Deze kwarkpannenkoekjes zijn het ideale ontbijt om je dag goed mee te starten. Kwark bevat namelijk veel eiwitten wat voor een verzadigend gevoel zorgt. Daarnaast worden deze kwarkpannenkoekjes gemaakt van volkorenmeel. Volkoren granen bevatten veel vezels. Ook vezels zorgen voor een verzadigend gevoel. Daarnaast zorgen vezels voor een goede darmwerking. Met deze pannenkoekjes houd je het dus wel even vol tot aan de lunch.
Voor deze pannenkoeken gebruik ik magere kwark. Mocht je als doel hebben om af te vallen of om op gewicht te blijven? Kies dan voor de magere kwark. Mocht je juist wat willen aankomen? Neem dan volle zuivel. Volle zuivel bevat namelijk iets meer calorieën, maar is nog steeds goed van samenstelling.
De kwark zorgt ervoor dat de pannenkoeken een luchtige en dikke structuur krijgen. Ook zorgt de kwark voor een frisse smaak. De pannenkoekjes zijn zowel koud als warm te eten. Het is maar net wat je lekkerder vindt. Doordat ze ook koud erg lekker zijn, is het een geschikt ontbijt om mee te nemen voor onderweg. Heb je in de ochtend niet zoveel tijd? Maak dan het beslag een avond van te voren al klaar. Je kunt de kwark pannenkoekjes eventueel ook alvast een dag van te voren bakken.
Deze pannenkoekjes zijn:
- Eiwitrijk
- Bron van vezels
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 150 gram (Optimel) magere kwark citroen of vanille
- 2 eieren
- 1 kleine banaan
- 60 gram volkoren speltmeel
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- Olie om in te bakken
- (citroenrasp)
Toppings:
- 4 el Optimel magere kwark citroen
- Rood fruit na keuze
- 1 takje munt (optioneel)
Zo maak je de kwark pannenkoekjes
Stap 1. Klop in een vetvrije kom de eiwitten stevig. Prak de banaan en doe samen met het eigeel en de Optimel magere kwark citroen in een keukenmachine. Mix tot een glad beslag. Geen keukenmachine? Pureer het geheel dan met de staafmixer of prak de banaan zo fijn mogelijk en roer met een garde door de kwark en het eigeel heen.
Stap 2. Voeg het speltmeel, de bakpoeder en een snuf zout toe aan de kom met het kwarkmengsel en meng tot een glad beslag. Spatel nu voorzichtig de eiwitten door het beslag heen.
Stap 3. Verhit wat olie in een koekenpan en bak 2-3 kleine pannenkoekjes per keer. Draai de pannenkoekjes om zodra ze aan de bovenkant wat droger beginnen te worden. Bak de andere kant ook goudbruin. Herhaal totdat het beslag op is.
Stap 4. Garneer met de overige (Optimel) magere kwark citroen of vanille, het fruit en eventueel met nog wat munt.

Gemiddelde voedingswaarde
Per portie (exclusief toppings)
- 254 kcal
- 6 gram vet, waarvan verzadigd 2 gram
- 15 gram eiwitten
- 33 gram koolhydraten
- 4 gram vezels