Lasagne is momenteel toch echt wel een van mijn favoriete avondmaaltijden. Makkelijk te maken en boordevol groenten. Met een laag kaas natuurlijk, want een lasagne zonder kaas is net als een appeltaart zonder appels! Door voor volkoren lasagne bladen, veel groenten en mager of vegetarisch gehakt te kiezen zet je in een handomdraai een gezonde lasagne op tafel. Zonder pakjes en zakjes, bomvol smaak.
De mozzarella en 30+ kaas zorgen voor een krokant korstje op de lasagne. Eigenlijk is het geen lasagne maar een lasagnette. De lasagnette is nog even in de oven gegaan om er voor te zorgen dat er een krokante laag op de bovenkant komt. Maar je kunt met dezelfde ingrediënten ook een traditionele lasagne op tafel zetten. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Lekker is het in ieder geval.
Ingrediënten
Voor 3-4 personen
- 300 gram mager rundergehakt of vegetarisch gehakt
- 1 teen knoflook
- 800 gram Italiaanse roerbakgroenten (of 2 penen, 1 paprika, 1 ui en 1 prei of courgette)
- 500 gram gezeefde tomaat
- 6-9 volkoren lasagne bladen
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1 bol mozzarella
- 50 gram geraspte 30+ kaas
Zo maak je de lasagne
Stap 1. Pers of snijd de knoflook fijn. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de knoflook 1 minuut. Voeg het gehakt toe en bak rul.
Stap 2. Voeg de Italiaanse roerbakgroente toe aan de koekenpan met gehakt en bak 5-6 minuten. Voeg vervolgens de gezeefde tomaat en Italiaanse kruiden toe en laat ± 3 minuten pruttelen. Roer af en toe door.
Stap 3. Wil je een lasagnette maken? Breek dan de lasagne bladeren en voeg toe aan de saus. Laat het geheel, afgedekt, ±10 – 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer goed door, zodat de lasagne bladeren niet aan elkaar blijven plakken. Schep daarna in een ovenschaal en ga verder bij stap 5. Wil je een traditionele lasagne maken? Ga dan naar stap 4.
Stap 4. Schep een dun laagje saus in een ovenschaal. Verdeel 3 lasagne bladen over de saus. Herhaal tot de lasagnebladen en de saus op is. Eindig met een laag saus.
Stap 5. Snijd de mozzarella in plakjes. Verdeel de geraspte kaas en de plakjes mozzarella over de lasagne/lasagnette. Bak de lasagne 30-40 minuten in de oven of totdat de bladen gaar zijn. Heb je een lasagnette gemaakt? Bak hem dan ±10 minuten in de oven of totdat de kaas gesmolten is.