Pizza met gegrilde groenten

25 - 01 - 2023 | Avondmaaltijd

De laatste tijd ben ik niet meer zo van vlees op mijn pizza. De laatste tijd bestel ik regelmatig de Melanzane Parmigiana pizza van New York pizza en dat inspireerde mij om deze pizza met gegrilde groenten te maken.

Ik gebruik graag de pizzabodems van Magioni. Niet alleen om de hoeveelheid groente die erin zit, maar ook omdat ik dit een van de lekkerste bodems vind. Vooral in combinatie met de gegrilde groenten en feta. Om het nog lekkerder te maken, smeerde ik de randjes in met zelfgemaakte knoflookolie. 

Of zulke bloemkool pizzabodems nou echt gezonder zijn dan een standaard pizza bodem? Ik schreef er laatst een artikel over in het AD. Ik citeer even een stuk:

“ Allereerst is belangrijk waar je het groenteproduct mee vergelijkt. ,,De bloemkoolpizzabodem van Magioni bestaat voor 45 procent uit bloemkool, maar voor het grootste deel gewoon uit tarwebloem’’, vertelt Lisa Sprenkeler. Zij is voedingsdeskundige en eigenaar van FoodLies, een online community met een ‘anti-dieet’-visie. ,,Voor de rest is het enkel gist, koolzaadolie, zout en een conserveermiddel. Aan deze bodem is dus geen extra suiker toegevoegd.’’

Vergelijk je zo’n groentepizzabodem met de naturel pizzabodem (de witte, gemaakt van bloem), dan is het volgens Sprenkeler een goede vervanging. ,,Een deel van het bloem wordt namelijk vervangen door groenten. Eén pizzabodem van 195 gram die voor 45 procent uit groenten bestaat, bevat toch zo’n 87 gram groenten. Maar de voedingswaarden van de pizzabodems liggen voor de rest dicht bij elkaar.’’

Als je naar de voedingswaarden van groentepizzabodems kijkt, bevatten deze meer vezels en minder vet dan het ‘normale’ pizzadeeg. Toch is de groentepizzabodem niet altijd een beter keuze. ,,Een volkoren pizzabodem is gemaakt van volkorenmeel. Deze bevat dus nóg meer vezels, wat ervoor zorgt dat je langer verzadigd blijft’’, stelt Sprenkeler.”

Wat ik adviseer is: ga voor wat jij het lekkerst vindt. Voldoening speelt namelijk ook een belangrijke rol. Je kunt wel verzadigd zijn, maar zolang je niet voldaan bent blijf je verlangen naar meer. 


Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 2 Magioni bloemkool pizzabodems
  • 1 teen knoflook
  • 60 gram pestospread
  • 250 gram gegrilde groentemix (vacuüm verpakt)
  • 75 gram feta
  • 4 el pijnboompitten

Optioneel

  • Hand veldsla
  • Parmezaanse kaas

Tip: ook lekker met burrata in plaats van feta


Zo maak je de pizza met gegrilde groenten

Stap 1 | Verwarm de oven voor op 220°C. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng met 1 el olijfolie. Smeer de randen van de bloemkool pizzabodems in met de knoflook olie. Bak de pizzabodems 3-4 minuten in de oven. Haal ze er daarna uit. 

Stap 2 | Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan. Brokkel de feta grof. 

Stap 3 | Besmeer de bloemkool pizzabodems met de pestospread. Verdeel de gegrilde groenten, feta en pijnboompitten over de pestospread. Bak de pizza’s nog 4-6 minuten in de oven. Garneer eventueel met wat veldsla en Parmezaanse kaas.

Heb jij dit recept gemaakt? Vergeet dan niet het resultaat te delen op Instagram en @foodlies.nl te taggen.

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]