Ola senorita, wat dacht je van paella!? Met dit recept zet je een heerlijke en voedzame pan paella op tafel zonder pakjes en zakjes.
Paella is een typisch spaans gerecht dat je oorspronkelijk boven open vuur maakt. In plaats van paella rijst gebruik ik zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat namelijk veel meer vezels, waardoor je langer verzadigd bent. Iets minder compact, maar zeker net zo smaakvol als de echte paella en in ieder geval een stuk gezonder.
Paella maak je in een grote pan. Je hebt voor dit recept niet per se een paella pan nodig, die heb ik namelijk ook niet gebruikt. Een grote koekenpan of hapjespan met deksel is prima. Paella wordt vaak gemaakt met kipdijfilet en zeevruchten. In dit recept heb ik alleen voor garnalen gekozen, omdat ik het makkelijk en simpel wil houden.
Ben je niet zo dol op garnalen? Je kunt het ook prima met kip of halloumi maken. Voor ieder wat wils.
Deze gezonde paella met zilvervliesrijst is gluten,- en lactosevrij en zonder toegevoegde suikers. Je kunt de paella gemakkelijk vegetarisch maken door voor halloumi te kiezen. Liever vegan? Voeg dan wat ongezouten amandelen toe.
Opzoek naar meerdere recepten zonder pakjes en zakjes? Ga dan ook eens voor deze volkoren macaroni.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 2 tenen knoflook
- 2 uien
- 2 rode paprika’s
- 2 tomaten
- 2 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl kurkuma
- 260 – 300 gram zilvervliesrijst
- 320 gram gamba’s of grote garnalen (Niet zo dol op vis? Kies dan voor kip of halloumi)
- 300 gram doperwten
- 800 ml groentebouillon of visbouillon
- 40 gram amandelen
Optioneel
- 1 citroen
- verse bladpeterselie
Tip: ook lekker met zwarte olijven.
Zo maak je de volkoren paella met zilvervliesrijst
Stap 1. Bereid de groentebouillon. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de uien en snijd de paprika’s in dunne reepjes van 2 cm lang. Snijd de tomaten in blokjes.
Stap 2. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan met deksel. Bak de gerookte paprikapoeder, de kurkuma, knoflook, ui, paprika’s en zilvervliesrijst 2-3 minuten aan.
Stap 3. Voeg de tomaten en de groentebouillon toe aan de pan. Roer goed door en zet het vuur wat lager. Laat de rijst in 8-10 minuten garen. Roer af en toe een paar keer door zodat de rijst niet aanbakt.
Stap 4. Verhit een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak in 3-4 minuten de gamba’s of grote garnalen roze en gaar. Breng eventueel op smaak met wat knoflookpoeder.
Stap 5. Haal de hapjespan met paella van het vuur. Voeg de doperwten toe aan de paella en dek de pan af met de deksel. Laat de doperwten in 5 minuten gaar stomen.
Stap 6. Snijd ondertussen de bladpeterselie fijn en de citroen in parten, indien je deze gebruikt. Roer de paella daarna door en breng goed op smaak met peper.
Stap 7. Verdeel de paella over de borden. Schep de gamba’s/grote garnalen erop, garneer eventueel met de bladpeterselie, amandelen en de citroenpartjes.