Gezonde carrot cake taart met frosting

3 - 09 - 2020 | Verjaardag, Zoete snacks

Deze gezonde carrot cake is zo lekker, dat het naast appeltaart een van mijn favoriete taarten is geworden. Een zoete, kruidige en romige smaak. Deze gezonde carrot cake met frosting bevat het allemaal. 

Carrot cake of worteltaart is een taart waarbij er wortels worden toegevoegd aan het beslag. Door het bakproces worden de wortels zacht en ontstaat er een licht zoete smaak. Hierdoor lijkt hij vrij gezond, maar dat is zeker niet altijd het geval. Want naast wortelen wordt er vaak ook een flinke hoeveelheid boter en suiker toegevoegd. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om een gezonde carrot cake uit de oven te toveren en dat laat dit recept wel zien.

In carrot cake gaat over het algemeen dus flink wat suiker. Af en toe natuurlijk geen enkel probleem, maar soms heb je gewoon zin een een gezondere variant. Vandaar deze gezonde carrot cake taart boordevol vezels. Door voor volkorenmeel te kiezen en groente toe te voegen, krijg je met deze taart gemakkelijk wat extra vezels binnen. Vezels zorgen voor een verzadigend gevoel en verlagen het risico op verschillende ziektes zoals: hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. 

Bak je liever muffins in plaats van een hele carrot cake taart? Probeer dan deze gezonde carrot cake muffins eens. De taart kun je ook goed invriezen. Laat dan alleen de frosting achterwege en voeg deze pas later toe.

Deze gezonde carrot cake taart is lactosevrij. Heb je coeliakie en wil je daarom graag een glutenvrije variant? Gebruik dan havermeel in plaats van volkoren speltmeel.


Ingrediënten

Voor één taart

  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 175 gram wortel (geraspt)
  • 2 bananen
  • 100 ml melk naar keuze
  • 3 eieren
  • 3 medjoul dadels of 10 dadels zonder pit
  • 40 gram rozijnen
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 40 gram pecannoten of walnoten
  • 2 tl bakpoeder

Voor de gezonde frosting

  • 200 gram roomkaas light
  • 100 gram magere kwark
  • 1 el honing of zoetstof naar keuze
  • 1 tl vanille essence 
  • 2 tl citroensap 
  • 25 gram ongezouten noten naar keuze 
    (Ik koos voor pecannoten en pistache noten)

Zo maak je de gezonde carrot cake met frosting

Stap 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Week de rozijnen minimaal 5 minuten in lauwwarm water. Meng in een keukenmachine of blender de bananen, eieren, melk en dadels tot een gladde massa.

Stap 2. Meng in een grote kom het speltmeel, amandelmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en de kaneel. Voeg het bananen mengsel toe aan het meel en roer goed totdat er een glad beslag ontstaat. 

Stap 3. Rasp de wortel en hak de pecannoten of walnoten grof. Roer dit met een lepel door het beslag heen en voeg ook de rozijnen toe. Vet een springvorm in met wat bakspray of olie of bekleed de springvorm met bakpapier.

Stap 4. Giet het beslag in de springvorm en bak de carrot cake in ± 35-40 minuten gaar. Laat hem daarna goed afkoelen.

Stap 5. Meng in een schaaltje de roomkaas light met de kwark, honing, vanille-essence en citroensap. Verdeel dit over de carrot cake heen. Hak de noten fijn en verdeel over de gezonde carrot cake met frosting heen.


Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]