Is aspartaam kankerverwekkend?

17 - 07 - 2023 | Voeding

Er zijn de afgelopen dagen veel verontrustende berichten binnengekomen met de vraag of aspartaam kankerverwekkend is. Dit allemaal naar aanleiding van de nieuwsartikelen dat volgens de WHO aspartaam ‘mogelijk kankerverwekkend’ is. Is aspartaam echt kankerverwekkend en kun je gerust een blikje cola zero drinken? In dit artikel vertel ik je er meer over.

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een zoetstof die veel wordt gebruikt als suikervervanger in voedingsmiddelen en dranken. Het is een intensieve zoetstof die ongeveer 200 keer zoeter is dan gewone suiker, terwijl het geen calorieën bevat. Aspartaam wordt vaak gebruikt in “light” of “zero” producten, omdat het de zoete smaak kan geven zonder de calorieën van suiker toe te voegen. 

Is aspartaam kankerverwekkend?

Aspartaam is in juli 2023 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geclassificeerd als “mogelijk kankerverwekkend”. Dit klinkt misschien wat verontrustend, maar het zit zo:

De WHO deelt kankerverwekkende voedingsmiddelen in in vier groepen.

Groep 1: Stoffen die kankerverwekkend zijn voor mensen. Dit betekent dat er voldoende wetenschappelijk bewijs is dat deze stoffen kanker kunnen veroorzaken bij mensen. Voorbeelden hiervan zijn tabak, alcohol en bewerkt vlees.

Groep 2A: Stoffen die waarschijnlijk kankerverwekkend zijn voor mensen. Hoewel het bewijs nog niet volledig overtuigend is, zijn er sterke aanwijzingen dat deze stoffen kanker kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld: rood vlees.

Groep 2B: Stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn voor mensen. Dit betekent dat er beperkt en geen overtuigend bewijs is dat deze stoffen kanker kunnen veroorzaken. Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam vallen in deze categorie. Aspartaam kan dus mogelijk kankerverwekkend zijn.

Groep 3: Niet in te delen. Er bestaat geen bewijs voor een verband met kanker.

Deze indeling geeft alleen aan hoe sterk het bewijs is, niet hoe hoog het risico op kanker is. Zoals je kunt zien, valt aspartaam in categorie 2B. Dit betekent dat er beperkt en geen overtuigend bewijs is dat aspartaam kanker kan veroorzaken.

Kun je aspartaam veilig consumeren?

Het gebruik van aspartaam is goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Dit betekent dat aspartaam veilig is voor consumptie binnen de vastgestelde aanvaardbare dagelijkse inname (ADI).

De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van aspartaam bedraagt 40 milligram per kilo lichaamsgewicht. Iemand die 75 kilo weegt, kan veilig tot 3000 milligram aspartaam per dag kan consumeren. Dit komt overeen met meer dan 5 liter frisdrank.

Kun je aspartaam beter vermijden?

Alleen als je de erfelijke aandoening  fenylketonurie (PKU)  hebt is het verstandig om aspartaam te vermijden. Chemisch gezien bestaat aspartaam uit twee aminozuren, namelijk asparaginezuur en fenylalanine. Wanneer aspartaam wordt geconsumeerd, wordt het afgebroken tot deze aminozuren in het spijsverteringsstelsel. Mensen met de erfelijke aandoening fenylketonurie (PKU) moeten echter voorzichtig zijn met aspartaam, omdat hun lichaam fenylalanine niet goed kan verwerken.

Conclusie

Op basis van de huidige wetenschappelijke beoordelingen is er geen overtuigend bewijs dat aspartaam kankerverwekkend is bij mensen. Als je gewoon normaal eet en drinkt krijg je niet zo snel te veel aspartaam binnen. Je kunt gerust blijven genieten van je blikje cola zero. Het is echter verstandig om je te houden aan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van aspartaam.

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]