Welke afbakbroodjes zijn gezond?

18 - 10 - 2020 | Vergelijkingen

In de supermarkt zijn tegenwoordig veel verschillende soorten afbakbroodjes te vinden. Van kampioentjes tot aan Italiaanse bollen en van klassieke kaiserbroodjes tot aan robuuste volkorenbroodjes. Maar welke afbakbroodjes zijn nou eigenlijk gezond? Is meergranen hetzelfde als volkoren? Hoeveel vezels moeten er minimaal per 100 gram inzitten en waar let je nog meer op bij het kiezen van de juiste afbakbroodjes? Dat ga ik je in dit artikel vertellen.

Dat witbrood niet zo heel veel vezels bevat, dat wist je waarschijnlijk al wel. Maar hoe zit het met de andere varianten zoals de donkere meergranen triangels, bruine pistolets en speltbroodjes?

Volkorenbrood, maar ook bruin brood bevatten goede voedingsstoffen. Volkorenbrood bevat veel vezels, maar ook vitamines en mineralen en blijft dus de voorkeur houden. Volkoren producten verlagen namelijk het risico op hartziekten en diabetes type 2. 

Vervang wit brood dan ook zoveel mogelijk door volkoren,- of bruinbrood om zoveel mogelijk gezondheidswinst op te leveren. 


Bij het kiezen van brood is het belangrijk om op het volgende te letten:

  1. Bevat het per 100 gram meer dan 6 gram vezels? Dan is het brood vezelrijk. In volkorenbrood zitten altijd genoeg vezels.
  2. Is het gemaakt van volkorenmeel? Dan is het een gezonde keuze. Is er ook bloem aan toegevoegd, maar bevat het meer dan 6,5 gram vezels per 100 gram? Dan vind ik het ook een gezonde keuze.

Loop je vaak rond met de vraag “welke producten kan ik het beste kiezen in de supermarkt” of wil jij weten wanneer iets te veel of te weinig suikers, zout vet en/of vezels bevat? Bekijk dan eens het e-book “Help, hoe lees ik een etiket?!”


Wist je dat..

1 snee volkorenbrood rond de 80 calorieën bevat en een afbakbroodje rond de 180 calorieën of meer. Qua portiegrootte staat één afbakbroodje dus ongeveer gelijk aan 2,5 sneden brood. 


Disclaimer
Voedselproducten zijn niet per definitie ‘gezond’ of ‘ongezond’. Dit heeft onder andere te maken met hoeveelheid en frequentie. Plaats specifieke voedingsmiddelen daarom altijd in de juiste context – in dit geval jouw volledige eetpatroon. Wel kun je iets zeggen over in hoeverre een product een gezonde- of minder gezonde keuze is. Producten die meer gezondheidswinst opleveren dan een andere variant uit diezelfde productgroep, beschouw ik als een gezonde keuze.


De vergelijking


Calorieën

Als we kijken naar de hoeveelheid calorieën zijn er twee varianten die er bovenuit springen. Zo bevat de AH Liefde & Passie Petit pains spelt de meeste calorieën, namelijk 315 per 100 gram. Gevolgd door de AH Triangel donker meergranen met 305 kcal per 100 gram. De AH bruine pistolets bevatten met 240 kcal per 100 gram de minste calorieën. De AH Kampioentjes en AH Liefde & Passie Volkoren broodjes volgen op de voet met 250 kcal per 100 gram. De overige afbakbroodjes bevatten tussen de 255 en 275 kcal. Echter zegt de hoeveelheid calorieën niets over hoe gezond een product daadwerkelijk is. 


Vet

Een gelijkwaardige verdeling is te zien bij de vetten: er zijn een aantal soorten rijk, een aantal soorten arm, en een aantal soorten die er qua hoeveelheid vetten tussen liggen. De AH Bruine pistolets bevatten met 1,0 gram het minste vet, gevolgd door de AH Kaiserbroodjes met 1,5 gram vet. 

AH Liefde & Passie Petit pains spelt bevat met 11,0 gram veruit het meeste vet per 100 gram en is om die reden ook de variant met de meeste calorieën. Daarna bevatten de AH Triangels donker meergranen het meeste vet, namelijk 8,5 gram. Dit komt doordat er aan beide varianten zonnebloempitten zijn toegevoegd. Pitten zijn namelijk hoog in vet. Echter bestaan ze voornamelijk uit onverzadigd vet, de gezonde vetten. Belangrijker is het om te kijken naar de hoeveelheid verzadigd vet in een product. Deze is het beste zo laag mogelijk. De overige soorten bevatten per 100 gram tussen 1,5 en 4,5 gram vet.

Kijkend naar de hoeveelheid verzadigd vet zie je eigenlijk dat de verschillen niet zo heel groot zijn. Zo ligt de hoeveelheid verzadigd vet tussen de 0,2 en 1,0 gram per 100 gram. AH Bruine pistolets, AH Kaiserbroodjes,  AH Liefde & Passie Volkoren broodjes en de AH Kampioentjes bevatten de minste verzadigde vetten. Met 1,0 gram verzadigd vet per 100 gram zijn de AH Triangels donker meergranen en AH Liefde & Passie Petit pains  het rijkst aan dit type vet.


Koolhydraten

Als we kijken naar het aantal koolhydraten van de verschillende afbakbroodjes, valt direct op dat de AH Biologisch Robuust volkoren broodjes de minste koolhydraten bevatten (38 gram per 100 gram). Gevolgd door AH Liefde & Passie Petit pains met 41 gram koolhydraten. De AH Kaiserbroodjes bevat met 50 gram de meeste koolhydraten. De overige afbakbroodjes bevatten tussen de 42 en 49 gram koolhydraten per 100 gram. Geen groot verschil dus. 

