Gezondere scones

23 - 07 - 2020 | Ontbijt

Gezonde scones? Yes, absoluut. 

Scones, we kennen ze vooral als Engelse zoete broodjes met clotted cream en jam. We weten allemaal dat scones nou niet per se gezond zijn. Zo af en toe natuurlijk geen probleem, maar dat kan ook anders. Ik wil jou laten zien dat je met een paar kleine aanpassingen gezondere scones op tafel kunt zetten. 

Oke ‘gezonde’ is natuurlijk heel subjectief, want voor iedereen betekent gezond iets anders. Mijn mening over ‘gezond’ en ‘ongezond’ lees je in deze blog. Deze scones maken je in ieder geval gelukkig, en geluk draagt ook bij aan gezond zijn en je gezond voelen, niet waar?

De clotted cream kun je op een simpele manier een stuk gezonder maken, namelijk door Griekse yoghurt te gebruiken. Dit geeft gelijk een frisse twist aan de scones, waardoor ze niet zo zwaar op de maag vallen. 

Wist je dat je jam zelf kunt maken? Hierdoor bevat de jam een stuk minder suiker, meer fruit en meer vezels. Of het lekker is? Ja, zeker! Dat kan ik je in ieder geval garanderen. Of het makkelijk te maken is? Yes, want binnen 10 minuten heb jij een pot vol gezonde chia jam. 

Door deze kleine aanpassingen zijn deze scones dus al een stuk gezonder dat de standaard scones en zeker net zo lekker! Ook gaat de keuken en heerlijk van ruiken. Daar kan ik altijd intens van genieten. 

Deze gezondere scones zijn lactosevrij. 


Ingrediënten

Voor 6 á 8 stuks

  • 200 gram (spelt)bloem
  • 50 gram volkorenmeel 
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 40 gram zonnebloemolie
  • 75 gram halfvolle melk of soja melk
  • 1 ei
  • 50 gram rozijnen
  • 1 á 2 el vanillesuiker of andere suiker vervanger

Voor de frambozen chia jam

  • 200 gram diepvries frambozen
  • 2 á 3 el chiazaad
  • 1 á 2 el honing, agave siroop of zoetstof naar keuze 

Zo maak je de gezondere scones

Stap 1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng in een kom de bloem, meel, kaneel, bakpoeder, vanillesuiker en een snuf zout door elkaar. Klop de melk met het ei los en bewaar 2 el. Dit heb je later nodig voor het bestrijken van de scones. 

Stap 2. Voeg het eimengsel, olie en de rozijnen toe aan het bloemmengsel en kneed er een samenhangend geheel van. 

Stap 3. Verdeel wat bloem over het aanrecht en rol het deeg uit tot een dikte van ±1,5 cm. Steek er met een glas ± 6-8 scones uit. 

Stap 4. Leg de scones op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrijk met het eimengsel. Bak de scones in 10-12 minuten gaar en goudbruin. 


Gezonde-scones-volkoren

Zo maak je de chia frambozen jam

Stap 1. Doe de diepvries frambozen in een pannetje. Verhit op middelhoog vuur en laat ongeveer 5-8 minuten pruttelen. Plet de frambozen met een vork of met een stamper. 

Stap 2. Haal de pan van het vuur en roer de chiazaad erdoorheen. Laat 5 minuten staan zodat het chiazaad het vocht goed kan opnemen. Vind je de jam te dun? Voeg dan nog wat chiazaad toe. Vind je de jam te dik? Voeg er dan nog wat water aan toe.

Stap 3. Breng op smaak met de honing/agave siroop naar wens en voeg er eventueel nog wat vanille aroma aan toe. In de koelkast blijft de jam, afgedekt, ongeveer 4-5 dagen houdbaar.


Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 193 kcal
  • 6 gram vet, waarvan verzadigd 1 gram
  • 29 gram koolhydraten
  • 5 gram eiwitten
  • 3 gram vezels 

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]