Zelf gezonde granola maken

28 - 07 - 2020 | Ontbijt

Dit is het recept voor gezonde granola. Ideaal voor een snel, gezond en voedzaam ontbijt. Helaas bevatten de kant-en-klare granola’s uit de supermarkt vaak veel toevoegingen. Gelukkig kun je granola heel gemakkelijk zelf maken en is het ook nog een erg lekker. 


Wat is granola?

Granola is een mengsel van granen, zaden en pitten. Het is eigenlijk een soort muesli of cruesli. Granola wordt vaak met yoghurt gegeten. Je kunt het bakken met honing of agavesiroop maar je kunt er ook een suikervrije variant van maken. Het voordeel van zelf granola maken is dat je zelf kunt kiezen wat je eraan toevoegt en dus zelf de smaak kunt bepalen.

We weten waarschijnlijk allemaal wel dat de granola van de supermarkt niet altijd even gezond is. Aan de meeste varianten wordt namelijk veel suiker, verzadigd vet en zelfs zout toegevoegd.  Welke granola van de supermarkt wel gezond is? Dat lees je in dit artikel: welke granola is gezond? Daar heb ik een aantal verschillende soorten granola op een rij gezet en met elkaar vergeleken.

Je kiest zelf welke noten, pitten en/of zaden je toevoegt aan je granola. Kies vooral datgene dat jij het allerlekkerst vindt, zodat je ontbijt een echt feestje wordt. Met dit recept voor een gezonde granola kun je er in ieder geval weer de hele ochtend tegenaan! Een goede start gegarandeerd. 

Zodra jij een pot zelfgemaakt granola in de kast hebt staan, is je ontbijt snel gemaakt. Doe wat yoghurt of kwark in een schaaltje. Voeg 35-40 gram granola toe, snijd een stuk fruit in stukken en klaar is je ontbijt. Een simpel ontbijt die je binnen 5 minuten op tafel hebt staan.


Deze granola is:

  • Glutenvrij
  • Lactosevrij

Ingrediënten

Voor 8-10 porties

  • 100 gram grove havervlokken
  • 50 gram fijne havermout
  • 75 gram ongezouten noten naar keuze
  • 25 gram pitten naar keuze
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 3 el honing/agave siroop (of Sukrin Gold Siroop)
  • 3 el zonnebloemolie of olie naar keuze
  • 1 eiwit

Zo maak je de granola

Stap 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. 

Stap 2. Meng in een kom alle ingrediënten, behalve het eiwit. Klop de eiwitten luchtig/net stijf in een vetvrije kom en spatel vervolgens door de granola heen.

Stap 3. Verdeel de granola over de bakplaat met bakpapier en bak 15-20 minuten in de oven. Schep halverwege om. 

Stap 4. Laat vervolgens de granola goed afkoelen, zodat het extra knapperig wordt en doe het vervolgens in een pot. Serveer met wat yoghurt en fruit!



Gemiddelde voedingswaarde

Per portie

  • 176 kcal
  • 9 gram vet waarvan verzadigd 1,0 gram
  • 5,1 gram eiwit
  • 15 gram koolhydraten
  • 3  gram vezels
  • 4 gram suiker

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 
Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Stress

Stress

n dit artikel lees je wat stress precies is en wat de gevolgen zijn van negatieve stress voor ons lichaam en brein.

Lees meer
Welke olie is gezond?

Welke olie is gezond?

Er is tegenwoordig in de supermarkt een enorm aanbod aan verschillende soorten olie. Maar welke olie is nou gezond om te gebruiken tijdens bakken?

Lees meer

Stay connected