Wat is intuïtief eten?

13 - 07 - 2023 | Voeding

Intuïtief eten wordt vaak gezien als eten waar je zin in hebt of eten wanneer je honger hebt en stoppen wanneer je verzadigd bent. Echter, mist dit de nodige nuance. Intuïtief eten is namelijk niet zomaar eten wat je wilt, wanneer je maar wilt en hoeveel je maar wilt. Het is ook geen honger- en verzadigingsdieet.

In dit artikel gaan we verder in over wat intuïtief eten precies is, wat de principes van intuïtief eten zijn en wat de voordelen zijn.


Wat is intuïtief eten? 

En dan nu het antwoord op de vraag “wat is intuïtief eten?” Intuïtief eten is een gewichtsneutrale anti-dieetmethode die je helpt weer een gezonde relatie met voeding en je lichaam te ontwikkelen. Je leert luisteren naar de signalen en behoeften van je lichaam om te bepalen wanneer, wat en hoeveel je eet. Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode. Inmiddels zijn er al meer dan 125 onderzoeken gedaan die het succes van deze methode onderbouwen. 


10 principes van intuïtief eten

Er zijn 10 principes die de basis vormen van intuïtief eten. Luisteren naar je honger en verzadiging zijn slechts 2 van de 10 principes. Dus het is wat kort door de bocht om te zeggen dat intuïtief eten alleen inhoudt dat je eet wanneer je honger hebt en stopt wanneer je verzadigd bent. Intuïtief eten houdt zich namelijk bezig met:

 1. Loskomen van de dieetcultuur
 2. Herkennen van honger en hiernaar luisteren
 3. Vriendschap sluiten met eten
 4. De eetpolitie wegsturen
 5. Voelen wanneer je verzadigd bent
 6. Voldoening ontdekken
 7. Leren omgaan met emotie eten en eetbuien
 8. Je lichaam respecteren en een positief lichaamsbeeld ontwikkelen
 9. Sporten omdat het goed voelt
 10. Je gezondheid eren.

We zijn allemaal geboren als intuïtieve eters

Mensen die nog nooit een dieet hebben gevolgd en dus niet beïnvloed zijn door de dieetcultuur eten intuitief. Intuïtief eten is eigenlijk gewoon eten. Denk maar aan baby’s: zij hebben nog geen dieetregels en sociale normen over eten, dus ze eten wanneer ze honger hebben en stoppen met eten als ze vol zitten. Het is een natuurlijk proces dat we van nature hebben. We zijn allemaal geboren als intuïtieve eters.

Naarmate we ouder worden, leren we van onze omgeving regels en richtlijnen over voeding. We leren bijvoorbeeld dat we ons bord moeten leegeten, dat we bepaalde voedingsmiddelen moeten vermijden en dat we ons moeten houden aan bepaalde tijden waarop we mogen eten. Dit kan ervoor zorgen dat het lastiger wordt om signalen als honger, verzadiging en voldoening waar te nemen, waardoor we het vertrouwen in onszelf rondom eten volledig zijn kwijtgeraakt.

Intuïtief eten is eigenlijk gewoon teruggaan naar de basis: luisteren naar je lichaam en je eigen innerlijke signalen. Het gaat erom om die verbinding tussen lichaam en mindset te herstellen, zodat je op een manier eet die je lichaam voedt en energie geeft. Dit kan ervoor zorgen dat je een betere relatie krijgt met voeding en je lichaam, en het kan ook een positief effect hebben op je fysieke en mentale gezondheid.Intuïtief eten is geen dieet

Diëten zijn namelijk gericht op gewichtsverlies en externe regels, terwijl intuïtief eten zich richt op het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding en zich focust op innerlijke signalen zoals honger, verzadiging en voldoening.

Afvallen is niet het doel van intuïtief eten, maar wel van een dieet. Betekent dit dan dat je met intuïtief eten niet kunt afvallen? Intuïtief eten brengt je naar een gezond gewicht dat past bij jouw lichaam, oftewel je “fat setpoint”. Met intuïtief eten kun je dus afvallen, aankomen of op gewicht blijven als gevolg van gezonde gewoontes. Wat er met je gewicht gebeurt, is dus onder andere afhankelijk van je “fat setpoint”. Meer hierover lees je in het artikel “Kun je met intuïtief eten afvallen?”


De voordelen van intuïtief eten

 • Intuïtief eten leert je omgaan met eetbuien en emotie eten
 • Het helpt je bij het loslaten van schuldgevoelens rondom eten
 • Intuïtief eten brengt je naar een gezond gewicht
 • Intuïtief eten verbetert je fysieke en mentale gezondheid
 • Intuïtief eten zorgt voor meer bewust zijn
 • Daarnaast zorgt intuïtief eten ervoor dat mensen meer kans hebben om gezond eetgedrag te ontwikkelen

Kortom, het antwoord op de vraag “wat is intuïtief eten?” Intuïtief eten is een gewichtsneutrale anti-dieetmethode die je helpt weer een gezonde relatie met voeding en je lichaam te ontwikkelen. Deze methode is gebaseerd op 10 principes. Intuïtief eten houdt onder andere in dat je leert luisteren naar je honger en verzadiging, maar betekent niet dat je alleen mag eten wanneer je honger hebt.


Wil je meer te weten komen over intuïtief eten, eetbuien en emotie eten? Volg @foodlies.nl dan op Instagram. Daar plaats ik dagelijks berichten over intuïtief eten en ben je als eerste op de hoogte.

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]