Kun je met intuïtief eten afvallen?

13 - 07 - 2023 | Voeding

De vraag of je met intuïtief eten kunt afvallen is een van de meestgestelde vragen die ik heb ontvangen sinds ik me verdiep in intuïtief eten en het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding. Het antwoord is simpel: ja, je kunt afvallen met intuïtief eten, maar het is belangrijk om te weten dat afvallen niet het doel is van intuïtief eten.

In dit artikel bespreken we onder andere hoe de focus op afvallen het proces van intuïtief eten in de weg kan staan, wat de invloed van je ‘fat setpoint’ is en meer.


Afvallen is niet het doel van intuïtief eten

Bij intuïtief eten staat het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten en lichaamsbeeld bovenaan. De focus op afvallen staat het proces van intuïtief eten in de weg. Zolang je te veel gefocust bent op afvallen, is het moeilijker om de signalen van honger, verzadiging en voldoening goed waar te nemen. Dit komt voornamelijk doordat je je inname probeert te beperken in de hoop om af te vallen.

Hierdoor is de kans groot dat je je honger negeert of niet eet tot je verzadigd bent en dat je bepaalde voedingsmiddelen nog steeds labelt als “gezond” of “ongezond” of verboden voedingsmiddelen hebt en je jezelf hierdoor niet echt onvoorwaardelijke toestemming kunt geven. Kortom, de focus op afvallen staat het proces van intuïtief eten in de weg. 


Je “fat setpoint” bepaalt mede of je afvalt met intuïtief eten

Het “fat setpoint” is het gewicht dat je lichaam van nature reguleert wanneer je geen restrictieve diëten volgt of je lichaam probeert te dwingen om af te vallen. Het is geen vast gewicht en kan fluctueren met ± 5-10 kilo, afhankelijk van factoren zoals je genen en lichaamsbouw.

Door naar je lichaam te luisteren en te eten op basis van o.a. honger, verzadiging en voldoening, kun je een gezonde relatie met voeding opbouwen. Dit kan resulteren in gewichtsverlies als je momenteel boven je “fat setpoint” zit, maar het kan ook leiden tot gewichtstoename als je momenteel onder je “fat setpoint” zit. Zit je momenteel op je “fat setpoint” dan blijf je op gewicht. 

Denk je nu: “Ik ga eerst nog even diëten voordat ik start met intuïtief eten?” Door te blijven diëten gaat je “fat setpoint” juist omhoog en wordt het alleen maar moeilijker om af te vallen. 


Methodes die intuïtief eten en afvallen aan elkaar koppelen

Steeds vaker worden methodes gevonden die intuïtief eten en afvallen onterecht aan elkaar koppelen, waardoor ze van intuïtief eten een nieuw dieet maken. Deze methodes proberen je te verleiden met de gedachte dat je kunt afvallen zonder restrictieve diëten of strikte regels te volgen.

Het is belangrijk om te beseffen dat deze benadering de essentie van intuïtief eten verkeerd begrijpt. Intuïtief eten is geen methode om af te vallen, maar eerder een benadering om een gezonde relatie met voeding te ontwikkelen en te luisteren naar je lichaam.

Wanneer methodes intuïtief eten en afvallen combineren, leggen ze vaak meer nadruk op externe signalen in plaats van op innerlijke signalen. Ze benadrukken bijvoorbeeld voorgeschreven portiegroottes, eetswitches, strikte eettijden, eetschema’s, verboden voedingsmiddelen, het gebruik van meetlinten en weegschalen, enzovoort.

Het is essentieel om te benadrukken dat intuïtief eten NOOIT gericht is op afvallen. Het doel is het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding en je lichaam. Het is belangrijk om te begrijpen dat een methode die zich richt op afvallen niets te maken heeft met intuïtief eten. Het is als vlees eten terwijl je vegan bent – het gaat simpelweg niet samen.


Conclusie

Kortom, de focus op afvallen staat het proces van intuïtief eten in de weg. Intuïtief eten is gericht op het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding en je lichaam, waarbij de nadruk ligt op luisteren naar je innerlijke signalen zoals honger, verzadiging en voldoening. 

Hoewel afvallen mogelijk kan zijn met intuïtief eten, is het belangrijk om te begrijpen dat afvallen niet het doel is van intuïtief eten. Het “fat setpoint” van je lichaam speelt een rol bij het bepalen of je afvalt, aankomt of op gewicht blijft.

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]