Comfort food, ja daar kan ik zo blij van worden en weet je waar ik nog meer zo blij van word? Pompoen! Ik kan er echt geen genoeg van krijgen. Dit keer gebruikte ik pompoenbladeren in mijn lasagne. Een gemakkelijke manier om een lasagne koolhydraatarm te maken en er meer groenten aan toe te voegen. Daarnaast is deze lasagne ook nog eens lager in calorieën en een perfect voorbeeld van comfort food.
Een gezonde en simpele warme maaltijd. Eigenlijk is het gewoon een soort ovenschotel, met veel groenten en mager gehakt. Je kunt gemakkelijk de gehakt vervangen door vegetarisch gehakt of linzen. De standaard witte saus met een dikke laag kaas op een lasagne, die heb ik achterwege gelaten. Wel heb ik er natuurlijk wat mozzarella aan toegevoegd, want een lasagne zonder kaas is geen lasagne.
Aangezien pompoen een seizoensproduct is raad ik het je aan om buiten het pompoen seizoen om gewoon volkoren lasagnebladen te gebruiken.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 rode paprika’s
- 350 gram mager gehakt, vegetarisch gehakt of linzen
- 2 el Italiaanse kruiden
- 70 gram tomatenpuree
- 2 blikken tomatenblokjes
- 300 gram verse spinazie
- 350 gram pompoen lasagnebladen*
- 2 bollen mozzarella (light)
Optioneel
- 4 el Parmezaanse kaas vlokken
- 1 el zwarte balsamico azijn
*Ook te vervangen door volkoren lasagnebladen.
Zo maak je de lasagne
Stap 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de uien en pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de paprika’s en snijd de paprika’s in kleine blokjes.
Stap 2. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook, ui en paprika 2 minuten.
Stap 3. Voeg het gehakt en de Italiaanse kruiden toe en bak 5-8 minuten mee.
Stap 4. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en meng goed met het gehakt en de paprika. Bak 2 minuten aan en voeg daarna de tomatenblokjes (en zwarte balsamicoazijn) toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Laat de saus goed indikken.
Stap 5. Voeg vervolgens de spinazie hand voor hand toe totdat de spinazie goed geslonken is. Breng op smaak met peper en eventueel een snufje zout.
Stap 6. Verdeel een laagje saus over de bodem. Leg er een aantal pompoen lasagnebladen bovenop en vervolgens weer een laagje saus. Herhaal totdat de lasagnebladen en de saus op zijn. Eindig met een laag saus.
Stap 7. Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel over de saus. Verdeel er eventueel nog wat Parmezaanse kaas overheen.
Stap 8. Bak de lasagne vervolgens ±20 minuten in de oven tot de kaas goed gesmolten is en de pompoenbladeren gaar zijn.