Kom je aan van intuïtief eten?

18 - 07 - 2023 | Voeding

Image by Karolina Grabowska on Pexels

Een angst die veel mensen weerhoudt om te starten met intuïtief eten is de angst om aan te komen. Of je aankomt van intuïtief eten hangt van veel verschillende dingen af. Of de angst om aan te komen bij intuïtief eten terecht is, daar ga ik je in dit artikel antwoord op geven.


Intuïtief eten wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd

Mensen denken dat intuïtief eten het volgende inhoudt: “eten wat je wil, wanneer je maar wil en hoeveel je maar wil” en zijn daarom bang om aan te komen. Echter ga je dan alle principes van intuïtief eten voorbij.


Diëten zorgen er juist voor dat je aankomt

Mensen die (lang) een dieet hebben gevolgd, zijn het vertrouwen in hun lichaam vaak kwijtgeraakt. Ze denken dat ze niet meer te vertrouwen zijn rondom eten en dat ze diëten of strikte regels moeten volgen om de controle te behouden. Deze mensen denken dat wanneer ze beginnen met intuïtief eten, ze alles gaan eten wat los en vast zit en daardoor aankomen. 

Echter, intuïtief eten zorgt ervoor dat je weer leert vertrouwen op de signalen van je lichaam en juist niet alles meer gaat eten wat los en vastzit. Het alles willen eten wat los en vastzit komt meestal voort uit strikte regels en restricties.

Ironisch, dat we bang zijn om aan te komen met intuïtief eten, terwijl er veel wetenschappelijk bewijs is dat je aankomt door te diëten. Maar daar lijken we ons niet zo druk over te maken. 

Uit onderzoek blijkt namelijk het volgende:

Mensen die een dieet volgen, komen binnen vijf jaar het verloren gewicht meestal weer aan, en bijna twee derde van hen komt zelfs meer aan dan ze oorspronkelijk waren afgevallen. Opvallend is dat meer dan de helft van dit gewicht al binnen twee jaar terugkwam.


Ja, je kunt aankomen met intuïtief eten

Maar het kan ook zijn dat je afvalt of op gewicht blijft. Dit is namelijk afhankelijk van je fat setpoint. Je fat setpoint is het gewicht dat jouw lichaam van nature probeert te behouden. Dit is niet een specifiek gewicht maar schommelt zo’n 10 kilo. Het is het gewicht dat je lichaam zelf reguleert. Dit setpoint is voor iedereen anders en wordt beïnvloed door factoren zoals genetica, leeftijd en levensstijl.

Zit je momenteel onder je fat setpoint, dan kom je inderdaad aan. Zit je boven je fat setpoint, dan zul je afvallen met intuïtief eten. De meeste mensen die hebben gedieet en/of een verstoorde relatie met eten hebben, zitten boven hun fat setpoint en zullen dus mogelijk afvallen met intuïtief eten. Zit je momenteel op je fat setpoint, dan zul je op hetzelfde gewicht blijven.

Hier lees je of je momenteel onder, boven of op je fat setpoint zit.


Misschien kom je in het begin aan van intuïtief eten.

De kans dat je in het begin aankomt van intuïtief eten, ook al zit je boven je fat setpoint, is aanwezig. Dit komt doordat je in het begin mogelijk nog niet zo goed je honger en verzadiging kan aanvoelen. Dit is iets wat je gaandeweg het proces leert.

Ook is de kans groot dat je jarenlang verboden voedingsmiddelen en restricties hebt gehad. Als je in het begin deze voedingsmiddelen weer gaat eten, is de kans groot dat je meer gaat eten dan je lichaam nodig heeft, dit omdat je lichaam het tekort en gemis wil compenseren. Deze fase is maar tijdelijk. Na een tijd gaat je lichaam erop vertrouwen dat het altijd deze voedingsmiddelen mag eten, en worden de verboden voedingsmiddelen niet meer zo interessant. 


Intuïtief eten zorgt voor minder eetbuien en emotie eten

Doordat je beter naar je honger, verzadiging en voldoening kunt luisteren worden je eetbuien vermindert. Daarnaast leer je waar je eetbuien vandaan komen en hoe je ze aan kunt pakken. Van minder eetbuien is nog nooit iemand aangekomen. Hetzelfde geldt voor emotie eten.

Daarnaast zorgt Intuïtief eten ervoor dat je beter kunt luisteren naar je innerlijke signalen. Wanneer je intuïtief leert eten, zul je beter kunnen reageren op je honger, verzadiging en voldoening. Hierdoor zul je niet snel meer te veel eten.

Kortom, de angst om aan te komen door intuïtief eten komt vaak door het gebrek aan kennis over intuïtief eten. Of je aankomt van intuïtief eten hangt vooral af van je setpoint en of je het op de juiste manier toepast. Daarnaast kan het zijn dat je in het begin van je intuïtief eten proces iets aankomt, omdat je lichaam eerst het gebrek en gemis aan bepaalde voedingsmiddelen wil compenseren. Deze fase is echter maar tijdelijk en cruciaal om een intuïtieve eter te worden.

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]