Volkoren wafels maak je gemakkelijk zelf met dit recept. Ik maak deze wafels geregeld als gezond en voedzaam ontbijt. Ik vries er gelijk een aantal in zodat ik later in de week nogmaals kan genieten van deze heerlijke volkoren wafels. Even opwarmen, garneren en klaar.
Door voor volkorenmeel te kiezen bevatten deze wafels meer vezels dan wanneer je zou kiezen voor bloem. Vezels zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent, waardoor je er weer even tegenaan kunt en niet direct weer honger krijgt. Je kunt de wafels gemakkelijk suikervrij maken door de honing te vervangen. Kies in plaats van honing voor je favoriete zoetstof.
Gezonde wafels op tafel zetten hoeft dus helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Garneer de wafels met voedzame toppings zoals kwark en/of fruit en jij begint de dag in ieder geval goed.
Ben je niet zo’n zoetekauw? Probeer dan eens deze hartige wafels.
Ingrediënten
Voor ±10 wafels
- 190 gram volkoren (spelt)meel
- 190 ml halfvolle melk of sojadrink
- ½ el bakpoeder
- ½ el kaneel
- 1 ½ el honing of zoetstof naar keuze
- 1 ei
- 3 el zonnebloemolie (ook te vervangen door 3 el appelmoes of ½ geprakte banaan)
Toppings
- Paar plakjes banaan
- Hand blauwe bessen
- 5 pecannoten
- 1 el honing of Stevia Syrup Gold
Zo maak je de volkoren wafels
Stap 1. Meng het volkoren meel, de bakpoeder, en kaneel in een kom. Roer met een garde of lepel door elkaar. Voeg eventueel een snufje zout toe. Voeg de honing of zoetstof, ei, melk en olie (of appelmoes / geprakte banaan) toe aan de kom. klop met een garde tot een glad en egaal beslag.
Stap 2. Verhit het wafelijzer met bakspray of olie. Zorg ervoor dat het wafelijzer goed ingevet is, anders kunnen de wafels wel eens mislukken.* Voeg 2 el beslag per wafel toe aan het wafelijzer. Sluit het wafelijzer en bak de wafels goudbruin in ongeveer 5-6 minuten. Trek het wafelijzer niet te snel open. Herhaal totdat het beslag op is.
Stap 3. Neem als ontbijt 3-4 wafels. Garneer met de plakjes banaan, blauwe bessen en pecannoten. Giet tenslotte de honing of stevia syrup eroverheen.
*De eerste wafels mislukken meestal. Bij deze wafels schat ik altijd de tijd in. Zo weet in ongeveer hoelang de wafels moeten bakken.

Tips:
- De wafels zijn ook lekker met wat kwark of soja yoghurt als topping.
- Voeg ook eens wat blauwe bessen toe aan het beslag. Zo krijg je blauwe bessen wafels.
- Liever een variant met chocolade? Voeg dan 1 el cacaopoeder toe aan het beslag en laat de kaneel achterwege.