In een wereld waarin het volgen van (strikte) diëten de norm lijken te zijn, kan het idee van intuïtief eten als een verfrissende aanpak klinken. Maar wat houdt intuïtief eten eigenlijk in en hoe kan het ons helpen om een gezonde relatie met voeding te ontwikkelen?
Intuïtief eten is een benadering van voeding waarbij je jezelf toestaat om te luisteren naar je lichaam en je intuïtie om te bepalen wat, wanneer en hoeveel je eet. Het is een benadering van voeding die gericht is op het creëren van een gezonde relatie met eten, zonder regels, beperkingen of schuldgevoelens. In dit artikel bespreken we de 10 principes van intuïtief eten en hoe je deze principes in je eigen leven kunt toepassen.
1. Verwerp de dieetmentaliteit
Het eerste principe van intuïtief eten is “Verwerp de dieetmentaliteit”. Dit principe gaat over het loslaten van de beperkende en vaak schadelijke mentaliteit die met diëten gepaard gaan.
Diëten richten zich vaak op het beperken van calorieën of het elimineren van bepaalde voedingsgroepen, wat kan leiden tot een tekort aan belangrijke voedingsstoffen en een ongezonde relatie met eten. Bovendien zijn veel diëten niet duurzaam op de lange termijn en kunnen ze juist leiden tot gewichtstoename en een verstoorde stofwisseling.
Intuïtief eten richt zich in plaats daarvan op het ontwikkelen van een gezonde en relatie met voeding, waarbij je naar je lichaam luistert en eet wanneer je honger hebt en stopt wanneer je verzadigd en voldaan bent.
Om de dieetmentaliteit te verwerpen, is het belangrijk om jezelf niet te beperken in wat je eet of hoeveel je eet. In plaats daarvan moet je jezelf toestaan om te genieten van alle soorten voedsel en om te eten wanneer je lichaam daarom vraagt.
Het kan ook helpen om jezelf te bevrijden van de obsessie met gewicht en lichaamsvorm. Intuïtief eten is niet gericht op gewichtsverlies, maar op het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding en je lichaam.
2. Respecteer je honger
Dit principe gaat over het leren herkennen en respecteren van de signalen van je lichaam die aangeven dat je honger hebt en dat het tijd is om te eten. Veel mensen negeren of onderdrukken hun hongergevoelens, of ze proberen zichzelf te beperken in wat ze eten uit angst om aan te komen. Dit kan leiden tot o.a. eetbuien en een verstoorde relatie met eten.
Om je honger te respecteren, is het belangrijk om regelmatig te eten en te luisteren naar de signalen van je lichaam. Dit betekent dat je jezelf toestaat om te eten wanneer je honger hebt en niet wacht tot je te uitgehongerd bent. Het is ook belangrijk om jezelf toestemming te geven om te eten wat je lichaam nodig heeft, zonder jezelf te beperken of te oordelen over je voedselkeuzes.
Het respecteren van je honger kan ook betekenen dat je een gezonde relatie met voedsel ontwikkelt en minder geneigd bent om te overeten of te snacken uit verveling of emotionele redenen.
Het is belangrijk om te onthouden dat honger een normaal en gezond onderdeel is van ons lichaam. Door je honger te respecteren en regelmatig te eten, kun je je lichaam voorzien van de energie en voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren.
3. Sluit vriendschap met eten
Het derde principe van intuïtief eten is “Sluit vriendschap met eten”. Dit principe gaat over het ontwikkelen van een gezonde en positieve relatie met eten, waarbij je voeding niet ziet als ‘goed’ of ‘slecht’ of ‘gezond’ en ‘ongezond’, maar als een bron van voeding en genot.
Veel mensen hebben een negatieve relatie met eten, waarbij ze bepaalde voedingsmiddelen vermijden of beperken vanwege hun caloriegehalte, vetgehalte of suikergehalte. Dit kan leiden tot schuldgevoelens over eten en schaamte wanneer ze deze voedingsmiddelen wel eten.
Om vriendschap te sluiten met eten, is het belangrijk om te leren genieten van alle soorten voeding en jezelf niet te beperken in wat je eet. Het is ook belangrijk om jezelf toestemming te geven om te genieten van eten zonder jezelf te veroordelen of schuldig te voelen. Alle voedingsmiddelen zijn neutraal.
