Welke ontbijtkoek is gezond?

12 - 10 - 2020 | Vergelijkingen

Ontbijtkoek, ook wel peperkoek genoemd is vaak gemaakt op basis van roggemeel of roggebloem. Daaraan wordt suiker, glucosestroop, fructosestroop, kandij, specerijen en rijsmiddelen toegevoegd. Peijnenburg is denk ik wel een van de bekendste ontbijtkoek merken van Nederland. Vandaar dat ik de verschillende soorten van Peijnenburg eens onder de loep ga nemen.

Want wat is nou eigenlijk het verschil tussen de zero ontbijtkoek en de lower cal ontbijtkoek van Peijnenburg? Heb jij je dat ook wel eens afgevraagd? Is de glutenvrije variant juist gezonder of ongezonder dan de originele variant en is volkoren altijd beter? In deze vergelijking beantwoord ik alle bovenstaande vragen, zodat jij weet welke ontbijtkoek jij het beste kunt kiezen.

De benaming van ontbijtkoek snap ik immers nog steeds niet helemaal. Ik vind het namelijk eerder een tussendoortje dan een volwaardig ontbijt. Sterker nog ga je het op een plak ontbijtkoek waarschijnlijk geen hele ochtend volhouden.

Loop je vaak rond met de vraag “welke producten kan ik het beste kiezen in de supermarkt” of wil jij weten wanneer iets te veel of te weinig suikers, zout vet en/of vezels bevat? Bekijk dan eens het e-book “Help, hoe lees ik een etiket?!”


Disclaimer
Voedselproducten zijn niet per definitie ‘gezond’ of ‘ongezond’. Dit heeft onder andere te maken met hoeveelheid en frequentie. Plaats specifieke voedingsmiddelen daarom altijd in de juiste context – in dit geval jouw volledige eetpatroon. Wel kun je iets zeggen over in hoeverre een product een gezonde- of minder gezonde keuze is. Producten die meer gezondheidswinst opleveren dan een andere variant uit diezelfde productgroep, beschouw ik als een gezonde keuze.


Ingrediënten

Peijnenburg Ontbijtkoek naturel
Glucose-fructosestroop, ROGGEbloem 38%, specerijen, shea olie, rijsmiddelen (natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat), natuurlijk aroma.

Peijnenburg Ontbijtkoek zero
ROGGEbloem 40%, cichorei wortel vezel, zoetstof (xylitol), stabilisator (glycerol), specerijen, zonnebloemolie, rijsmiddelen (natriumwaterstofcar- bonaat, dinatriumdifosfaat).

Peijnenburg Ontbijtkoek lower cal
ROGGEbloem 30%, cichorei wortel vezel, zoetstof (xylitol, erythritol), weipoeder (MELK), stabilisator (glycerol), specerijen, kaneel, shea olie, rijsmiddelen (natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat), conserveermiddel (kaliumsorbaat), natuurlijk aroma.

Peijnenburg Ontbijtkoek volkoren
Glucose-fructosestroop, ROGGEvolkorenmeel 26%, ROGGEbloem 13%, specerijen, shea olie, rijsmiddelen (natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat).

Peijnenburg Ontbijtkoek glutenvrij
Invertsuiker, maiszetmeel, suiker, aardappelzetmeel, stabilisator (glycerol), LUPINEmeel, weipoeder (MELK), specerijen, rijsmiddelen (natriumbicarbonaat, dinatriumdifosfaat), plantaardige oliën (zonnebloem, raap), rijstebloem, verdikkingsmiddel (xanthaangom).

Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren
ROGGEvolkorenmeel 28%, cichorei wortel vezel, zoetstof (xylitol), ROGGEbloem 15%, stabilisator (glycerol), specerijen, zonnebloemolie, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat).


De vergelijking

Hieronder heb ik een tabel gemaakt met de voedingswaarde van de verschillende soorten ontbijtkoek. Zodat je een duidelijk overzicht hebt, en de soorten ontbijtkoek gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken.



