De (on)zin van BMI

9 - 03 - 2022 | Voeding

Een zwaar lichaam wordt tot op de dag van vandaag nog steeds als iets fouts gezien. Maar waarom eigenlijk? Waarschijnlijk doordat ons wordt verteld dat een hoger BMI hebben schadelijk is voor je gezond. Maar is dat eigenlijk wel zo? In dit artikel vertel ik je meer over de (on)zin van BMI.


Wat is BMI?

De BMI is uitgevonden door een wiskundige, niet door iemand uit de gezondheidssector. De categorieën zijn gebaseerd op blanke mannen. Toen de BMI werd uitgevonden is er zelfs nog gewaarschuwd door de uitvinder dat het enkel bedoeld was voor de groep blanke mannen en dus niet voor vrouwen of mensen met een andere afkomst. Het is nooit bedoeld  geweest voor individueel gebruik of medisch gebruik.

BMI is dus enkel een wiskundige vergelijking. Het is namelijk je gewicht in verhouding tot je lengte, niet meer en niet minder. 


Waarom de BMI niks zegt over jouw gezondheid

Bij BMI wordt er geen onderscheid gemaakt tussen vet, spieren en vocht. Het houdt geen rekening met ras, geslacht en verschillende lichamen. Zo kun je een hogere BMI hebben en gezond zijn en kun je een ‘normale’ of lage BMI hebben en ongezond zijn. Je kunt niet aan de hand van iemands gewicht bepalen of deze persoon gezond of ongezond is. 

Je gezondheid hangt namelijk af van zoveel meer dan alleen je BMI. Uit je BMI valt namelijk niet je glucosewaarden, hormonen, stofwisseling, kracht, uithoudingsvermogen, mentale gezondheid, botdichtheid, cholesterolwaarden etc. af te lezen.


Waarom wordt het toch nog gebruikt?

Maar waarom wordt er dan toch zoveel waarde gehecht aan BMI door onder andere artsen en gezondheidsprofessionals? Het werd voornamelijk gebruikt door de eenvoud ervan. Dit is dan ook de reden dat het vanaf de jaren 90 door de Wereldgezondheidsorganisatie is opgenomen. Door kortzichtige onderzoeken die niet verder kijken dan gewicht en hierdoor concluderen dat een hoge BMI in verband staat met een hoger sterfterisico zijn ze BMI als meet-tool voor gezondheid beginnen gebruiken. 


BMI en verzekeringen

Heb jij je ook wel eens afgevraagd waarom je je BMI moest invullen bij het afsluiten van een verzekering? Vanaf het moment dat de BMI werd ingevoerd veranderde verzekeringsmaatschappijen van de een op andere dag de BMI-waarde. Vroeger was een BMI van 27 ‘gezond’ daarna werd het ineens 25. Hierdoor werden miljoenen mensen onterecht gecategoriseerd als overgewicht. Hierdoor betalen mensen met een te ‘hoge’ of te ‘lage’ BMI meer voor een verzekering, ook al zijn er geen verdere minder gunstige gezondheidsfactoren. Ze zijn dus uit op je geld. 


Dieetindustrie

De reden dat de BMI nog steeds gebruikt wordt is de dieet industrie. Een miljarden business. Wist je dat de dieet industrie veel macht heeft op beleidsniveau? Daarnaast financiert de dieet industrie  onderzoeken waarop de medische wereld zich baseert. Veel farmaceutische bedrijven die o.a. afslankpillen produceren, financieren artsen en gezondheidsinitiatieven. 

Het is een grote eigenmachtig heids, want uit allerlei onderzoeken blijkt namelijk dat diëten een slechte invloed heeft op je gewicht en gezondheid en dus op je BMI. 

Mocht je een artikel vinden dat vertelt dat diëten wel werkt, dan is dit mogelijk een korte termijn studie. Daarnaast worden de meeste onderzoeken naar overgewicht en obesitas gefinancierd door de dieetindustrie. Als de resultaten van het onderzoek niet overeenkomen met de resultaten dat de bedrijven willen horen, worden ze simpelweg niet gepubliceerd. Binnenkort zal ik verder ingaan op de dieet industrie en de invloed hiervan. 


Kortom

Mocht het duidelijk zijn dat BMI geen handige tool is om je gezondheid mee te bepalen. Je gezondheid is namelijk afhankelijk van veel meer andere factoren. Daarnaast is de BMI nooit bedoeld geweest voor de medische zorg en voor individueel gebruikt. Als je momenteel veel waarde hecht aan je BMi, is het misschien nu het juiste moment om te beseffen dat je BMI niets zegt over jou, maar enkel over de je gewicht in verhouding tot je lengte. Meer niet!


Vond je dit artikel interessant? Dan vind je mogelijk dit artikel over een verstoorde relatie met eten of dit artikel over etiketten lezen ook interessant.

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Stay connected

Pin It on Pinterest