Een gezonde cheesecake, ja het kan echt! Je maakt hem gemakkelijk zelf met magere kwark. Door de eieren en kwark bevat deze cheesecake veel eiwitten, waardoor het een voedzame taart is. Daarnaast wordt er voor de bodem volkoren biscuitjes gebruikt. Deze biscuitjes bevatten meer vezels dan de witte biscuitjes en zijn daarmee een gezondere keuze. In plaats van suiker kun je zoetstof toevoegen. Door deze drie ‘switches’ maak je een cheesecake dus al een stuk gezonder. Ook is deze cheesecake laag in calorieën en onwijs lekker.
Ik koos voor een citroen cheesecake, lekker fris! Maar je kunt elke smaak kwark gebruiken die jij maar lekker vindt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gezonde appel kaneel cheesecake of een aardbeien cheesecake? Kies de smaak waar jij het blijst van wordt.
Voor dit recept is het belangrijk om een bak met water in de oven te zetten. Dit voorkomt namelijk dat de cheesecake scheurt. Heb je nou geen bak die in de oven kan en scheurt jouw cheesecake toch? Don’t worry! Met de frambozensaus zie je er uiteindelijk ook niets meer van.
Ingrediënten
Voor 1 taart ⌀ 22 cm
- 125 gram volkoren digestive
- 40 gram halfvolle roomboter
- 600 gram magere kwark citroen
- 3 el zoetstof (honing, agavesiroop of stevia etc.)
- 1 el maïzena
- 3 eieren
Topping:
- 250 gram diepvries frambozen
- 1 el zoetstof naar keuze
Zo maak je de cheesecake
Stap 1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter of olie. Verwarm de oven voor op 150 graden en zet een ovenbestendige bak water onderin de oven.
Stap 2. Maal de volkoren digestive fijn in een keukenmachine of stop ze in een sluitzakje en rol er met een deegroller overheen. Verhit de roomboter in een pan en roer de kookkruimels door de boter heen. Schep dit in de springvorm en druk aan met de bolle kant van de lepel.
Stap 3. Klop in een kom de kwark, zoetstof en maizena op. Voeg vervolgens de eieren toe en roer rustig door. Giet het beslag in de springvorm.
Stap 4. Bak de cheesecake 75 minuten in de oven boven de bak met water. Zet daarna de oven uit en zet de deur van de oven op een kier. Laat de cheesecake één uur rusten in de oven en laat hem daarna afkoelen op het aanrecht. Ze de cheesecake een nacht in de koelkast om op te stijven.
Stap 5. Meng in een pan de frambozen met de zoetstof en laat zachtjes ±8-10 minuten pruttelen op laag vuur. Plet de frambozen en laat afkoelen. Verdeel de frambozen saus over de cheesecake heen.