Dit betekent niet dat je onbeperkt junkfood moet eten, maar eerder dat je jezelf toestaat om het te eten, wanneer je hier behoefte aan hebt en te genieten. Het is ook belangrijk om te leren luisteren naar de signalen van je lichaam en te stoppen met eten wanneer je vol zit en voldaan bent.

4. Stuur de eetpolitie weg
Dit principe gaat over het loslaten van de strenge regels en oordelen die we onszelf opleggen over ons eten en onze eetgewoonten. Veel mensen hebben een innerlijke criticus, ook wel bekend als de “eetpolitie”, die hen vertelt wat ze wel en niet moeten eten en welke eetgewoonten goed of slecht zijn. Dit kan leiden tot een verstoorde relatie met eten en een gevoel van schuld en schaamte wanneer we niet voldoen aan deze regels.
Om de eetpolitie weg te sturen, is het belangrijk om jezelf onvoorwaardelijke toestemming te geven om te eten wat je wilt en te leren luisteren naar de signalen van je lichaam. Dit betekent dat je jezelf niet beperkt tot bepaalde voedingsmiddelen of eetgewoonten en jezelf niet veroordeelt als je afwijkt van wat je denkt dat “goed” is.
Het is belangrijk om te onthouden dat er geen goede of slechte voedingsmiddelen zijn. Door de eetpolitie weg te sturen, kun je jezelf bevrijden van de beperkingen en oordelen die vaak gepaard gaan met diëten.
5. Voel je verzadiging
Het vijfde principe van intuïtief eten is “Voel je verzadiging”. Dit principe gaat over het leren herkennen van de signalen van je lichaam die aangeven dat je genoeg hebt gegeten en dat je vol zit. Veel mensen zijn gewend om te eten tot hun bord leeg is, ongeacht of ze zich verzadigd voelen of niet. Het gevolg hiervan kan zijn dat ze te veel eten en zich vol voelen, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel, spijsverteringsproblemen en gewichtstoename.
Om te leren voelen wanneer je verzadigd bent, kun je beginnen met langzamer en bewuster eten. Hierdoor kun je beter de signalen van je lichaam waarnemen en herkennen wanneer je genoeg hebt gegeten. Een ander belangrijk aspect van dit principe is dat je jezelf toestaat om te stoppen met eten wanneer je je verzadigd voelt. Dit kan betekenen dat je niet altijd je bord leeg eet, maar het is belangrijk om te onthouden dat het beter is om te stoppen met eten wanneer je vol zit in plaats van te blijven eten uit gewoonte of uit verveling.

6. Ontdek voldoening
Dit principe gaat over het leren genieten van eten en ervoor zorgen dat de voedingsmiddelen die we eten ons zowel lichamelijk als geestelijk bevredigen. Je kunt wel verzadigd zijn, maar zolang je niet voldaan bent, blijf je verlangen naar meer.
Vaak richten diëten zich op het beperken van bepaalde voedingsmiddelen en het vermijden van voedingsmiddelen die als “slecht” worden beschouwd. Dit kan leiden tot een gebrek aan voldoening en het gevoel dat we niet genoeg eten, zelfs als we ons lichaam van alle voedingsstoffen voorzien.
7. Wees lief voor je emoties
Het zevende principe van intuïtief eten is “Wees lief voor je emoties”. Dit principe benadrukt het belang van het erkennen van de rol die emoties spelen in ons eetgedrag en het vinden van gezonde manieren om met deze emoties om te gaan zonder onze relatie met voedsel te schaden.
Emoties zijn een natuurlijk onderdeel van ons leven en kunnen een sterke invloed hebben op ons eetgedrag. Veel mensen hebben de neiging om te eten als reactie op emoties, zoals stress, verdriet, verveling, angst of eenzaamheid. Dit wordt vaak emotioneel eten genoemd en kan leiden tot overeten of ongezonde eetgewoonten.
