Vegetarisch broodje gezond

20 - 06 - 2020 | Lunch, Ontbijt

Het klinkt heel verleidelijk een broodje gezond als je op de gezonde tour bent, maar is dat broodje gezond nou eigenlijk wel zo gezond of kan het beter de naam “broodje ongezond” krijgen? Zelf snap ik nog steeds niet waarom een witte pistolet, want dit is vaak het geval, met ham en 48+ kaas gezond wordt genoemd! 

Ten eerste een witte pistolet niet zo heel voedzaam, ten tweede bevat ham vooral veel zout en is 48+ kaas hoog in verzadigd vet. Af en toe niet zo heel erg, maar eet je regelmatig een broodje gezond? Dan is dit wel iets om op te letten. 

O ja en dan heb ik het trouwens nog niet eens over de saus gehad en het aantal plakken ham en kaas dat er op zo’n broodje gaan. Met een simpele rekensom komt zo’n broodje gezond al snel op 552 kcal. Op zich is dat nog niet eens zo erg als hij voedzaam zou zijn, maar 3,6 gram vezels noem ik nou niet echt heel voedzaam.

Dat moet natuurlijk anders kunnen vind ik en daarom ging ik de uitdaging aan om een gezond broodje gezond te maken, die ook nog eens vegetarisch is. Dit deed ik onder andere met de veganistische ham van Quorn. Oké dan hoor ik sommige van jullie misschien wel zeggen: “in vegetarische ham zit ook zout.” Klopt, maar wel minder dan in gewone ham.


Ingrediënten

Voor 2 personen

  •  4 sneden volkoren brood na keuze
  • 1/4 komkommer
  • 2 el hummus naturel 
  • 30 – 40 gram 30+ kaas
  • 4 plakjes Quorn Vegan gerookte ham
  • 8 semi zongedroogde tomaten
  • 25 gram pittige kiemgroente 

Zo maak je een vegetarisch broodje gezond

Stap 1. Doe de sneden brood in de tosti ijzer of broodrooster en rooster ze ongeveer 4 minuten.Haal ze eruit en laat ze 5 minuten afkoelen op een rooster. Zo krijgen de sneden brood een crunchy bite.

Stap 2. Maak met de kaasschaaf of een dunschiller linten van de komkommer. Je kan ze natuurlijk ook gewoon in dunne plakjes snijden.

Strap 3. Besmeer 2 sneden brood met hummus en leg de komkommer erop. Doe vervolgens de zongedroogde tomaten erop met 1/2 plak kaas per boterham. Leg nu 2 plakken Quorn vegan smoky ham op iedere boterham en verdeel er nog wat kiemgroente overheen.

Stap 4. Doe tenslotte de laatste twee sneden brood erop en je vegetarisch broodje gezond is klaar!


Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]