Rock je Look: Handige tips voor zelfverzekerd shoppen 

4 - 09 - 2023 | Voeding

Wanneer je kampt met een negatief lichaamsbeeld, kan kleding shoppen soms een uitdaging zijn. De druk om te voldoen aan onrealistische schoonheidsidealen en de verwachtingen die je van jezelf hebt om in een bepaalde maat te passen, kunnen leiden tot teleurstelling en zelfkritiek. De momenten waarop je een maatje groter nodig hebt dan gehoopt, kunnen negatieve gedachten en gevoelens veroorzaken. Het felle paskamerlicht lijkt dan genadeloos elk ‘gebrek’ te benadrukken, wat je onzekerheid vergroot. 

Gelukkig zijn er manieren om deze uitdagingen aan te pakken en je lichaamsbeeld en zelfvertrouwen te verbeteren tijdens het shoppen. Hier zijn enkele waardevolle tips die je kunt toepassen om jezelf zelfzekerder te voelen in je outfit. 


Tip 1: Pas je kleding in een vertrouwde omgeving

Voel je je ongemakkelijk door het felle licht en de grote spiegels in pashokjes? Overweeg dan om je kleding online te bestellen en thuis te passen, waar je je op je gemak voelt. Deze aanpak biedt niet alleen een rustiger setting om verschillende stukken te proberen, maar het heeft ook nog een extra voordeel: je kunt meteen andere items uit je garderobe toevoegen, zoals schoenen, sieraden of een extra hemdje, om je outfit compleet te maken. Win-win.Tip 2: Begin met het passen van de grootste maat

Als je van een kledingstuk twee verschillende maten hebt, pas dan eerst de grotere maat. Deze aanpak helpt teleurstelling te voorkomen, mocht de kleinere maat niet goed passen. Daarnaast geeft het je de kans om je volledig te concentreren op hoe het kledingstuk valt, in plaats van je zorgen te maken of je wel in de kleinere maat past. Soms variëren kledingmaten afhankelijk van het merk, het ontwerp en het materiaal, dus het is geen indicatie van je lichaamsvorm.


Tip 3: Maten verschillen

Wanneer je een grotere maat nodig hebt dan je normaal gesproken draagt, betekent dit niet meteen dat je bent aangekomen. Het is belangrijk om te beseffen dat kledingmaten aanzienlijk kunnen variëren tussen verschillende merken en zelfs tussen diverse kledingstukken van hetzelfde merk.

Het dragen van een grotere maat betekent niet dat er iets mis is met je lichaam. Onthoud dat het niet jouw lichaam is dat zich moet aanpassen aan een bepaalde maat, maar dat de maat moet passen bij jouw lichaam.

Het kan voorkomen dat je bij het ene merk een shirt in maat L draagt, terwijl je bij een ander merk wellicht een XL of groter nodig hebt. Deze variaties zijn normaal en worden beïnvloed door factoren zoals de pasvorm die het merk hanteert, het soort stof en de stijl van het kledingstuk.

Bij het winkelen draait het dus niet om de maat, maar om hoe goed de kleding bij jou past en hoe zelfverzekerd je je erin voelt.Tip 4: Draag kleding waar jij je goed in voelt

Uiteindelijk ben jij degene die de hele dag in de kleding moet rondlopen. Dus, zorg ervoor dat je kleding koopt waar jij je goed in voelt. Durf nieuwe stijlen en kleuren uit te proberen. Soms kan iets verrassend goed bij je passen, zelfs als je er eerst twijfels over had.


Het klinkt misschien cliché maar het is zo: “Als je je comfortabel voelt in wat je draagt, straal je dit ook uit naar anderen.” Experimenteer met verschillende outfits, ontdek waar jij je het best in voelt en wees niet bang om je eigen stijl te omarmen.

Kortom, werk aan zelfacceptatie en geloof in je eigenwaarde, ongeacht de cijfers op de labels. Gebruik deze tips als handvatten om jezelf te ondersteunen tijdens het shoppen naar nieuwe outfits en om je te herinneren dat je uniek en mooi bent, precies zoals je bent.

Ga voor die kledingstukken waar je je goed in voelt, die je stralend maken en je vertrouwen geven. Durf te experimenteren! Met deze tips geef je niet alleen je garderobe een boost, maar transformeer je ook je de kijk op jezelf.

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]