Als je een etiket goed kunt lezen, kun je gemakkelijk en snel gezonde keuzes maken. Maar hoe lees je eigenlijk een etiket? Waar moet je opletten? Wanneer bevat iets te veel suikers, vet en/of zout en wanneer bevat een product voldoende vezels? Allemaal vragen die in je op kunnen komen wanneer het aankomt op etiketten lezen. In deze blog ga ik je op weg helpen.
Op verpakkingen van voedingsmiddelen kom je onder andere het volgende tegen:
- THT datum of TGT datum
- Claims
- Nutri-Score
- Referentie-inname
- Productbeschrijving
- Ingrediëntenlijst
- Voedingswaardetabel
- Bewaaradvies
- Netto hoeveelheid
- Allergenen
- Kwantitatieve ingrediëntendeclaratie
Sommige van deze punten heb je vast wel eens voorbij zien komen, maar sommige wellicht ook niet. Een aantal onderwerpen die elangrijk zijn bij etiketten lezen licht ik hieronder verder toe.
Ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel
Bij het beoordelen van een etiket is het belangrijk om te kijken naar de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel. Deze vertellen je namelijk welke ingrediënten er in het product zitten en de hoeveelheid voedingsstoffen.
De ingrediëntenlijst is een opsomming van alle ingrediënten die de fabrikant in het product heeft gebruikt. De lijst met ingrediënten staat in een voorgeschreven volgorde: de ingrediënten met het hoogste aandeel in het product qua gewicht staan als eerste genoemd.
Ook vind je in de ingrediëntenlijst de verschillende benamingen voor suikers terug. Suiker wordt voornamelijk gebruikt, omdat het een goedkope smaakmaker is. Om de producten aantrekkelijker te maken, gebruiken producenten andere ingrediënten dan het reguliere suiker. Zo lijkt het wellicht of er geen suiker is toegevoegd, maar dit is meestal niet het geval.
In de voedingswaardetabel vind je de volgende informatie terug: de hoeveelheid kilocalorieën, eiwitten, vetten, verzadigd vet, koolhydraten, suikers en zout dat een product bevat per 100 gram of 100 ml (en per portie). Vezels worden niet altijd vermeld, maar zijn wel onderdeel van de voedingswaardetabel.
Als je deze twee met elkaar combineert kun je beoordelen of het product een gezonde keuze is of een minder gezonde keuze. Hoe je dit precies doet, dat leg ik je uit in het e-book “Help, hoe lees ik een etiket?!” In dit e-book vind je ook alle richtlijnen terug en weet je precies wanneer iets te veel suikers, vet en/of zout bevat en wanneer een product voldoende vezels bevat.

THT-datum en TGT-datum
Wat is het verschil tussen een THT-datum en een TGT-datum?
De THT-datum (Ten minste Houdbaar Tot-datum) staat voornamelijk op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar is het product meestal niet direct bedorven. Je kunt dit product dan nog veilig eten.
De TGT – datum (Te Gebruiken Tot-datum) staat voornamelijk op producten die snel bederven en in de koelkast moeten worden bewaard. Na deze datum loop je het risico ziek te worden. De TGT- datum staat op producten zoals: vlees, vis en voorgesneden groenten. Na de TGT-datum is het niet meer verstandig om het product nog te consumeren.
Claims
Een voedingsclaim beweert iets positiefs over de samenstelling van een bepaald product. Een claim is een bewezen bewering over de eigenschap van een product, zoals: een bron van vezels, suikervrij, zoutarm of zoutloos. Hierboven zag je dus al een aantal claims staan.
Voedingsmiddelen mogen niet zomaar een claim dragen. Hier zijn bepaalde eisen voor waaraan een voedingsmiddel moet voldoen. Een product met een claim hoeft niet te betekenen dat het ook een gezond product is. Bijvoorbeeld een koekje met extra calcium kan nog steeds veel calorieën, suiker of verzadigd vet bevatten. Laat je dus niet misleiden door claims zoals: bron van vezels, vetarm of light, maar kijk altijd naar de ingrediëntenlijst en voedingswaarde.
E-book etiketten lezen

Wil jij graag alle misleidingen is de supermarkt de baas worden, wil jij een expert worden in het lezen van etiketten en nooit meer twijfelen of je een gezonde keuze maakt? Dan is wellicht het e-book “Help, hoe lees ik een etiket?!” wat voor jou!