Tomaten risotto

12 - 01 - 2021 | Avondmaaltijd

Risotto is een recept dat ik de laatste tijd regelmatig maak. Het fijne van risotto is dat je maar één pan nodig hebt. Weinig afwas en gewoon lekker makkelijk. Dat is waarom ik er zo dol op ben. Dit keer maakte ik een gezondere risotto met tomaat. De zongedroogde tomaten zijn de smaakmaker van dit gerecht. 

De tomaten risotto heb ik vrij basic gehouden. Wil je iets meer uitpakken? Dan kun je er natuurlijk ook chorizo, mini mozzarella, garnalen of kip aan toevoegen. Doe vooral wat jij lekker vindt. Niet zo dol op tomaten? Probeer dan eens deze risotto met rode biet en geitenkaas.

Gebruik je liever geen wijn? Ga dan voor een alcoholvrije witte wijn! De zuren uit de wijn zorgen namelijk voor extra smaak, daarom is wijn het ingrediënt voor een smaakvolle risotto.


Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 300 gram half volkoren risotto of ronde zilvervliesrijst*
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 750 ml groentebouillon minder zout
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 35 gram tomatenpuree
  • 2 trostomaten
  • 50-75 gram zongedroogde tomaten
  • 125 gram cherrytomaten
  • scheut witte wijn
  • 100 gram Parmezaanse kaas of 30+ kaas
  • Verse basilicum

*Kun je beide soorten niet vinden? Ga dan voor gewone risottorijst.


Variatietip: ook lekker met chorizo of bolletjes mini mozzarella.


Zo maak je de tomaten risotto

Stap 1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Snipper de ui. Pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de tomaten in blokjes. Verhit 1 el olijfolie in een (hapjes)pan en fruit de ui en knoflook 1 minuut. Voeg de risottorijst toe en bak ± 3 minuten mee.

Stap 2. Blus de risotto af met de witte wijn. Wacht eventjes totdat de wijn opgenomen is. Voeg de tomatenpuree toe en roer door. Voeg één soeplepel grorentebouillion toe en roer af en toe door. Als de bouillon goed is opgenomen voeg dan de volgende soeplepel bouillon toe. Herhaal tot de groentebouillon op is. Voeg bij de derde keer ook de tomatenblokjes uit blik en de gesneden tomaten toe.

Stap 3. Kook de risotto zo ongeveer 25 minuten. De risotto is klaar als hij zacht is maar nog wel een kleine bite heeft van binnen. Kom je bouillion tekort? Voeg dan wat extra bouillon toe. Het kan ook zijn dat je wat overhoudt. Halveer de cherrytomaatjes en voeg toe aan een ovenschaal. Besprenkel met ½-1 el olijfolie en bestrooi met een snuf peper. Rooster ze 15 minuten in de oven.

Stap 4. Voeg op het laatste de Parmezaanse kaas/30+ kaas en de zongedroogde tomaten toe. Verwarm nog + 2 minuten. Garneer de risotto met een paar blaadjes verse basilicum naar smaak en de geroosterde tomaten.


Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 441 kcal
  • 7,9 gram vet, waarvan verzadigd 3,7
  • 18,1 gram eiwitten
  • 70 gram koolhydraten
  • 7 gram vezels

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]