Wat is shakshuka?
Shakshuka is een gerecht dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt en de laatste jaren steeds populairder is geworden in de westerse wereld. Het bestaat uit gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus, op smaak gebracht met heerlijke kruiden zoals komijn, paprika en chilipeper. Traditioneel wordt shakshuka geserveerd in een gietijzeren pan en gegeten met vers brood om in de saus te dippen.
Het gerecht is heel eenvoudig te maken en biedt veel mogelijkheden voor variatie en aanpassing. Je kunt bijvoorbeeld extra groenten toevoegen, zoals spinazie, courgette of aubergine, of experimenteren met verschillende soorten kaas. Bovendien kun je shakshuka gemakkelijk plantaardig maken door de eieren te vervangen door tofu of andere (plantaardige) vleesvervangers.
Shakshuka is niet alleen heerlijk als ontbijt of brunch, maar kan ook als hoofdgerecht worden geserveerd met brood. Het is een populair gerecht onder foodies en wordt vaak geserveerd in trendy brunchcafés en restaurants.
Muhammara: een perfecte toevoeging aan shakshuka
Muhammara is een dip uit het Midden-Oosten gemaakt van geroosterde rode paprika’s, walnoten, broodkruimels, olijfolie en kruiden zoals knoflook, komijn en chilivlokken. Het heeft een romige textuur en een licht pittige smaak. Vaak wordt granaatappel of citroensap toegevoegd om het zoet en zuur te maken. Muhammara wordt meestal gegeten als dip voor brood of groenten, of als saus voor gegrild vlees of vis.
Zelf shakshuka maken
Als je zelf shakshuka wilt maken, is het belangrijk om de juiste ingrediënten te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor verse tomaten in plaats van tomaten uit blik, en kun je de kruiden zelf malen in plaats van kant-en-klare kruidenmixen te gebruiken. Door te experimenteren met verschillende ingrediënten en smaken, kun je jouw eigen favoriete shakshuka-recept creëren.
Wat mag er niet ontbreken in jouw favoriete shakshuka? Misschien houd je van extra veel kruiden, of voeg je graag feta of geitenkaas toe voor een romige textuur. Of misschien wil je wel eens een vegan versie proberen met tofu in plaats van eieren. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus ga vooral op ontdekkingstocht en maak jouw ultieme shakshuka!
Proberen ook zeker eens deze shakshuka met zoete aardappel of deze groene shakshuka.
Dit heb je nodig voor de shkashuka
Voor 2-3 personen
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook of 2 tl gehakte knoflook
- 2 rode punt paprika’s
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 groente bouillonblokje
- 2 el Maza muhammara
- 4 eieren
- 75 gram feta
- 2 el gehakte walnoten
- 2 á 3 volkoren pita broodjes
Optioneel:
- Snufje chilipoeder
- 1 el zwarte balsamicoazijn
- Peterselie
Zo maak je de shakshuka
Stap 1. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd het fijn. Snijd de puntpaprika’s, aubergine en courgette in kleine blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan of gietijzeren pan op middelhoog vuur. Fruit de knoflook en ui 1-2 minuten.
Stap 2. Voeg de groenten toe en bak ze 5-7 minuten of totdat ze wat zachter zijn. Breng op smaak met paprikapoeder, komijnpoeder, (chilipoeder) en peper en zout.
Stap 3. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en muhammara toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg eventueel 1 eetlepel zwarte balsamicoazijn toe. Roer goed door en laat ongeveer 10 minuten sudderen op laag vuur.
Stap 4. Maak vier kuiltjes in de saus en breek voorzichtig een ei in elk kuiltje. Dek de pan af en laat het geheel op laag vuur sudderen tot de eieren gaar zijn naar jouw voorkeur. Dit duurt meestal tussen de 5 en 10 minuten.
Stap 5. Bak de volkoren pita’s af volgens de verpakking. Brokkel de feta grof en snijd eventueel de peterselie fijn. Bestrooi de shakshuka met feta, peterselie en walnoten en serveer het met de pitabroodjes.