Gezonde ovenschotel met pasta

27 - 01 - 2021 | Avondmaaltijd

Een gezonde ovenschotel maak je gemakkelijk zelf zonder pakjes en zakjes. Deze volkoren pasta ovenschotel met bloemkool gratin zit boordevol groenten en is rijk aan vezels. Daarnaast is hij ontzettend smaakvol. Voor mij het ultieme comfort food gerecht. Ik durf te wedden dat deze ovenschotel zelfs bij de kids en de mannen in de smaak valt. Want wie is er nou niet dol op een ovenschotel met pasta?

Door voor volkoren pasta en veel groenten te kiezen maak je een ovenschotel gemakkelijk een stuk gezonder. Daarnaast kun je zelf kiezen of je er zout of geen zout aan toevoegt. Aan de meeste pakjes en zakjes voor ovenschotel wordt zelfs suiker toegevoegd. Iets wat je niet snel zou verwachten. Gelukkig bevat deze ovenschotel geen toegevoegde suikers. 

De bloemkool gratin maakt de ovenschotel helemaal af, want zeg nou eerlijk. Wat is een ovenschotel zonder romige smaak en kaaslaag op de bovenkant? Iets als een tosti zonder kaas of een chocolademelk zonder slagroom, niet waar?!


Je maakt deze gezonde ovenschotel makkelijk vegetarisch door voor vegetarische kipstukjes of linzen te kiezen. 

Wil je liever een pasta ovenschotel met rode saus? Dat kan, want deze pasta ovenschotel met paprika en aubergine staat ook op de website en is een van de best bekeken recepten op de site. 


Ingrediënten

Voor ± 4 personen

  • 175 gram volkoren penne
  • 500 gram broccoli
  • 200 gram doperweten
  • 200 gram hamblokjes
  • 125 gram kruidenkaas light of zuivelspread kruiden light
  • 700 gram diepvries bloemkoolroosjes
  • 100 gram geraspte 30+ kaas
  • Peper en zout
  • 4 handen veldsla (optioneel)


Zo maak je de ovenschotel

Stap 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de penne gaar zoals aangegeven op de verpakking. Breng water aan de kook in een pan met deksel voor de broccoli. Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook, afgedekt, 5 minuten. Voeg de laatste twee minuten ook de diepvries doperwten toe. Giet af en laat uitstomen. De broccoliroosjes hoeven nog niet gaar te zijn.

Stap 2. Breng daarna opnieuw water aan de kook in een pan met deksel en kook de bloemkoolroosjes, afgedekt, in 10-12 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen. Meng in een grote ovenschaal de broccoliroosjes, doperwten, volkoren penne, hamblokjes en 2 el kruidenkaas light. Breng op smaak met peper. Roer het geheel goed door.

Stap 3. Voeg de overige kruidenkaas light toe aan de pan met bloemkoolroosjes en de helft van de geraspte kaas. Pureer met een staafmixer tot een dikke gladde saus. Verdeel de bloemkoolsaus over de ovenschotel heen. Garneer met de overige geraspte kaas.

Stap 4. Bak de ovenschotel ±30 minuten gaar in de oven of totdat de bloemkool gratin bruin begint te kleuren. Serveer eventueel nog met wat veldsla.

Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]