Gezonde zalmtartaar

2 - 09 - 2022 | Feestdagen, kerst

Het is alweer begin december. Dat betekent dat de feestdagen er weer aan zitten te komen. Dus is het de hoogste tijd om mijn kerst recepten met jullie te gaan delen. Van voorgerechten, tot bijgerechten en van hoofdgerechten tot dessert. Een heerlijk voorgerecht mag natuurlijk niet ontbreken en daarom trappen we daar dan ook maar gelijk mee af.

Ik zat me te bedenken wat ik dit jaar ging maken als voorgerecht. Dit ging eigenlijk vrij snel. Tegenwoordig draait het namelijk niet alleen maar meer om gerechten met veel vlees, waar kerst eigenlijk bekend om staat, maar nemen vegetarische gerechten steeds meer plek in op het kerstmenu. Daaraan denkend, kwam het idee in mij op om ieder gerecht zowel met vlees/vis als vegetarisch te maken. Zodat je zelf kunt kiezen wat je serveert.

Kerst recepten kun je eigenlijk best wel ‘gezonder’ maken als je het mij vraagt. Met een paar kleine aanpassingen zet je zo een verantwoorde variant van een zalmtartaar op tafel. Zalm en avocado bevatten bijvoorbeeld goede vetten en zijn beide erg voedzaam. In plaats van mayonaise koos ik voor een ‘magere’ variant. Doordat de gerookte zalm vrij zoutig is, heeft dit gerecht geen extra zout nodig.


Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 100 gram appel
  • 1 avocado
  • 200 gram (gerookte) zalmblokjes
  • Verse bieslook of dille
  • ½ citroen
  • 1 ½ el Remia friteslijn of mayolijn
  • Verse gember
  • 2 tl sojasaus

Zo maak je de zalmtartaar

Stap 1. Snijd de appel en avocado in kleine blokjes van ½ bij ½ cm. Rasp ongeveer ½ tl gember. Snijd de bieslook of dille fijn.

Stap 2. Meng in een kleine kom de mayonaise met de gember en de sojasaus. Rasp de citroen en pers het sap uit. Houd dit apart. 

Stap 3. Doe de zalm en avocado samen met 2 tl citroenrasp en 1 tl citroensap in een kom. Voeg hier de gembermayonaise, appel en bieslook of dille aan toe.  

Stap 4. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met peper. Schep het mengsel in een kookring op een (mooi) bordje. Druk de bovenkant voorzichtig aan. Doe dit nogmaals voor de tweede. 

Stap 5. Garneer eventueel met wat avocado en pittige kiemgroenten.


Gemiddelde voedingswaarde

Daar letten we deze kerst niet op. Geniet!

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]