Gezondere nacho’s

25 - 08 - 2020 | Hartige snacks, Verjaardag

Nacho’s, wie is er niet dol op?! Wist je dat je nacho’s een stuk gezonder kunt maken? In plaats van tortilla chips gebruik je namelijk gewoon volkoren tortilla’s. Een stuk voedzamer en ze geven gewoon hetzelfde effect. Door voor volkoren tortilla’s te kiezen krijg je gelijk al iets meer vezels binnen. Vezels zorgen onder andere voor een verzadigd gevoel.

Ik ging aan de slag met pulled oats. Een vleesvervanger op basis van haver, tuinbonen en erwten, waaraan een klein beetje olie en zout is toegevoegd. Een vleesvervanger die hoog is in eiwit, want 100 gram pulled oats bevat maar liefst 30 gram eiwitten. De structuur is vergelijkbaar met gehakt. Mocht je de pulled oats nou niet in de winkel kunnen vinden? Ga dan voor (vegetarisch) mager gehakt. 

Deze vegetarische nacho’s zijn onder andere gemaakt van volkoren tortilla’s, mais en tomaat en worden geserveerd met een heerlijke kwark chili dip.


Ingrediënten

2 – 4 personen

  • 3 grote volkoren tortilla’s of 4 medium 
  • 1 el olijfolie
  • komijnpoeder, knoflookpoeder, peper en zout
  • 200 gram pulled oats of (vegetarisch) mager gehakt
  • 3 el tomaten passata 
  • 100 gram mais
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui 
  • 1 bosui
  • 30 gram  geraspte 30+ kaas
  • 1/2 avocado 
  •  peterselie 
  • 150 magere kwark 
  • 2 el chilisaus met minder suiker

Zo maak je de gezonde nacho’s

Stap 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan. Bak de pulled oats/gehakt 5-8 minuten aan en breng op smaak met  wat komijn, knoflookpoeder, peper en zout.

Stap 2. Snijd ondertussen de volkoren tortilla’s in 8 punten en verdeel over de bakplaat met bakpapier. Smeer de nacho punten in met de olijfolie en kruid met de kruiden naar wens. Breng op smaak met wat peper en zout. Bak 4-5 minuten in de oven, totdat ze knapperig en bruin zijn. 

Stap 3. Snijd ondertussen de tomaten en avocado in blokjes. Snipper de rode ui en snijd de bosui in dunne ringen. Giet de maïs af en laat uitlekken. Snijd de peterselie fijn. 

Stap 4. Meng de tomatenpassata met de kaas door de pulled oats/gehakt heen en laat nog even 2 minuten warm worden totdat de kaas gesmolten is. Meng in een schaaltje de kwark met de chilisaus. 

Stap 5. Verdeel de helft van de nacho punten over een schaal of diep bord. Schep er de helft van de pulled oats/gehakt overheen en herhaal vervolgens nog een keer. garneer met de mais, avocado, tomaat, rode ui, bosui en peterselie en serveer met de chilidip.


Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]