Koffie smoothie bowl met cacao en banaan

31 - 07 - 2020 | Ontbijt

Eindelijk heb ik eens een smoothie met koffie gemaakt. Koffie in combinatie met cacao gaat erg goed samen en dat proef je terug in deze smoothie bowl. De krachtige smaak van koffie, de zachte bittere smaak van cacao en de zoete smaak van de banaan maken dit ontbijt tot een smaakexplosie in de ochtend. Een kickstart van de dag is in ieder geval gegarandeerd met deze smoothiebowl. 

Een smoothiebowl is eigenlijk gewoon hetzelfde als een smoothie. Alleen vaak iets dikker en je eet het uit een kom met een lepel. Dit zorgt ervoor dat je langzamer eet, waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt. Daarnaast ziet het er ook nog eens erg leuk uit. Kies bijvoorkeur voor bevroren fruit in je smoothiebowl. Deze smoothie bevat bevroren banaan en avocado wat ervoor zorgt dat je een lekkere dikke smoothie krijgt. Top de smoothiebowl eventueel af met wat granen, noten en fruit.

Heb je in de ochtend toch wat weinig tijd omdat je vroeg op moet? Gooi dan alles in een blender en maak er een drinkbare smoothie van. Voeg wel wat extra vocht toe en laat het bevroren fruit even ontdooien voordat je het in de blender gooit. Of wacht tot het weekend en maak er een heus ontbijtfeest van! 


Is een smoothie gezond?

Ondanks een smoothie vaak gezonde ingrediënten bevat, raad ik het niet aan om dagelijks de dag te starten met een smoothie. Waarom? Omdat een smoothie vaak wat minder goed vult dan dat je de ingrediënten lost zou eten. Dit komt doordat bij het blenden de structuur van het fruit en de groenten kapot gaan. Hierbij gaat ook de structuur van de vezels en vitamines kapot. Vezels zorgen voor een verzadigend gevoel en een goede darmwerking. Of de gezondheidsvoordelen verloren gaan is nog niet zeker. Wel wordt er gesteld dat de vezels in de intacte vorm, niet hetzelfde effect hebben als de vezels die kapot zijn gegaan tijdens het blenden. Dit kan ervoor zorgen dat je mogelijk snel weer trek begint te krijgen. Eet het daarom in ieder geval met een lepel en zorg voor voedzame toppings. 

Kortom, een smoothie bevat minder intacte vezels en minder vitamines. Toch is het niet erg om af en toe een smoothie te eten, want ondanks er vitamines verloren gaan, bevat een smoothie nog steeds voldoende goede voedingsstoffen. Wel raad ik het je aan om groenten en fruit gewoon te eten en een smoothie niet te zien als vervanger van groenten en fruit, maar als extra.


Ingrediënten

Voor 1 persoon

  • 1 bevroren banaan
  • 1 dadel of 15 gram rozijnen
  • 150 – 200 ml (soja) melk
  • 3 el espresso
  • 1 tl cacao
  • 50 gram avocado*
  • 2 el havermout

Optioneel: flavour shot vanille Personal Protein

*Niet zo dol op avocado? Voeg dan een halve banaan extra toe. 


Zo maak je de koffie smoothie bowl met cacao

Stap 1. Doe de banaan, avocado, havermout, dadel, het cacaopoeder, de (soja)melk en de koffie/espresso in de blender. 

Stap 2. Pureer in 1 minuut tot een gladde smoothie. Schep de koffie smoothie met cacao in een kom en garneer eventueel met nog wat granola. 


Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]