Calorieën

De hoeveelheid calorieën varieert nogal erg met elkaar. Zo bevatten de Peijnenburg zero, lower cal en zero volkoren alle drie tussen de 201 en 239 calorieën per 100 gram. De Peijnenburg naturel, volkoren en glutenvrij zijn iets hoger in calorieën en bevatten tussen de 305 en 342 calorieën per 100 gram, waarbij de glutenvrije variant de meeste calorieën bevat en de Peijnenburg lower cal de minste calorieën, de naam zegt het dus al. De lower cal is dus ook echt lager in calorieën als de andere variant. Zegt de hoeveelheid calorieën iets over hoe gezond een product is? Nee niet altijd, daar hangen namelijk meer factoren vanaf, dus lees vooral verder!


Vet

De hoeveelheid vet ligt erg dicht bij elkaar. Alle soorten bevatten namelijk tussen de 1,3 en 1,7 gram vet per 100 gram. De hoeveelheid verzadigd vet ligt ook zeer dicht bij elkaar. Deze hoeveelheid ligt namelijk tussen de 0,2 en 0,5 gram verzadigd vet per 100 gram. Qua hoeveelheid vet scoren alle zes de varianten dus prima en is er geen die er bovenuit springt. Aan alle soorten is namelijk een hele kleine hoeveelheid olie toegevoegd. Er wordt gebruik gemaakt van zonnebloemolie, raapolie en shea olie.


Koolhydraten & suikers

Ontbijtkoek bevat in verhouding veel koolhydraten, maar dat is niet zo gek. Dat is bij koeken vaak het geval. Als we kijken naar de ingrediënten staat roggebloem / rogge volkorenmeel bij bijna alle soorten vrij vooraan. Het ingrediënt dat vooraan staat komt het meest voor. De minste koolhydraten vind je in de Peijnenburg Ontbijtkoek lower cal, namelijk 45,9 koolhydraten per 100 gram, gevolgd door de Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren met 50,7 gram koolhydraten per 100 gram.

De meeste koolhydraten zitten in de Peijnenburg Ontbijtkoek glutenvrij, namelijk 79,4 gram koolhydraten per 100 gram. Voor de rest varieert het tussen de 54,3 en 69,1 gram koolhydraten per 100 gram. Maar bevat degene die de meeste koolhydraten heeft ook het meeste suiker? 

In dit geval wel. Van de hoeveelheid suiker in sommige varianten schrik ik sowieso. Zo bestaat de Peijnenburg glutenvrij bijna voor 50% uit suiker! Ik schrik daar best wel van. Denk dus niet altijd dat glutenvrij gezonder is. De glutenvrije variant bevat namelijk 47,2 gram suiker per 100 gram. Daaronder vind je de Peijnenburg Ontbijtkoek naturel met 38,9 gram suiker per 100 gram gevolgd door de Peijnenburg ontbijtkoek volkoren met 37,9 gram suiker! Nu snap ik ook wel waarom er zero varianten op de markt zijn gebracht! In dit geval is volkoren dus niet persé ‘gezond’. Een keer een plak ontbijtkoek met suiker is geen enkel probleem, maar eet het bij voorkeur niet te vaak. 

Als we kijken naar de zero varianten en de lower cal variant is te zien dat deze een stuk minder suiker bevatten. Zo bevat de Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren de minste suiker, namelijk 3,1 gram per 100 gram, gevolgd door de Peijnenburg lower cal met 3,2 gram suiker per 100 gram. De Peijnenburg Ontbijtkoek zero bevat 4,9 gram suiker per 100 gram. Als een voedingsmiddel minder dan 5 gram suiker per 100 gram bevat, mag het de claim ‘suikerarm’ bevatten. 

Nu zie je onder suiker een kopje polyolen staan. Als je goed kijkt zie je gelijk dat alleen de zero en de lower cal varianten polyolen bevatten, maar wat zijn polyolen vraag je jezelf nu misschien af. Dat heb ik even voor je opgezocht. Polyolen zijn zoetstoffen die half zo zoet tot even zoet zijn als suiker. De smaak lijkt dan ook erg op suiker, daarnaast hebben ze geen bijsmaak zoals de meeste andere zoetstoffen. Polyolen leveren wel calorieën, maar twee keer zo weinig als suiker. Ongeveer 2,4 kcal per gram in vergelijking met 4 kcal per gram voor suiker. De hoeveelheid polyolen bij de zero en lower cal varianten varieert tussen de 21,3 en 24 gram per 100 gram.

