Bloemkool pizzabodem zelf maken

8 - 08 - 2020 | Avondmaaltijd

Als ik wist dat een bloemkoolbodem maken zo makkelijk was, had ik het waarschijnlijk al vaker gedaan. Ik gebruikte namelijk altijd de kant en klare bloemkool pizzabodem van Magioni, die overigens nog steeds mijn favoriet zijn, maar ik dacht dit moet ik natuurlijk ook zelf kunnen maken, zonder bloem of meel. Ja… ik ben het met je eens een pizzabodem gemaakt van bloemkool klinkt misschien wat vreemd. Maar het resultaat is verbluffend goed.

De bodem bestaat namelijk helemaal uit bloemkool, met enkel wat kruiden, een ei en een klein handje kaas voor de liefhebbers. Hierdoor is de pizzabodem geheel vrij van gluten, laag in koolhydraten en bomvol groenten. Om de bodem nog wat beter te maken heb ik maismeel gebruikt. Dit is gewoon te koop bij de Albert Heijn en is van het merk Pan. Zonder maismeel lukt het uiteraard ook.

In tegenstelling tot de traditionele pizzabodem is deze bodem ontzettend voedzaam. Als je deze gezonde pizzabodem besmeerd met (zelfgemaakte) pizzasaus en belegt met heerlijke verse groenten, tover je een super gezonde en voedzame pizza op tafel die niemand kan weerstaan.


Maar waar ga je de bloemkoolbodem mee beleggen? Nou, daar weet ik wel raad mee. Onderstaande ingrediënten kun je namelijk allemaal toevoegen aan je verantwoorde pizza. 

  • 30+ geraspte kaas, mozzarella (light), hüttenkäse of ricotta
  • Paprika, rode ui, courgette, tomaat, champignons, aubergine, rucola etc.
  • Mager vlees of vleeswaren, vegetarisch vlees, noten
  • Ananas, perzik of avocado

Ingrediënten

Voor 2 bodems

  • 800 gram bloemkoolroosjes
  • 2 eieren
  • 75 gram geraspte 30+ kaas belegen
  • 1 el Italiaanse kruiden of oregano
  • Snuf peper en zout
  • 3 el maismeel (optioneel)

Toppings

  • 10 el gezeefde tomaat
  • 1 tl oregano
  • 1 bol mozzarella (light)
  • 1 rode ui
  • 1 courgette
  • 2 el groene pesto
  • ± 30 gram walnoten
  • hand rucola

Of ga voor je eigen favoriete toppings! Pas wel op met vochtige ingrediënten. 


Zo maak je de bloemkoolbodem

Stap 1. Doe de bloemkoolroosjes in een keukenmachine en maal fijn, totdat je een fijne structuur krijgt. Geen keukenmachine? Gebruik dan een (blok)rasp.

Stap 2. Doe de bloemkool korrels in een magnetronbestendige kom en verwarm 5 minuten in de magnetron op de hoogste stand. Laat daarna even 2 minuten iets afkoelen. 

Stap 3. Doe de bloemkool in een schone theedoek en knijp/druk het vocht eruit. (Pas op dit kan warm zijn!) Zorg ervoor dat er geen vocht meer uitkomt. Anders krijg je een slappe bodem en dat wil je niet! Verwarm nu de oven voor op 175 graden.

Stap 4. Meng in een grote kom, het ei met de bloemkool, geraspte 30+ kaas, Italiaanse kruiden/oregano, een flinke snuf peper en zout en de maismeel. Roer door en kneed het vervolgens met je handen.

Stap 5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en doe het bloemkooldeeg erop. Maak er een ronde vorm van. Bak de bloemkool pizzabodem in 15-20 minuten lichtbruin. 

Stap 6. Snijd de mozzarella en courgette in dunne plakjes. Snijd de rode ui in halve ringen en meng de gezeefde tomaat met de Italiaanse kruiden. Breng eventueel hoger op smaak met wat peper. 

Stap 7. Zodra de bodem lichtbruin kleurt, haal je hem uit de oven en smeer je hem in met de gezeefde tomaat. Verdeel de plakjes courgette en rode ui over de passata en top af met de mozzarella. Verdeel tenslotte nog wat pesto over de mozzarella en bak de pizza nogmaals 10-15 minuten, zodat de mozzarella goed gesmolten is en de bodem nog knapperige wordt. 

Stap 8. Garneer je pizza met de walnoten en rucola en genieten maar!



Gemiddelde voedingswaarde

Per bloemkool pizzabodem*

  • 305 kcal
  • 11 gram vet, waarvan verzadigd 5 gram
  • 26 gram eiwitten
  • 19 gram koolhydraten (zonder maismeel 13 gram)
  • 11 gram vezels

* Exclusief toppings

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 
Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Stress

Stress

n dit artikel lees je wat stress precies is en wat de gevolgen zijn van negatieve stress voor ons lichaam en brein.

Lees meer
Welke olie is gezond?

Welke olie is gezond?

Er is tegenwoordig in de supermarkt een enorm aanbod aan verschillende soorten olie. Maar welke olie is nou gezond om te gebruiken tijdens bakken? En welke olie kun je beter in het schap laten staan? De hoogste tijd om de verschillen eens op een rij te gaan zetten. ...

Lees meer

Stay connected