Plantaardige shakshuka

10 - 09 - 2020 | Avondmaaltijd

Shakshuka, mijn favoriete gerecht. Het is een Israëlisch recept. Kruidig van smaak en boordevol groenten. Dit keer een plantaardige variant, zonder ei, met aubergine. Een groentesoort die perfect bij deze kruidige shakshuka past.

Aubergine is een van mijn lievelingsgroenten in shakshuka. Al eerder maakte ik deze shakshuka met aubergine. Aangezien er steeds meer mensen plantaardig eten, en ik zelf ook, vond ik het de hoogste tijd om een vegan variant te maken en dat pakte verrassend goed uit.

Mocht je de tijd hebben, dan is het extra lekker om de aubergine eerst even te grillen. Hierdoor krijgt de aubergine namelijk een nog lekkerdere smaak. Je kunt de aubergine ook prima aanbakken en daarna stoven. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Deze shakshuka is rijk aan vezels. Per portie krijg je maar liefst 28,8 gram vezels binnen. Het advies is om dagelijks zo’n 30-40 gram voedingsvezels te eten. Met één portie shakshuka zit je daar dus zo aan! De aubergine levert een groot aandeel in het vezelgehalte en is goed voor maar liefst 6,5 gram vezels. Per 100 gram bevat de aubergine namelijk zo’n 3 gram vezels. 

Op zoek naar nog meer recepten waarin je deze vezeltopper kunt verwerken? Neem dan een kijken op aubergine.nl


Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 1 kleine uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ½ aubergine 
  • 1 rode paprika’s
  • 260 gram kikkererwten
  • ½ groentebouillonblokje minder zout
  • 35 gram tomatenpuree + 400 gram tomatenblokjes
  • 4 volkoren pitabroodjes
  • 4 el haver fraiche
  • 2 tl gemalen komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • ¼  tl cayennepeper
  • 2 el sweet chilisaus zonder toegevoegde suiker

Optioneel:

  • 10 gram peterselie

Zo maak je de plantaardige shakshuka

Stap 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de zaadlijst en steelaanzet van de paprika. Snijd de paprika en aubergine in kleine blokjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui.

Stap 2. Verhit 1 el olijfolie in een hapjespan of koekenpan met deksel. Fruit de knoflook en ui 1 minuut aan. Voeg de komijnpoeder en paprikapoeder toe en bak 30 seconden aan.

Stap 3. Voeg de paprika en aubergine toe en bak ± 6-8 minuten.

Stap 4. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door de groenten. Voeg nu ook de tomatenblokjes en sweet chilisaus toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Roer goed door en laat afgedekt, 10 minuten zachtjes koken. Voeg de laatste 5 minuten de kikkererwten toe. Breng op smaak met peper en een snufje zout naar wens.

Stap 5. Bak de pitabroodjes volgens de verpakking.

Stap 6. Verdeel de shakshuka over de borden. Garneer met de haver fraiche en eventueel met wat peterselie. Serveer de shakshuka met de pitabroodjes.



Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]