Havermoutpap met compote

1 - 07 - 2020 | Ontbijt

Deze havermout met rood fruit compote is misschien wel één van de makkelijkste recepten om te maken. Tijdens de winterdagen ontbijt ik graag met een warme kom havermoutpap. Heerlijk vind ik het! De compote van rood fruit geeft een frisse zoete smaak aan de havermoutpap, waardoor je er ook nog een beetje een zomers gevoel bij krijgt en dat kunnen we tijdens de koudere dagen wel gebruiken. 

Zelf had ik nog nooit een compote gemaakt. Ik had nog veel fruit over en dacht dat zou vast goed smaken in combinatie met havermout en dat pakte verrassend goed uit. Normaal eet ik alleen banaan in mijn havermout omdat ik ander fruit gewoon niet zo lekker vind warm. Maar ik moet eerlijk toegeven dat het in een compote echt onwijs lekker is. Zelf gebruikte ik ook wat kokosdrink door de havermout, echt een aanrader!

De compote is gemaakt van o.a. rood fruit, een vleugje honing en wat chiazaad en daarom dus niet zo ongezond als de meeste compotes. Je kunt voor de compote ook gewoon diepvriesfruit gebruiken. 


Ingrediënten

Voor 2 personen

Voor de havermout

 • 80-90 gram havermout
 • 400 – 500 ml melk naar keuze 
  (nog lekkerder met 200 ml soja melk en 200 ml kokosdrink)
 • 2 tl honing/agave siroop
 • 2 tl vanille essence (optioneel)

Voor de compote

 • 200 gram rood fruit (diepvries)
 • 1 el water
 • 1 el honing/agave siroop of zoetstof
 • 2 tl citroensap
 • 2 el chiazaad 

Zo maak je de havermout met compote

Stap 1. Doe de havermout, melk, honing en vanille essence in een pan en verwarm op middelhoog vuur. Roer af en toe door.

Stap 2. Doe alle ingrediënten voor de compote, behalve de chiazaad, in een steelpan en verhit op middelhoog vuur. Plet het fruit met een vork zodra het fruit goed warm. Voeg de chiazaad toe en roer door. Laat nog even door pruttelen op laag vuur tot de chiazaad het vocht goed heeft opgenomen en de compote de gewenste dikte heeft.

Stap 3. Draai het vuur uit als ook de havermout de gewenste dikte heeft. Schep de havermout in een schaaltje en verdeel de compote eroverheen. Als ook de havermout de gewenste dikte heeft draai je het vuur uit en schep je de havermout in een schaaltje. Top eventueel nog af met wat noten voor een bite. 

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]