Pasta ovenschotel met aubergine en paprika

17 - 08 - 2020 | Avondmaaltijd

Deze volkoren pasta uit de oven met veel groenten en wat mozzarella is een makkelijk en gezond recept. Het grootste gedeelte staat dit gerecht in de oven, waardoor het weinig tijd nodig heeft. In plaats van gehakt, koos ik dit keer voor kippengehakt. Met dit recept wil ik je laten zien dat je makkelijk en goedkoop een gezonde pasta op tafel kunt zetten, bomvol groenten. 

Wanneer je aan ovenschotel denkt, denk je misschien al snel aan de wat ongezonde schotels uit pakjes en zakjes, met veel zout en toegevoegde suikers. Wat heb ik deze vroeger veel gegeten. Gelukkig kun je heel makkelijk gezonde ovenschotels op tafel zetten. Deze pasta ovenschotel met aubergine en paprika is daar een voorbeeld van. Met veel kruiden, zelfgemaakte pastasaus en boordevol veel groenten. 

Door voor volkoren pasta te kiezen, maak je gelijk al een gezondere keuze zonder dat je het echt proeft. Volkoren producten bevatten namelijk meer vezels, waardoor je langer verzadigd bent. Daarnaast vermindert het risico op verschillende ziektes door het eten van vezelrijke producten. 

Een heerlijk warm comfort gerecht want je bereid alles in slechts twee pannen en schuift hem vervolgens de oven in. Simpeler kan het niet! Zonder pakjes en zakjes zet je dus gemakkelijk een smaakvolle pasta ovenschotel op tafel. Gezond eten hoeft dus helemaal niet zo ingewikkeld te zijn! Ik maakte hem met kippengehakt, maar als je hem liever vegetarisch wil, dan kun je voor linzen of vegetarisch gehakt kiezen.  

Liever glutenvrij? Ga dan voor glutenvrije pasta. Liever lactosevrij? Laat dan de mozzarella achterwege en ga voor geraspte 30+ kaas. 


Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 250 gram volkoren fusilli
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram kippengehakt, vegetarisch gehakt of linzen
  • 1 aubergine
  • 2 paprika’s
  • 150 gram champignons
  • 2 el tomatenpuree en 600 gram passata di pomodoro
  • 1,5 el Italiaanse kruiden
  • 1 bol mozzarella (light)
  • 2 tomaten

Optioneel:

  • 2 takjes basilicum
  • 60 gram rucola 
  • 1/2 rode peper

Zo maak je de volkorenpasta ovenschotel

Stap 1. Verwarm de oven voor op 185 graden.

Stap 2. Breng een ruime pan met water aan de kook en kook de volkoren fusilli, afgedekt, 4-5 minuten. Giet af en laat uitstomen zonder deksel.

Stap 3. Snipper de uien en pers de knoflook fijn. Snijd de aubergine en paprika’s in kleine blokjes. Snijd de champignons in kwarten. Gebruik je de rode peper? Snijd deze dan fijn. 

Stap 4. Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook, ui en rode peper 1-2 minuten. Voeg het kipgehakt toe en bak rul. Breng op smaak met een snuf peper en ½ el Italiaanse kruiden. 

Stap 5. Voeg de aubergine, paprika en champignons toe. Bak 5 minuten op middelhoog vuur.

Stap 6. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak 1 minuut aan. Voeg daarna de passata di pomodoro en de fusilli toe en verwarm 2 minuten mee. Mocht de saus wat te dun zijn? 

Stap 7. Voeg dan 1 el maïzena gemengd met 1 el water toe en laat even indikken. Breng op smaak met de overige Italiaanse kruiden, een snuf peper en zout.

Stap 8. Snijd de mozzarella en de tomaten in dunne plakjes.

Stap 9. Schep de pasta in een grote ovenschaal en verdeel de mozzarella eroverheen top af met de tomaten. Bak de ovenschotel in 20-25 minuten gaar in de oven. Haal uit de oven en serveer met wat rucola en/of blaadjes basilicum.

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]