Volkoren wafels

17 - 02 - 2021 | Ontbijt, Zoete snacks

Volkoren wafels maak je gemakkelijk zelf met dit recept. Ik maak deze wafels geregeld als gezond en voedzaam ontbijt. Ik vries er gelijk een aantal in zodat ik later in de week nogmaals kan genieten van deze heerlijke volkoren wafels. Even opwarmen, garneren en klaar.

Door voor volkorenmeel te kiezen bevatten deze wafels meer vezels dan wanneer je zou kiezen voor bloem. Vezels zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent, waardoor je er weer even tegenaan kunt en niet direct weer honger krijgt. Je kunt de wafels gemakkelijk suikervrij maken door de honing te vervangen. Kies in plaats van honing voor je favoriete zoetstof.

Gezonde wafels op tafel zetten hoeft dus helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Garneer de wafels met voedzame toppings zoals kwark en/of fruit en jij begint de dag in ieder geval goed.

Ben je niet zo’n zoetekauw? Probeer dan eens deze hartige wafels.


Ingrediënten

Voor ±10 wafels

  • 190 gram volkoren (spelt)meel
  • 190 ml halfvolle melk of sojadrink 
  • ½ el bakpoeder
  • ½ el kaneel
  • 1 ½  el honing of zoetstof naar keuze
  • 1 ei
  • 3 el zonnebloemolie (ook te vervangen door 3 el appelmoes of ½ geprakte banaan)

Toppings


Zo maak je de volkoren wafels

Stap 1. Meng het volkoren meel, de bakpoeder, en kaneel in een kom. Roer met een garde of lepel door elkaar. Voeg eventueel een snufje zout toe. Voeg de honing of zoetstof, ei, melk en olie (of appelmoes / geprakte banaan) toe aan de kom. klop met een garde tot een glad en egaal beslag.

Stap 2. Verhit het wafelijzer met bakspray of olie. Zorg ervoor dat het wafelijzer goed ingevet is, anders kunnen de wafels wel eens mislukken.* Voeg 2 el beslag per wafel toe aan het wafelijzer. Sluit het wafelijzer en bak de wafels goudbruin in ongeveer 5-6 minuten. Trek het wafelijzer niet te snel open. Herhaal totdat het beslag op is.

Stap 3. Neem als ontbijt 3-4 wafels. Garneer met de plakjes banaan, blauwe bessen en pecannoten. Giet tenslotte de honing of stevia syrup eroverheen.

*De eerste wafels mislukken meestal. Bij deze wafels schat ik altijd de tijd in. Zo weet in ongeveer hoelang de wafels moeten bakken.


Volkoren wafels 1

Tips:

  • De wafels zijn ook lekker met wat kwark of soja yoghurt als topping.
  • Voeg ook eens wat blauwe bessen toe aan het beslag. Zo krijg je blauwe bessen wafels.
  • Liever een variant met chocolade? Voeg dan 1 el cacaopoeder toe aan het beslag en laat de kaneel achterwege.

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]