Eiwitten: Overvloed in de supermarkt, maar is het nodig?

25 - 07 - 2023 | Voeding

“High protein”, “eiwitrijk”, “rijk aan proteïne”, zijn zomaar een aantal claims die je de laatste tijd steeds meer terugziet. Het aanbod aan eiwitrijke producten groeit hard in de supermarkt. Zo lanceerde Albert Heijn laatst een eigen lijn met zuivelproducten die high proteïne zijn. Maar waarom groeit het aanbod zo hard? Hebben we meer eiwitten nodig of is het pure marketing?


Wat zijn eiwitten?

Laten we daar eens mee beginnen. Eiwitten zijn voedingsstoffen die zijn opgebouwd uit aminozuren. We kunnen aminozuren visueel voorstellen als een keten van blokjes. Aminozuren kunnen worden onderverdeeld in essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moeten daarom uit onze voeding worden gehaald, terwijl ons lichaam de niet-essentiële aminozuren zelf kan produceren.

Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren, terwijl dit niet het geval is voor plantaardige eiwitten. Het is daarom belangrijk om plantaardige en dierlijke eiwitten te combineren. Als je geen dierlijke producten eet, combineer dan verschillende plantaardige eiwitten met elkaar om ervoor te zorgen dat je alle benodigde aminozuren binnenkrijgt.


Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Het consumeren van voldoende eiwitten is belangrijk. Je lichaam gebruikt de eiwitten die je binnenkrijgt voornamelijk als bouwstoffen. Deze bouwstoffen zijn nodig voor groei, herstel, spieropbouw en het vernieuwen en in stand houden van lichaamscellen en weefsel. Je lichaam geeft daarom de voorkeur aan het gebruik van eiwitten als bouwstoffen in plaats van als energiebron. 

Eerst worden koolhydraten aangesproken als energiebron, gevolgd door vetten. Pas als er te weinig koolhydraten en vetten worden geconsumeerd, zal het lichaam eiwitten gaan gebruiken als energiebron. Uiteraard is het wenselijk dit te vermijden. Eiwitten zorgen daarnaast ook voor een goede verzadiging. 


Hebben we meer eiwitten nodig?

Door het toenemende aanbod aan eiwitrijke producten in de supermarkt, kun je wellicht het idee krijgen dat je misschien niet voldoende eiwitten binnenkrijgt en dat je deze producten nodig hebt om aan je eiwitbehoefte te komen.

Maar het is in veel gevallen onzin! Over het algemeen krijgen wij Nederlanders met onze dagelijkse voeding meer dan voldoende eiwitten binnen (uitgezonderd bepaalde groepen zoals bij ziekte, een plantaardig dieet en in sommige gevallen bij topsport). Producten met extra proteïne zijn dus eigenlijk wat overbodig, maar toch groeit het aanbod in de supermarkt. Hoe zit dat precies?

Nou, het is simpel. Zet er een claim “eiwitrijk” of “high protein” op en het verkoopt beter. We zijn gevoelig voor claims en denken al snel dat als er “high protein” of “eiwitrijk” op staat, het ook echt beter of gezonder is. Het is wat mij betreft pure marketing, want voor zulke eiwitrijke producten betaal je nou eenmaal het dubbele.

Bekijk het voorbeeld hieronder. AH Skyr IJslandse stijl bevat meer eiwitten dan HiPRO Protein skyr stijl vanille. Toch betaal je voor HiPRO Protein skyr stijl vanille het dubbele. Grote kans dat wanneer je op je eiwitinname let, dat je in eerste instantie op basis van de verpakking voor de HiPRO zou kiezen. Puur vanwege de claims.Conclusie

Over het algemeen krijgen wij Nederlanders meer dan voldoende eiwitten binnen met onze dagelijkse voeding en zijn producten met extra eiwitten vaak overbodig. Het is vooral een stukje marketing omdat eiwitrijk momenteel populairder is dan ooit. 

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]