Welke knäckebröd is een gezonde keuze?

24 - 08 - 2020 | Vergelijkingen

Knäckebröd is niet alleen in Zweden favoriet, ook ik ben er dol op! Ik eet het regelmatig als lunch met mijn favoriete beleg. Het wordt trouwens gemaakt door platbrood (meestal gemaakt van roggemeel) kort en heet te bakken, en het vervolgens te laten drogen. Dit zorgt voor een laag percentage aan water, en dat maakt het zo lekker knapperig!

Ik durf te wedden dat ook jij weleens met lichte keuzestress voor het schap met knäckebrod staat. En dat is volkomen logisch; de supermarkt ligt bomvol verschillende soorten. Van ‘echt’ knäckebröd gemaakt van rogge tot aan varianten op basis van tarwe, spelt of haver. En dan zijn er ook nog knäckebröd met sesam, en varianten zonder gluten. Maar met welk knäckebröd kun je nou het beste thuiskomen? Om die vraag te kunnen beantwoorden heb ik verschillende soorten met elkaar vergeleken. Ik laat je zien wat mijn bevindingen zijn!

Loop je vaak rond met de vraag “welke producten kan ik het beste kiezen in de supermarkt” of wil jij weten wanneer iets te veel of te weinig suikers, zout vet en/of vezels bevat? Bekijk dan eens het e-book “Help, hoe lees ik een etiket?!”

Disclaimer
Voedselproducten zijn niet per definitie ‘gezond’ of ‘ongezond’. Dit heeft onder andere te maken met hoeveelheid en frequentie. Plaats specifieke voedingsmiddelen daarom altijd in de juiste context – in dit geval jouw volledige eetpatroon. Wel kun je iets zeggen over in hoeverre een product een gezonde- of minder gezonde keuze is. Producten die meer gezondheidswinst opleveren dan een andere variant uit diezelfde productgroep, beschouw ik als een gezonde keuze.


Ingrediënten

AH knackerbrod sesam
Ingrediënten:  tarwebloem, sesamzaad, raapolie, gist, voedingsvezel (inuline), zout, paneermeel (tarwe, sesam, rogge, gerst), antioxidant (ascorbinezuur [E300]).

Bolletje Goudbros knäckebröd
Ingrediënten: TARWEBLOEM, raapolie, plantaardige vezels, gist, zout, paneermeel (bevat TARWE, ROGGE, GERST en SESAMZAAD), meelverbeteraars (ascorbinezuur, L-cysteïne).

Leksands Original blauw
Ingrediënten: 100% VOLKOREN ROGGEMEEL, water, gist, zout.

Wasa Vezelrijk
Volkoren ROGGEMEEL (57 g*), TARWEZEMELEN (27 g*), HAVERVLOKKEN (13 g*), SESAMZAAD (8 g*), TARWEKIEMEN, zout.

Wasa glutenvrij en lactosevrij
Aardappelzetmeel, amaranthmeel, koolzaadolie, rijstebloem, suikerrietvezel, suiker, rijstzuurdesempoeder, (rijstmeel, water), emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren), gist, zout, verdikkingsmiddel (hydroxypropylmethylcellulose), rijst proteïne, zout, venkelzaad, anijszaad, karwijzaad.

AH Knackebrod pompoenpit-sesam
Ingrediënten: tarwebloem, havervlok, 6% pompoenpit, plantaardige olie (palm, raap), gist, suiker, tarwegluten, sojabloem, gerstebloem, 2% sesamzaad, volkorenhavermeel, gerstemoutextract, moutmeel (tarwe, gerst), zout, paneermeel (soja, sesam, haver, gerst, rogge, tarwe), roggebloem, roggezuurdesempoeder, gedroogde glucosestroop, emulgator (sojalecithine [E322]), meelverbeteraar (l-cysteïne [E920]), antioxidant (ascorbinezuur [E300]).

