Eetbuien: wat zijn ze en hoe ga je ermee om?

16 - 05 - 2023 | Voeding

Eetbuien zijn momenten waarop iemand grote hoeveelheden voedsel binnen een korte tijd consumeert, zonder zichzelf te kunnen stoppen. Mensen met eetbuien voelen zich vaak machteloos tegenover hun eetgedrag en hebben het gevoel dat ze geen controle hebben over wat ze eten.


Oorzaken van eetbuien

De oorzaken van eetbuien zijn vaak complex en kunnen zowel biologische als psychologische factoren omvatten. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste oorzaken van eetbuien en wat je kunt doen om ermee om te gaan.

Biologische factoren

Er is een duidelijke link tussen eetbuien en hormonale veranderingen in het lichaam. Hormonen zoals cortisol, ghreline, leptine, en serotonine spelen een rol in eetgedrag en hongerregulatie. Een verstoord evenwicht van deze hormonen kan leiden tot eetbuien.

Cortisol wordt afgegeven door de bijnieren als reactie op stress. Onderzoek heeft aangetoond dat verhoogde cortisolniveaus geassocieerd kunnen worden met een verhoogde eetlust en overeten.

Ghreline wordt geproduceerd door de maag en stimuleert de eetlust. Onderzoek heeft aangetoond dat personen met eetbuien hogere ghreline niveaus kunnen hebben, wat kan bijdragen aan een verhoogde eetlust en overeten.

Leptine wordt geproduceerd door vetcellen en speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de eetlust en het metabolisme. Onderzoek heeft aangetoond dat personen met eetbuien vaak resistent zijn tegen leptine, waardoor de eetlust niet voldoende geremd wordt.

Serotonine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij de regulatie van de stemming, eetlust en slaap. Onderzoek heeft aangetoond dat lage serotonineniveaus geassocieerd kunnen worden met eetbuien.


Psychologische factoren

Naast biologische factoren spelen ook psychologische factoren een belangrijke rol bij het ontstaan van eetbuien. Mensen met eetbuien hebben vaak een verstoorde relatie met voedsel en hun lichaam. Ze kunnen bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld hebben of zich schuldig voelen over hun eetgedrag. Ook stress, angst en depressie kunnen bijdragen aan het ontstaan van eetbuien.


Hoe diëten voor eetbuien zorgen

Wanneer je momenteel een dieet volgt, is de kans groot dat je regelmatig last hebt van eetbuien. Vaak negeren we onze hongersignalen tijdens een dieet, waardoor we later op de dag een extreem hongergevoel krijgen, wat kan leiden tot eetbuien.

Bovendien kunnen beperkingen in ons dieet ook bijdragen aan eetbuien. Wanneer we onszelf iets ontzeggen, kan het juist extra aantrekkelijk worden en kan het leiden tot een gevoel van verlies van controle. Als we dan toch toegeven aan de verleiding, is de kans groot dat we alles in één keer opeten, omdat we denken “het is nu toch al verpest”. Dit kan leiden tot schuldgevoelens en een negatieve relatie met voedsel en ons lichaam.


Omgaan met eetbuien

Als je merkt dat je regelmatig last hebt van eetbuien, is het belangrijk om hiermee om te leren gaan. Hieronder geven we enkele tips die je kunnen helpen om beter om te gaan met eetbuien

1. Identificeer triggers: Probeer te achterhalen wat de oorzaak is van je eetbuien. Heb je bijvoorbeeld altijd eetbuien als je gestrest bent of als je je verveelt? Of heb je vaak honger en reageer je daar te laat op. Misschien heb je wel verboden voedingsmiddelen voor jezelf. Door je triggers te identificeren kun je beter anticiperen op je eetbuien en proberen ze te voorkomen.

2. Ontwikkel een gezonde relatie met eten: Probeer te leren om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen. Intuïtief eten kan hierbij helpend zijn. Op mijn Instagram vind je er van alles over.

3. Zoek steun: Praat met vrienden, familie of een professionele hulpverlener over je eetbuien. Het kan enorm helpen om je gevoelens te uiten en steun te krijgen van anderen.

4. Als je merkt dat je ondanks je inspanningen nog steeds regelmatig last hebt van eetbuien, raadpleeg dan een intuïtief eten coach of iemand die gespecialiseerd is in eetbuien. Zij kunnen je helpen om de onderliggende oorzaken van je eetbuien te identificeren en hiermee om te gaan.


Conclusie

Eetbuien kunnen een uitdaging zijn om mee om te gaan, maar er zijn wel degelijk manieren om ze te voorkomen en ermee om te gaan. Het is belangrijk om zowel de biologische als psychologische factoren die bijdragen aan eetbuien te begrijpen en te werken aan het ontwikkelen van een gezonde relatie met voedsel en je lichaam. Het kan even duren voordat je veranderingen in je eetgedrag ziet, maar wees niet te streng voor jezelf en weet dat elke kleine stap in de goede richting een stap vooruit is.

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]