Salade met gegrilde aubergine en paprika

27 - 07 - 2020 | Avondmaaltijd, Lunch, Salades

Aubergines zijn erg veelzijdig. Daar ben ik inmiddels wel achter. Zo kun je het toevoegen aan een pan shakshuka of een heerlijke ovenschotel, maar gegrilde aubergine past ook goed in een salade. 

Daarom maakte ik deze heerlijke aubergine salade met onder andere puntpaprika, vegan feta en een mix van rucola en baby spinazie. Daarnaast zorgt de Garlic Lemon salsa voor een smaakexplosie en maakt het de salade helemaal af. Een salade boordevol smaak die je zowel als lunch en avondmaaltijd kunt eten. Daarnaast leent deze salade zich ook als bijgerecht voor de barbecue. 

Met dit recept wil ik laten zien hoe ontzettend makkelijk het is om een aubergine lekker te bereiden. Velen laten de aubergine nog vaak links liggen, zonde! Door de aubergine in een scheutje olie op hoog vuur te grillen, krijgt het veel meer smaak en een zachte, sappige structuur. Daarnaast is de aubergine rijk aan vezels en bevat het verschillende vitamines en mineralen zoals: magnesium en foliumzuur. Een voedzame salade is in ieder geval gegarandeerd met de aubergine in de hoofdrol.

Mocht je op zoek zijn naar nog meer recepten met aubergine? Neem dan een kijkje op de website van aubergine.nl.

Leuk weetje! Op de website van www.aubergine.nl zijn er chef-kok Guus Vredenbur vier recepten ontwikkeld om de aubergine extra te promoten. Guus laat zien dat je de aubergine na het grillen of bakken eenvoudig op smaak kan brengen. De Garlic Lemon salsa die ik in mijn recept heb gemaakt, is een van de BBQ Smaakmakers. Kijk eens op de website van www.aubergine.nl voor meer BBQ Smaakmakers of andere lekkere recepten met aubergines.


Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 1 aubergine
  • 30 gram rucola
  • 35 gram baby spinazie
  • 1 rode punt paprika
  • 40 – 50 gram (vegan) feta
  • 2 el pompoenpitten

Voor de garlic lemonsalsa

  • 15 gram krul peterselie
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • sap van 0,5 citroen
  • 3 el olijfolie

Tip: maak je deze salade als avondmaaltijd? Voeg er dan 50 gram ongekookte volkoren couscous per persoon aan toe.


Zo maak je de salade met gegrilde aubergine


Stap 1. Snijd de aubergine in plakken van ½ cm. Snijd de puntpaprika in dunne ringen. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grillpan en grill de aubergine en puntpaprika aan beide kanten totdat er strepen op komen en de aubergine goed gaar is. Breng op smaak met peper en een snufje zout.

Stap 2. Doe de ingrediënten voor de garlic lemon salsa in een keukenmachine en meng tot een grove ‘saus’. Geen keukenmachine? Gebruik dan de staafmixer. Verhit een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en roosteren de pompoenpitten totdat ze beginnen te poppen. Brokkel de feta ondertussen fijn.

Stap 3. Meng de rucola met de baby spinazie en verdeel over twee diepe borden. Verdeel de gegrilde aubergine en paprika over de sla. Garneer met de feta en pompoenpitten. Verdeel de garlic lemon salsa eroverheen en genieten maar.



Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 289 kcal
  • 22,1 gram vet, waarvan verzadigd 5,7
  • 11,1 gram eiwitten
  • 8,3 gram koolhydraten
  • 6,1 gram vezels
  • 0,5 gram zout

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 
Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Stress

Stress

n dit artikel lees je wat stress precies is en wat de gevolgen zijn van negatieve stress voor ons lichaam en brein.

Lees meer
Welke olie is gezond?

Welke olie is gezond?

Er is tegenwoordig in de supermarkt een enorm aanbod aan verschillende soorten olie. Maar welke olie is nou gezond om te gebruiken tijdens bakken?

Lees meer

Stay connected