Hoe te weinig eten tot eetbuien kan leiden?

26 - 04 - 2023 | Voeding

Wanneer je niet genoeg eet, kan dat het begin van eetbuien zijn. Je lichaam raakt dan namelijk in de war en gaat om meer eten vragen dan je nodig hebt. Maar hoe werkt dat precies?





Hongergevoel en ghreline

Als je te weinig eet, dan stijgt het niveau van het hormoon ghreline in je lichaam. Dit hormoon versterkt je hongergevoel. En als er dan ook nog eens gemakkelijk toegankelijk calorierijk voedsel in de buurt is, dan wordt de drang om te eten haast onweerstaanbaar. Je lichaam probeert namelijk zo snel mogelijk calorieën binnen te krijgen om de tekorten aan te vullen en zichzelf te beschermen tegen verdere gewichtsverlies.





Restricties

Een ander mechanisme dat kan bijdragen aan eetbuien is dat als je jezelf verbiedt om bepaalde voedingsmiddelen te eten, het verlangen naar deze voedingsmiddelen vaak groter wordt. Dit kan leiden tot een cyclus van restrictie en binges, waarbij je jezelf eerst te weinig voedsel toestaat en vervolgens te veel eet.





Hoe kan voldoende eten helpen om van eetbuien af te komen?

Misschien lijkt het tegenstrijdig, maar het eten van voldoende voedsel kan juist helpen om eetbuien te voorkomen. Als je regelmatig en voldoende eet, dan blijft je lichaam in balans en ontstaat er minder snel een hongergevoel. Dat betekent ook dat de kans op onbedwingbare trek in calorierijke voedingsmiddelen kleiner wordt.





Onvoorwaardelijke toestemming

Een andere strategie die kan helpen is om geen voedingsmiddelen volledig te verbieden en jezelf onvoorwaardelijke toestemming te geven om alles te mogen eten. Dit betekent dat je voedingsmiddelen niet bestempeld als ‘goed’ of ‘fout’ en ‘ongezond’ of ‘gezond, maar alle voedingsmiddelen neutraal ziet. Hierdoor hoef je jezelf niet te beperken en ontstaat er geen cyclus van overeten en eetbuien.





Inzicht in emoties

Tot slot kan het helpen om inzicht te krijgen in de gevoelens en emoties die ten grondslag liggen aan de eetbuien. Vaak is het zo dat er onderliggende emoties meespelen, zoals stress of verdriet, die je probeert te onderdrukken door te eten. Het is belangrijk om deze emoties te herkennen en te leren hoe je er op een gezonde manier mee om kunt gaan.





Conclusie

Eetbuien zijn vervelend en kunnen een grote impact hebben op je leven. Gelukkig zijn er manieren om er vanaf te komen. Het belangrijkste is om voldoende te eten gedurende de dag en jezelf geen restricties op te leggen, en om inzicht te krijgen in de emoties die ten grondslag liggen aan de eetbuien.

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]