Gezonde carrot cake muffins

25 - 07 - 2020 | Zoete snacks

Gezonde carrot cake muffins. Het klinkt misschien wat vreemd, wortels in een muffin, maar je proeft de wortel niet echt terug. Ze geven juist een zoete smaak en daarnaast krijg je ongemerkt wat extra groenten binnen. 

Carrot cake of worteltaart is een taart waarbij er wortels worden toegevoegd aan het beslag. Door het bakproces worden de wortels zacht en ontstaat er een licht zoete smaak. Hierdoor lijkt hij vrij gezond, maar dat is zeker niet altijd het geval. Want naast wortelen wordt er vaak ook een flinke hoeveelheid boter en suiker toegevoegd. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om een gezonde carrot cake uit de oven te toveren. Bak je liever een hele taart in plaats van muffins? Probeer dan deze gezonde carrot cake taart eens. 

In carrot cake gaat over het algemeen dus flink wat suiker. Af en toe natuurlijk geen enkel probleem, maar soms heb je gewoon zin een een gezondere variant. Vandaar deze gezonde carrot cake muffins, zonder toegevoegde suiker en boordevol vezels. Een perfect tussendoortje voor doordeweeks en ideaal om mee te nemen naar werk en/of school. 

De muffins kun je ook goed invriezen, zodat je altijd een gezond tussendoortje achter de hand hebt. Deze carrot cake muffins zijn lactosevrij. Heb je ze liever ook glutenvrij? Dat kan. Vervang dan de volkorenmeel door havermeel. 


Ingrediënten

Voor 12 stuks

  • 200 gram wortels
  • 70 gram ongezouten cashewnoten
  • 4 eieren
  • 150 gram volkoren tarwemeel
  • 15 gram bakpoeder
  • 185 gram amandelmelk of halfvolle melk
  • 50 gram Steviala Ery Bronze of Sukrin Gold (Suikervrije Basterd suiker) of andere zoetstof naar keuze

Benodigdheden

  1. Keukenmixer of blender*
  2. Muffin-bakvorm voor 12 cupcakes
  3. Optioneel: 12 papieren cupcake-vormpjes 

* Heb je geen keukenmixer of blender? Dan kun je de wortels raspen en de cashewnoten klein snijden of fijn maken in een vijzel. 


Gezonde carrot cake muffins

Zo maak je de gezonde carrot cake muffins


Stap 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats de papieren cupcake vormpjes in de cupcake-bakvorm. Gebruik je geen papieren vormpjes? Vet de cupcake-vorm goed in met boter of olie.

Stap 2. Mix de cashewnoten en wortels in een keukenmachine of blender tot ze helemaal fijn zijn. Je kunt de cashewnoten ook grof laten, als je een lekkere bite in de muffins lekker vindt.

Stap 3. Voeg daarna de rest van de ingrediënten en meng tot een samenhangend geheel.

Stap 4. Bak de muffins in 25-30 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. De muffins zijn gaar als je een satéprikker erin prikt, en deze er schoon uitkomt.

Stap 5. Ik eet de muffins graag met maple syrup. Maar ze zijn zonder ook erg lekker!


Gezonde-carrot-cake-muffins-1-1

Gemiddelde voedingswaarde

Per muffin

  • 83 calorieën
  • 8,9 koolhydraten
  • 4 vetten
  • 4,3 eiwitten 

Dit recept is gemaakt door Yara van Home of a foodie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 
Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Stress

Stress

n dit artikel lees je wat stress precies is en wat de gevolgen zijn van negatieve stress voor ons lichaam en brein.

Lees meer
Welke olie is gezond?

Welke olie is gezond?

Er is tegenwoordig in de supermarkt een enorm aanbod aan verschillende soorten olie. Maar welke olie is nou gezond om te gebruiken tijdens bakken?

Lees meer

Stay connected