Is detoxen (on)gezond?

23 - 03 - 2021 | Voeding

Wat is detoxen?

Detoxen, ook wel ontgiften genoemd, is een term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen en gifstoffen. Er zijn veel verschillende methodes om te ontgiften zoals; vasten, sapkuren, detoxthee, oil-pulling, supplementen en nog veel meer. Daarnaast zijn er ook verschillende detox diëten. Een korte detox kuur duurt ongeveer 5-7 dagen. Ook zijn er kuren langer duren, namelijk 10-14 dagen of zelfs nog langer. Detoxen wordt niet alleen ingezet voor het reinigen van het lichaam, maar zorgt er vaak ook voor dat je afvalt.

Een van de bekendere methode is denk ik toch wel de methode waar je een aantal dagen aan de detox sapjes gaat. Geen eten, alleen maar vloeibaar voedsel. Maar is een detoxkuur eigenlijk wel nuttig? 


Is een detoxkuur nuttig?

Het nut van een detoxkuur is niet wetenschappelijk bewezen. Er is onvoldoende betrouwbaar bewijs om aan te tonen dat een detoxkuur nuttig is. De meeste vormen van ontgiften/detoxen zijn onschadelijk voor het lichaam. Dit geldt echter niet voor alle manieren, bijvoorbeeld de methodes waarbij je je lichaam reinigt met kalk of klei. 

De theorie achter een detoxkuur is dat het de vetverbranding zou stimuleren. Dat zou echter te weinig gebeuren. Dit komt doordat bepaalde chemicaliën je stofwisselingen in de war brengen. 

Daarnaast is een detoxkuur eigenlijk een beetje overbodig. Het kost vaak veel geld en daarna is het lastig om je gezonde eetpatroon vast te houden, waardoor het jo-jo effect weer om de hoek komt kijken. Waarom het nog meer een beetje overbodig is? Je lichaam reinigt zichzelf op verschillende manieren. De lichaamsvreemde stoffen in je lichaam worden voornamelijk afgebroken door de lever en verlaten je lichaam via de urine, ontlasting en ademhaling. 

Het lichaam heeft dus een eigen afvalverwerkingsysteem en kan zichzelf prima reinigen. Heb je een gezond lichaam en werkt je lever goed? Dan is het risico zeer klein dat gifstoffen zich opstapelen in het lichaam. Ook de niet natuurlijke stoffen die zijn toegevoegd aan voedingsmiddelen verwerkt je lever zonder problemen. De nieren halen de wateroplosbare stoffen gemakkelijk uit het lichaam, waarna je ze uitplast. De vetoplosbare stoffen moeten eerst door de lever worden afgebroken. Ook E-nummers en bestrijdingsmiddelen worden door de nieren en lever opgeruimd en stapelen zich dus niet op in het lichaam. Een detox is dus niet nodig om je lichaam gezond te houden.

Let wel op met zware metalen, pcb’s en dioxines. Deze stoffen kan je lichaam namelijk wel opstapelen. Hoe je ervoor zorgt dat je zo min mogelijk van deze stoffen in je lichaam krijgt? Door gevarieerd en gezond te eten. Drink geen water uit loden leidingen en voorkom veel stof in je huis.


” De beste detoxkuur is een gezonde leefstijl “


Detoxen en afvallen, hoe zit dat?

Gewichtsverlies is naast ontgiften een van de beloftes van detoxen. Hoe het komt dat je met een detox gewicht verliest? Dat is simpel, want in de meeste gevallen krijg je met een detoxkuur minder calorieën binnen dan je verbruikt wat leidt tot gewichtsverlies. Echter is gewichtsverlies natuurlijk niet hetzelfde als vetverlies. 

Want doordat je minder calorieën binnenkrijgt, verlaagt je koolhydraatinname over het algemeen ook. Als je minder koolhydraten eet worden er geen glycogeenvoorraden meer aangemaakt in de spieren, wat er voor zorgt dat je glycogeen en vocht verliest. Dit kan er al snel voor zorgen dat je ruim 2 a 3 kilo verliest met een detoxkuur van een week. Doordat je minder eet, is je maaginhoud ook minder. Hierdoor ben je automatisch wat lichter. 

Of het gewichtsverlies blijvend is? Dat ligt natuurlijk aan de keuzes die je maakt na het detoxen. Een detox kuur zorgt op de korte termijn voor gewichtsverlies. Ga je weer gewoon door met je oude eetpatroon na het detoxen? Dan is de kans groot dat het gewicht er weer snel bij op komt. 

Detoxen kan werken als je het ziet als duwtje in de rug, als de start van een gezondere leefstijl. Maar toch is en blijft het vaak een korte termijn oplossing en werkt het niet voor de lange termijn, aangezien je geen kennis ontwikkelt op het gebied van voeding. 

Uiteindelijk ben jij degene die gezondere gewoontes aan moet gaan leren. Dit gaat een sapkuurtje, detox thee of wat dan ook niet voor je doen, want na het stoppen met de detox ben je nog steeds dezelfde persoon met dezelfde gewoontes. Ga aan de slag met een gezondere leefstijl en reken af met diëten. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Hoe lees je een etiket?

Hoe lees je een etiket?

Als je een etiket goed kunt lezen, kun je gemakkelijk en snel gezonde keuzes maken. Maar hoe lees je eigenlijk een etiket en waar moet je opletten?

Lees meer

Stay connected

Pin It on Pinterest