Bastogne koeken zijn toch echt wel een van mijn favoriete koeken. De smaak, de geur en de structuur. Ik ben er mee opgegroeid, want het zijn ook de lievelingskoeken van mijn vader. Als klein kind at ik ze al.
Ik besloot er een gezondere Bastogne cake mee te maken, met speculoos! En geloof me deze cake wil je echt proberen. Normaal vind ik gezondere cakes nooit zo. Of ze zijn smaakloos of totaal niet luchtig.
Gelukkig heb ik inmiddels het perfecte basisbeslag gevonden voor een gezondere cake. Ik beloof je dat deze Bastogne cake wel luchtig en smaakvol zal zijn. Je kunt het op de foto al wel zien.
Tip: laat na het bakken de cake goed afkoelen. Snijd de Bastogne cake daarna in plakjes en wikkel ze per plakje in in aluminiumfolie. Doe ze daarna in de diepvries. Zo heb je altijd een gezonde snack achter de hand.
Op zoek naar nog meer gezondere cake recepten? Wat dacht je van deze gezondere speculaas kruidcake of deze gezondere stracciatella cake? Voor welke ga jij?
Ingrediënten
Voor 1 cake
- 3 eieren
- 150 gram havermeel
- 60 gram amandelmeel
- 2 tl kaneel
- 1 tl speculaaskruiden
- 10 gram bakpoeder
- 100 gram magere kwark
- 80 gram appelmoes
- 60 gram zoetmiddel*
- 100 gram Bastogne koeken
- 6 tl speculoos
Zo maak je de Bastogne cake
Stap 1 | Verwarm de oven voor op 165 °C. Vet een cakevorm in met wat olie of bekleed met bakpapier. Klop de eieren in een grote kom luchtig met een mixer. Doe dit ongeveer 5 – 6 minuten.
Stap 2 | Doe de havermeel, amandelmeel, kaneel en bakpoeder in een grote kom en meng het goed door elkaar heen.
Stap 3 | Meng in een andere grote kom de magere kwark, appelmoes en zoetmiddel. Spatel hier voorzichtig de opgeklopte eieren doorheen. Voeg vervolgens de natte en droge ingrediënten bij elkaar en meng tot een luchtig geheel.
Stap 4 | Maal de Bastogne koeken grof. Spatel ⅓ van de koeken door het beslag heen. Giet de helft van het beslag in de bakvorm. Verdeel de speculoos over het beslag. Verdeel de rest van het beslag over de bakvorm en garneer de cake met de overige Bastogne kruimels.
Stap 5 | Bak ±35 – 40 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Komt de satéprikker en droog uit, dan is de cake gaar.
Heb je dit recept gemaakt? Vergeet dan niet het resultaat te delen op Instagram en @foodlies.nl te taggen.