Wanneer je te veel polyolen binnenkrijgt, kan dit een laxerend effect hebben, maar dit hoeft niet persé. Dit komt doordat ze in de dikke darm omgezet worden door bacteriën, waarbij verschillende gassen ontstaan.


Vezels

De Peijnenburg Ontbijtkoek glutenvrij bevat de minste vezels, namelijk 2,3 gram per 100 gram, gevolgd door de Peijnenburg Ontbijtkoek zero met 3,6 gram vezels per 100 gram. De volkoren variant bevat iets meer vezels maar nog steeds wat weinig, namelijk 5,3 gram per 100 gram. Daarmee is de volkoren variant niet vezelrijk. De meeste vezels zijn te vinden in de zero varianten en de lower cal variant. Dit is niet zo gek, want deze varianten bevatten cichorei wortel vezels, vandaar de hoge hoeveelheid vezels in deze varianten.


Eiwitten

De hoeveelheid eiwitten varieert, zo is er één die er bovenuit springt, zijn er twee soorten met wat minder eiwitten en liggen drie soorten er tussen in. De Peijnenburg Ontbijtkoek en de Peijnenburg Ontbijtkoek zero bevatten de minste eiwitten, namelijk 2,5 en 2,7 gram per 100 gram. De Peijnenburg Ontbijtkoek lower cal bevat de meeste eiwitten, namelijk 6 gram per 100 gram. De Peijnenburg Ontbijtkoek volkoren, Peijnenburg Ontbijtkoek glutenvrij en de Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren liggen er tussen in met 3-3,5 gram eiwitten per 100 gram. Aan de Peijnenburg Ontbijtkoek lower cal in namelijk weipoeder toegevoegd, vandaar dat deze net iets meer eiwitten bevat dan de andere soorten.


Zout

Aan alle soorten is zout toegevoegd. De hoeveelheid zout ligt tussen de 0,45 en 0,73 gram per 100 gram. Dit is per portie van ±30 gram niet een heel groot verschil.


Conclusie

Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk:

  1. Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren
  2. Peijnenburg Ontbijtkoek zero
  3. Peijnenburg Ontbijtkoek lower cal

Deze drie soorten ontbijtkoek vind ik de beste keuze. Wel is het zo dat alleen de zero volkoren variant van volkorenmeel is gemaakt. De andere twee varianten zijn namelijk gemaakt van bloem. Vandaar dat ik zelf voor de zero volkoren variant zou kiezen. 

Natuurlijk blijft een stuk fruit, een volkoren boterham en schaaltje yoghurt of wat groenten de ‘gezondste’ tussendoortjes, maar mocht je een keer iets anders willen, dan kun je voor bovengenoemde opties gaan. 

Peijnenburg Ontbijtkoek naturel, Peijnenburg Ontbijtkoek volkoren en Peijnenburg Ontbijtkoek glutenvrij vind ik zelf een minder gezonde keuze. Deze zijn namelijk laag in vezels en hoog in suikers. 

Met dit artikel hoop ik jullie weer geïnspireerd en gemotiveerd te hebben om bewuste, gezondere keuzes te maken in de supermarkt. Vergeet niet dat wat ik zeg per se ‘goed’ of ‘fout’ is, ik laat graag zien dat er verschillen zijn en geef op basis van mijn kennis een advies. Het allerbelangrijkste advies dat ik je kan geven, is nog altijd: geniet!


Heb je veel aan dit artikel gehad? Dan is het e-book “help, hoe lees ik een etiket?!” echt iets voor jou. Hier leer ik je stap voor stap etiketten lezen, zodat jij voortaan zonder twijfel in de supermarkt staat en je zeker weet dat je gezonde keuzes maakt. Door middel van de richtlijnen wordt etiketten lezen een eitje! Een echte investering in je gezondheid.


Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]