Om lief te zijn voor onze emoties, moeten we leren om te gaan met onze gevoelens zonder te vertrouwen op voedsel als een bron van troost. Dit kan betekenen dat we andere manieren vinden om onze emoties te verwerken, zoals meditatie, beweging, schrijven of praten met een vriend of professional. Het kan ook betekenen dat we ons bewust worden van onze emoties en ons realiseren dat ze tijdelijk zijn en niet altijd een oorzaak hebben.
Het is ook belangrijk om te begrijpen dat het normaal is om emoties te voelen en dat het niet erg is om soms te veel te eten. Soms kan eten namelijk ook echt helpen. Zolang het niet je enigste coping mechanisme is om met emoties om te gaan. We moeten ons niet schamen voor onze emoties of ons eetgedrag, maar ons in plaats daarvan bewust worden van onze emoties en ons gedrag en zoeken naar gezonde manieren om ermee om te gaan.
8. Respecteer je lichaam
Dit principe gaat erover dat je leert om naar je lichaam te luisteren en het te respecteren door er goed voor te zorgen. Dit betekent dat je je lichaam de voeding geeft die het nodig heeft. Het betekent ook dat je je lichaam de beweging en de rust geeft die het nodig heeft.
Het kan een uitdaging zijn om dit principe te omarmen als je gewend bent om te streven naar een bepaald lichaamstype of als je gewend bent om jezelf te straffen met strenge diëten. In onze cultuur worden we namelijk vaak aangemoedigd om ons lichaam te zien als iets dat moet worden veranderd, geperfectioneerd of gecontroleerd. Dit kan leiden tot een negatief zelfbeeld en het ontwikkelen van ongezonde eetgewoonten, zoals diëten, overmatig sporten of het gebruik van supplementen en andere producten om ons lichaam te veranderen.
Wanneer je dit principe toepast, zul je je beter voelen in je lichaam en meer energie hebben. Het kan ook helpen om een positiever lichaamsbeeld te ontwikkelen en om los te komen van de obsessie met diëten en gewichtsverlies.

9. Beweging
Dit principe gaat over het omarmen van beweging als een manier om ons lichaam te ondersteunen en te versterken, in plaats van als een manier om calorieën te verbranden of ons lichaam te straffen. Beweging is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl en kan vele voordelen hebben voor ons lichaam en onze geest. Het kan ons helpen onze spieren en botten te versterken, ons uithoudingsvermogen te vergroten, ons humeur te verbeteren en ons energie te geven.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat beweging niet alleen gaat over het verbranden van calorieën of het verliezen van gewicht. Het gaat erom ons lichaam te ondersteunen en te versterken op een manier die voor ons werkt en ons energie geeft.
Dit kan betekenen dat we een activiteit kiezen die we leuk vinden, zoals dansen, wandelen, fietsen of zwemmen, en dit op een manier doen die ons lichaam ondersteunt en niet belast. Het kan ook betekenen dat we ons richten op hoe ons lichaam zich voelt tijdens en na de activiteit, in plaats van ons te concentreren op het aantal calorieën dat we verbranden.
10. Eer je gezondheid
Het tiende en laatste principe van intuïtief eten is ‘eer je gezondheid’. Dit principe gaat over het erkennen en respecteren van het feit dat voeding en beweging een belangrijke rol spelen in onze gezondheid, en het nemen van stappen om ons lichaam op een gezonde manier te ondersteunen.
Dit betekent niet dat we moeten vasthouden aan strenge voedingsregels of onszelf straffen, maar eerder dat we ons concentreren op het voeden van ons lichaam met voedzame voeding en ons lichaam de beweging geven die het nodig heeft om goed te functioneren.
Het gaat erom de balans te vinden tussen genieten van eten en ervoor zorgen dat we ons lichaam voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond te blijven. Dit kan betekenen dat we ons bewust zijn van de voedingswaarde van onze voeding en proberen om gezonde keuzes te maken, zonder te obsessief bezig te zijn.
Kortom, het tiende principe van intuïtief eten gaat over het erkennen en respecteren van het belang van voeding, beweging en gezondheid voor ons lichaam. Het gaat erom een gezonde en evenwichtige relatie met voeding en beweging te ontwikkelen en ons lichaam te ondersteunen en te verzorgen op een manier die werkt voor ons individuele lichaam en levensstijl.