Bij het kiezen van gezonde afbakbroodjes vind ik het vele malen belangrijker om op de hoeveelheid vezels te letten dan op de hoeveelheid koolhydraten. De hoeveelheid koolhydraten zegt namelijk niet echt iets over hoe gezond een product daadwerkelijk is. Bij graanproducten kijk je vooral naar de hoeveelheid vezels. 

Er zijn maar liefst drie soorten afbakbroodjes die meer dan 6 gram vezels bevatten en dus vezelrijk zijn. Dit zijn de  AH Liefde & Passie Volkoren broodjes (8,5 gram), AH Biologisch Robuust volkoren broodjes (8,0 gram) en de AH Kampioentjes (6,5 gram). Dit maakt deze drie soorten een gezonde keuze.

Er zijn drie varianten die te weinig vezels bevatten en daarmee een minder gezonde keuze zijn. Dit zijn de AH Italiaanse bollen (2,5 gram), AH Kaiserbroodjes (3,0 gram) en de AH Liefde & Passie Petit pains (4,0 gram) vezels. Dit is te verklaren doordat deze afbakbroodjes voornamelijk gemaakt zijn van bloem en niet van (volkoren)meel.

De AH Triangel donker meergranen en de AH Bruine pistolets bevatten 4,5 gram vezels. Echter bestaan deze varianten enkel uit bloem en is er geen volkorenmeel aan toegevoegd. Daarmee vind ik dit ook een minder gezonde keuze. Want je mist de gezondheidsvoordelen van volkoren graanproducten. Wel vind ik dit een betere keuze dan de witte afbakbroodjes.


Suikers

En we gaan over op de hoeveelheid suiker, waar een verschil is op te merken. De hoeveelheid suiker is bij de meeste afbakbroodjes van nature aanwezig. Echter zijn er aan sommige varianten ook suiker toegevoegd zoals aan de AH Donker meergranen. Hier in namelijk 1,0 gram suiker toegevoegd. Suiker wordt soms toegevoegd aan brood voor de bereiding. Gist zet namelijk suiker om in gas en alcohol, waardoor het brood gaat rijzen. Hierdoor krijgt het brood een groter volume.

Daarnaast beïnvloedt suiker de kleur van de korst. Dit verklaart soms waarom een brood gemaakt van bloem zo donker van kleur is. Echter zegt de kleur van het brood niets over de hoeveelheid vezels. Hoe donkerder het brood, hoe gezonder is dan ook een fabel. De totale hoeveelheid suiker voor alle afbakbroodjes is echter acceptabel.


Eiwitten

Met respectievelijk 13 en 11 gram eiwitten bevatten de AH Triangels donker meergranen, AH Liefde & Passie Volkoren broodjes,  AH Liefde & Passie Petit pains en AH Biologisch Robuust volkoren broodjes de meeste eiwitten. De minste eiwitten vind je in terug in de Italiaanse bollen. De soorten die niet nadrukkelijk genoemd zijn bevatten per 100 gram tussen de 9,0 en 10,0 gram eiwitten. Allemaal bevatten ze redelijk wat eiwitten. 


Zout

Geen groot verschil in de hoeveelheid zout; deze varieert tussen 0,8 en 1,2 gram. AH Liefde & Passie Volkoren broodjes bevat het minst zout, AH Triangels donker meergranen het meest.


Conclusie

Wellicht heb je voor jezelf al een conclusie getrokken na het lezen van de vergelijking. Ik vind dat er drie toppers tussen zitten, namelijk.

  1. AH Liefde & Passie Volkoren broodjes: deze is hoog in vezels en gemaakt van volkorenmeel. Ook is deze laag in verzadigd vet, suikers en zout,.
  2. AH Biologisch Robuust volkoren broodjes: Ook deze is hoog in vezels en gemaakt van volkorenmeel. Daarnaast is deze ook laag in verzadigd vet, suikers en zout.
  3. AH Kampioentjes: Deze bevat voldoende vezels, maar is alleen niet gemaakt van volkorenmeel. Ze bestaan voornamelijk uit tarwebloem. Wel vind ik het een goed alternatief voor een wit afbakbroodje. Daarnaast zijn deze broodjes ook nog eens goedkoop en scoren ze op alle andere punten ook goed.

De AH Kaiserbroodjes, AH Italiaanse bollen en AH Liefde & Passie Petit pains komen het minst goed uit de test. Deze bevatten namelijk minder dan <6 gram vezels per 100 gram en zijn niet gemaakt van volkorenmeel. 

Met dit artikel hoop ik jullie weer geïnspireerd en gemotiveerd te hebben om bewuste, gezondere keuzes te maken in de supermarkt. Vergeet niet dat wat ik zeg per se ‘goed’ of ‘fout’ is, ik laat graag zien dat er verschillen zijn en geef op basis van mijn kennis een advies. Het allerbelangrijkste advies dat ik je kan geven, is nog altijd: geniet!


Heb je veel aan dit artikel gehad? Dan is het e-book “help, hoe lees ik een etiket?!” echt iets voor jou. Hier leer ik je stap voor stap etiketten lezen, zodat jij voortaan zonder twijfel in de supermarkt staat en je zeker weet dat je gezonde keuzes maakt. Door middel van de richtlijnen wordt etiketten lezen een eitje! Een echte investering in je gezondheid.


Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Bospark de Vossenberg

Bospark de Vossenberg

Afgelopen weekend hebben mijn vriend en ik een heerlijk uitstapje gemaakt naar tiny house Damhert op Bospark de Vossenberg in Nunspeet, gelegen in het prachtige Veluwse bos.

Lees meer

Stay connected

[instagram-feed background=#ece4da]