Shakshuka, een heerlijke eenpansmaaltijd met tomatensaus en ei waar vaak iets van brood bij geserveerd wordt. Lekker makkelijk om te maken, bomvol groente en mega smaakvol. Vandaar dat het ook een van mijn favoriete gerechten is. Een lekkere gezonde shakshuka boordevol groenten staat hier in ieder geval wekelijks op tafel en ik kan daar zo van genieten. Had ik dit gerecht maar veel eerder ontdekt.
Shakshuka is een Midden-Oosters gerecht, met eieren gepocheerd in een (pittige)tomatensaus gekruid met onder andere komijn en paprikapoeder. Het fijne aan dit gerecht is dat het heel simpel te maken is en je er maar één pan voor nodig hebt. Daarnaast stooft het gerecht het grootste gedeelte van de tijd gaar op laag vuur en heb je er nog weinig omkijk naar. Gezond, voedzaam en simpel en daardoor dus ideaal voor de doordeweekse dagen.
Shakshuka eet je over het algemeen met volkoren pitabrood of volkoren flatbread. Dit keer serveerde ik er volkoren nacho’s bij, heerlijk om mee te dippen. In deze shakshuka vind je naast eieren, tomatensaus en kruiden ook nog paprika, aubergine, courgette en zoete aardappel terug. Een goed gevuld gerecht dus en daarnaast is deze shakshuka ook nog eens lactosevrij en glutenvrij (zonder brood).
Oké hopelijk ben jij net zo enthousiast over dit recept als ik.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 2 kleine uien
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram zoete aardappel
- 2 rode paprika’s
- ⅓ aubergine
- 1 courgette
- 6-8 eieren
- 1 groentebouillonblokje minder zout
- 70 gram tomatenpuree + 800 gram tomatenblokjes (2 blikken)
- 6 volkoren tortilla’s
- 2 tl gemalen komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- ¼ tl cayennepeper
- 2 el sweet chilisaus
Optioneel
- 100 gram feta
- 10 gram verse koriander
Het is handig om voor dit recept twee pannen te gebruiken.
Zo maak je de shakshuka met paprika en zoete aardappel
Stap 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten en steelaanzet van de paprika’s. Snijd de paprika’s, courgette en aubergine ook in kleine blokjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de uien.
Stap 2. Verhit 1 el olijfolie per hapjespan met deksel of gebruik een grote koekenpan met deksel. Fruit de knoflook en ui 1 minuut aan. Voeg de komijnpoeder en paprikapoeder toe en bak 30 seconden aan.
Stap 3. Voeg vervolgens de zoete aardappel toe en bak 2 minuten. Voeg daarna de groenten toe en bak nogmaals ±4 minuten aan.
Stap 4. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door de groenten. Voeg nu ook de tomatenblokjes en sweet chilisaus toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Roer goed door en laat afgedekt, 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en een snufje zout naar wens.
Stap 5. Maak drie kuiltjes in de ‘tomatensaus’ en breek hierboven de eieren. Dek de pan af en laat de eieren ± 8 minuten stollen. De laatste 4 minuten haal je de deksel van de pan af.
Stap 6. Snijd de volkoren tortilla’s in 6 ‘pizzapunten. Meng met 1 el olijfolie en breng op smaak met peper, zout en een snuf komijnpoeder. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de tortilla punten hier overheen. Bak in 4-5 minuten bruin en knapperig. Snijd ondertussen de koriander grof en kruimel de feta fijn, indien je dit gebruikt.
Stap 7. Verdeel de feta en koriander over de shakshuka. Serveer de shakshuka met de tortilla punten om mee te dippen.