Een écht lekkere gezonde tosti? Die is voor mij pas perfect als ik de kaas hoor smelten in het tosti-ijzer en het brood goed knapperig is. Vaak wil je in het weekend eens iets anders dan je standaard broodje kaas. Het hoeft niet altijd hogere wiskunde te zijn om te genieten van iets gezonds en iets lekkers. Een tosti is snel en makkelijk te maken met je favoriete gezonde ingrediënten. Denk eens verder dan alleen een plakje ham en kaas op je tosti.
Hoe maak je een gezonde tosti?
Een tosti kun je gemakkelijk gezond maken. Neem volkoren brood en beleg het met wat mozzarella of 20/30+ kaas. Voeg eventueel nog een plak magere vleeswaren en wat groenten toe en je zet in een handomdraai een gezonde tosti op tafel. Kaas heeft vaak nogal een ongezond imago, zonde want wist je dat kaas rijk is aan vitamine A, vitamine B2 en vitamine B12? Daarnaast bevat kaas ook mineralen als magnesium, zink, fosfor, calcium en selenium. Kaas is een bron van eiwit en vet.
Vervang je 48+ kaas door 10+, 20+, 30+, hüttenkäse, mozzarella of verse geitenkaas dan maak je een gezondere keuze. De varianten bevatten namelijk minder verzadigd vet dan 48+ kaas. Tip: ga voor een variant met minder dan 14 gram verzadigd vet per 100 gram en minder dan 2 gram zout per 100 gram.
Bij magere vleeswaren kun je denken aan onder andere: kalkoen, ham, kipfilet, runderrookvlees, fricandeau, casselerrib en rosbief.
Mijn favoriete tosti
Ik ben dol op tosti’s van een tosti ham kaas tot aan een luxe belegde tosti. Dit keer ging in voor een vegetarische variant. Volkorenbrood is de basis van al mijn tosti’s, behalve als ik een tosti buiten de deur eet. Soms heb je het niet altijd voor het kiezen en dat is ook prima. Het volkorenbrood smeer ik in met een laagje pesto. Daarbovenop komen wat plakjes tomaat afgewisseld met wat smaakvolle mozzarella. Mijn favoriete mozzarella is en blijft buffelmozzarella, deze is namelijk vol en romig van smaak. De tosti wordt afgemaakt met wat rode ui en basilicum voor de smaak. Even onder het tosti ijzer en genieten maar.
Zo simpel kan het dus zijn om een gezonde tosti te maken. Je kunt de tosti zowel in de tosti-ijzer als in de pan maken.
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 4 sneden volkoren vloerbrood
- ⅔ bol (buffel)mozzarella
- 1 tomaat
- ½ rode ui
- 4 blaadjes basilicum
- 1 handje rucola
- 1 el basilicum pesto
- Snuf peper
Zo maak je de volkoren tosti
Stap 1. Verwarm het tosti-ijzer voor, of gebruik een pan.
Stap 2. Snijd de mozzarella in dunne plakken en de tomaat ook. Snijd de rode ui in halve dunne ringen en de basilicumblaadjes grof.
Stap 3. Verdeel de mozzarella, tomaat, rode ui, basilicum, pesto en rucola over twee boterhammen en breng op smaak met een snuf peper. Leg vervolgens de overige twee boterhammen erbovenop.
Stap 4. Doe de tosti’s in de tosti-ijzer en haal ze eruit wanneer ze mooi goudbruin zijn gekleurd en de mozzarella gesmolten is. Geen tosti-ijzer? Smeer dan twee sneden brood aan de buitenkant in met wat boter en bak de tosti’s in een koekenpan goudbruin.
Gemiddelde voedingswaarde
Per portie
- 290 kcal
- 9 gram vet, waarvan verzadigd 3 gram
- 17 gram eiwitten
- 31 gram koolhydraten
- 7 gram vezels