Waarvan toegevoegde suikers 3g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 0.8g per 100 gram

Wasa volkoren
Ingredienten: Volkoren ROGGEMEEL, gist, zout.

Leev Bio knapperbröd volkoren lijnzaad sesam
Ingrediënten: volkoren TARWEmeel*, 15% lijnzaad*, 8% SESAMzaad*, 7% zonnebloempitten*, raapzaadolie*, scharrelkippenEI*, gist, TARWEzemelen*, zout, water 


De vergelijking


Calorieën

We beginnen met de hoeveelheid calorieën. De waarden wijken van elkaar af, maar er is zeker geen sprake van een groot verschil. Wasa Vezelrijk (328 kcal), Wasa Volkoren (330 kcal) en Leksand Original blauw (350 kcal) zijn de 3 soorten met de minste calorieën per 100 gram. Hoger in calorieën zijn Leev Bio knapperbröd volkoren lijnzaad sesam (490 kcal) en AH Knäckebröd pompoenpit-sesam (431 kcal). De varianten die ik niet heb genoemd liggen ergens tussen deze waardes, variërend van 395 tot 417 kcal per 100 gram.


Vet

Waar het caloriegehalte van de verschillende soorten knäckebröd redelijk overeenkomt, is er wel sprake van een groot verschil in de hoeveelheid vet. Leev Bio knapperbröd volkoren lijnzaad sesam bevat met 26,5 gram veruit het meeste vet per 100 gram (om die reden is dit ook de variant met de meeste calorieën). Arm aan vet is het volkoren knäckebröd van Wasa (2 gram), en de original blauw van Leksand (2,6 gram). De overige soorten bevatten per 100 gram tussen 5 en 9,7 gram vet.

Ook is er sprake van een groot verschil in de hoeveelheid verzadigd vet! Bolletje Goudbros knäckebröd, Leksand original blauw en Wasa volkoren bevatten de minste verzadigde vetten. Met 4 gram verzadigd vet per 100 gram is AH Knäckebröd pompoenpit-sesamzaad het rijkst aan dit type vet. De andere soorten bevatten tussen 1 en 2,7 gram.


Koolhydraten

Een gelijkwaardige verdeling is te zien bij de koolhydraten: er zijn een aantal soorten rijk, een aantal soorten arm, en een aantal soorten die er qua hoeveelheid koolhydraten tussen liggen. De meeste vind je er in het gluten- en lactosevrije knäckebröd van Wasa (72,8 gram), op de voet gevolgd door Bolletje Goudbros (70 gram). Leev Knapperbröd is in vergelijking vrij koolhydraatarm (36,9 gram) maar ook Wasa vezelrijk bevat met 43,5 gram minder koolhydraten dan de overige soorten. De varianten die ik niet genoemd hebben hebben een koolhydraatgehalte tussen 60 en 65 gram.

Over op de hoeveelheid suiker, waar direct een groot verschil is op te merken. Dit heeft te maken met het feit dat aan sommige varianten suikers zijn toegevoegd. Bijvoorbeeld AH Knäckebröd pompoenpit-sesam; van de 5,4 gram suiker die deze soort per 100 gram bevat, bestaat 3 gram uit toegevoegde suiker.Leev Bio knapperbröd volkoren lijnzaad sesam (3,8 gram) en Wasa glutenvrij en lactosevrij (3,1 gram) zijn ook redelijk hoog in suiker. De andere soorten hebben een hoeveelheid die varieert tussen 1,5 en 2 gram suiker, natuurlijk weer per 100 gram product.


Eiwitten

Met respectievelijk 18,9 en 15 gram eiwit per 100 gram, zijn Leev Bio knapperbröd volkoren lijnzaad sesam en AH Knäckebröd pompoenpit hier de eiwittoppers! De minste hoeveelheid eiwitten vind je in het gluten- en lactosevrije knäckebröd van Wasa, namelijk 4 gram per 100 gram. De soorten die ik niet nadrukkelijk heb genoemd, bevatten per 100 gram tussen 9 en 13 gram eiwit.


