Deze zoete aardappel-paprika soep is het ultieme comfortfood. Een romige, smaakvolle en gezonde vegetarische soep boordevol eiwitten, met pit. Heb jij al wel eens een soep gegeten met linzen?
De basis van deze linzen soep is van zoete aardappel en paprika. Een soep die lekker vult en daarnaast geven de zoete aardappel en paprika een lichtzoete twist aan de soep. Wat ik persoonlijk erg lekker vind. Op deze soep kun je het in ieder geval wel weer even volhouden.
Peulvruchten zoals linzen bevatten veel vezels en eiwitten en zijn een goed alternatief voor als je liever wat minder, of geen, vlees eet. Daarnaast zijn peulvruchten rijk aan koolhydraten, B-vitamines, ijzer, calcium en fosfor en verlagen ze het LDL-cholesterol. Wat helpt je bloedvaten gezond te houden. Door linzen toe te voegen aan je soep, maak je de soep een stuk voedzamer.
Gezond eten hoeft niet zo ingewikkeld te zijn en dat laat deze zoete aardappel- paprikasoep wel weer zien.
Ingrediënten
Voor 3-4 personen
- 1 rode ui
- 1/2 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 500 gram zoete aardappel
- 2 (oranje) paprika’s
- 3 takjes verse oregano
- 1,5 blokje groentebouillon
- 240 gram linzen uit blik
- 40 gram pompoenpitten
Optioneel
- Naanbrood of volkorenbrood
- 6 el sojaroom, kookroom light of crème fraîche
Zo maak je de zoete aardappel – paprika soep
Stap 1. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de rode ui fijn en schil de zoete aardappel. Snijd de zoete aardappel en paprika’s in kleine blokjes. Ris de blaadjes oregano van de takjes. Snijd de peper fijn.
Stap 2. Verhit 2 el olijfolie in een soeppan en fruit de knoflook en rode ui 2 minuten. Voeg daarna de zoete aardappel en paprikablokjes toe en bak 5 minuten mee.
Stap 3. Voeg 750 ml water en het blokje groentebouillon toe en laat de zoete aardappel paprikasoep, afgedekt, 15-20 minuten zachtjes koken. Pureer vervolgens met een staafmixer tot een gladde soep. Is je soep te dik? Voeg er dan nog iets water aan toe.
Stap 4. Giet de linzen af en spoel schoon. Voeg de linzen toe aan de gepureerde soep en laat 2 minuten zachtjes meekoken, totdat ze iets warm zijn. Verhit een koekenpan zonder olie op hoog vuur en rooster de pompoenpitten totdat ze beginnen te poppen.
Stap 5. Verdeel de zoete aardappel-paprikasoep over de kommen en garneer met de pompoenpitten. Voeg eventueel nog wat sojaroom, kookroom light of crème fraîche toe.