dan namelijk niet meer volwaardig en vult minder goed. Daarnaast mis je de gezondheidsvoordelen van volkoren graanproducten wanneer je zilvervliesrijst gaat vervangen door groenterijst. Wel kan groenterijst worden gebruikt als extra toevoeging. Vandaar dat ik het meng met zilvervliesrijst. Zo voeg je gemakkelijk wat extra groenten toe aan je maaltijd.

Wil je dit gerecht liever vegetarisch? Gebruik dan vegetarisch gehakt of voeg in totaal 260 gram kidneybonen toe. Voor de rest kun je het recept gewoon aanhouden.

Ben je dol op de Mexicaanse keuken probeer dan ook eens deze gezonde enchiladas.

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 100 gram zilvervliesrijst (ongekookt)
  • 200 gram bloemkoolrijst
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 120 gram kidneybonen (blik)
  • 100 gram mais (blik)
  • 2 tl Euroma taco kruiden of paprika poeder 
  • 200 gram mager rundergehakt of vegetarisch gehakt
  • 35 gram tomatenpuree
  • 400 gram tomaten uit blik
  • 2 tl zwarte balsamicoazijn
  • 1/2 avocado
  • 4 el hüttenkäse*

Optioneel

  • Verse koriander of peterselie
  • 2 partjes limoen

*Niet zo dol op Hüttenkäse voeg dan 50 gram geraspte 30+ kaas toe.


Zo maak je de chili con carne

Stap 1. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel. Kook de zilvervliesrijst, afgedekt, 8-10 minuten. Voeg de laatste 2 minuten de bloemkoolrijst toe. Giet af en laat uitstomen.

Stap 2. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika’s en snijd de paprika’s in repen of blokjes. Giet de mais en kidneybonen af en laat uitlekken.

Stap 3. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan. Fruit de taco kruiden, knoflook en ui 1 minuut. Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg vervolgens de paprika toe en bak 5-6 minuten. Voeg daarna de mais en kidneybonen toe en bak 1 minuut mee.

Stap 4. Voeg de tomatenpuree toe aan de pan en meng goed. Voeg daarna de tomatenblokjes en zwarte balsamicoazijn toe en laat het geheel, afgedekt, 8-10 minuten pruttelen op laag vuur. Haal de laatste 2 minuten de pan van de deksel en verhoog het vuur iets. Breng het geheel op smaak met peper en een snufje zout.

Stap 5. Verwijder de pit van de avocado en snijd de avocado in plakjes. Verdeel de rijst over de borden. Schep de chili con carne er overheen. Garneer de chili con carne met de Hüttenkäse en avocado. Voeg eventueel nog wat verse kruiden toe.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 
Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Stay connected

Pin It on Pinterest