Vezels

Om te bepalen of knäckebröd wel of niet gezond is, móét ik wel stilstaan bij het vezelgehalte. En daar zit onderling een groot verschil in! Wasa vezelrijk bevat per 100 gram de meeste vezels, 29 gram om precies te zijn. Wasa volkoren en Leksand original blauw volgen, beide met 20-21 gram. De twee soorten met de minste hoeveelheid vezels zijn AH Knäckebröd pompoenpit-sesam (5,4 gram) en AH Knäckebröd sesam (6,9 gram). De andere soorten bevatten tussen 7,7 en 9 gram vezels per 100 gram product.


Zout

Geen groot verschil in de hoeveelheid zout; deze varieert tussen 0,7 en 1,2 gram. AH Knäckebröd Sesam bevat het minst zout, Leksand Original Blauw het meest.


Ingrediënten

2 knäckebröd uit deze vergelijking zijn gemaakt volgens de authentieke receptuur: Leksand Original blauw en Wasa Volkoren bestaan enkel uit volkoren roggemeel, gist en zout. Er zijn echter ook soorten die geen volkorenmeel, maar tarwebloem bevatten. Verder is het opvallend is dat – naast de soorten met heel weinig ingrediënten – er ook varianten zijn met een schrikbarend lange ingrediëntenlijst. En dan is er ook nog sprake van ingrediënten die je niet in knäckebröd zou verwachten, en er eigenlijk ook helemaal niet in thuishoren.. Denk aan smaak- en structuurverbeteraars zoals rijstproteïne, palmolie, suikerrietvezel, suiker en rijstzuurdesempoeder.


Conclusie

Het moment van de waarheid is aangebroken! De soorten knäckebröd die je het best in je winkelwagentje kunt leggen, zijn:

●  Leksands Original blauw: 100% volkoren roggemeel, water, gist, zout.
●  Wasa vezelrijk: Volkoren roggemeel (57 g*), tarwezemelen (27 g*), havervlokken (13 g*), sesamzaad (8 g*), tarwekiemen, zout.
●  Wasa volkoren: Volkoren ROGGEMEEL, gist, zout.

Deze 3 knäckebröd zijn minimaal bewerkt en bestaan enkel uit granen, water, gist en zout! Hierdoor zijn ze rijk aan vezels, maar arm aan verzadigd vet.

AH Knäckebröd pompoenpit-sesam is de variant die ik zeker niet zou aanraden! Dit heeft alles te maken met de lange ingrediëntenlijst, de toegevoegde suikers en het lage vezelgehalte. Ook Wasa glutenvrij en lactosevrij behoort niet tot mijn favorieten, wederom vanwege de vele ingrediënten en de minimale vezels. Over vezels gesproken: AH Knäckebröd sesam en Bolletje Goudbros knäckebröd bestaan vooral uit tarwebloem en zijn daardoor ook vrij laag in het gehalte aan vezels. 

Met dit artikel hoop ik jullie weer geïnspireerd en gemotiveerd te hebben om bewuste, gezondere keuzes te maken in de supermarkt. Vergeet niet dat wat ik zeg per se ‘goed’ of ‘fout’ is, ik laat graag zien dat er verschillen zijn en geef op basis van mijn kennis een advies. Het allerbelangrijkste advies dat ik je kan geven, is nog altijd: geniet!


Heb je veel aan dit artikel gehad? Dan is het e-book “help, hoe lees ik een etiket?!” echt iets voor jou. Hier leer ik je stap voor stap etiketten lezen, zodat jij voortaan zonder twijfel in de supermarkt staat en je zeker weet dat je gezonde keuzes maakt. Door middel van de richtlijnen wordt etiketten lezen een eitje! Een echte investering in je gezondheid.


Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]